Табата је нови свјетски хит

Концепт тренинга тестиран је годинама и дошло се до закључка да је савршен за елиминацију вишка килограма.

Здравље 03.04.2018 | 11:21
Табата је нови свјетски хит
ЈАПАНСКИ доктор наука Изуми Табата који се годинама бави психологијом тренинга осмислио је савршен склоп вежби којим се за само четири минута дневно постижу одлични резултати.

Овај начин вежбања назван је према изумитељу - табата, а подразумева примену свих познатих вежби, али у тренингу високог напона. Тако, на пример, један дан можете да радите склекове у комбинацији са чучњевима, други дан трбушњаке комбинујући их са трчањем у месту, али под условом да 20 секунди вежбате максималним интензитетом, затим 10 секунди лаганог тренинга и тако четири минута. Избор вежби може да буде и само једна активност - вожња стационрног бицикла, прескакање конопца... Битно је само да се ове активности спроводе са 100 одсто снаге и максималном брзином 20 секунди, па одмора 10 секунди.

Табата тренинг је, дакле, више начин вежбања него сама вежба. Концепт тренинга тестиран је дуги низ година и дошло се до закључка да је савршен избор за елиминацију вишка килограма.

С обзиром на то да је начин вежбања табата у стању да за четири минута сагори сваку калорију вишка, по замислима др Табате данас вежбају и врхунски, светски спортисти.

Међутим, овај тренинг је осмишљен да га осим професионалаца и добро утренираних особа могу практиковати и аматери или почетници, било код куће, или у теретани.

Табата може да буде самостални тренинг у данима када немате довољно времена за тренинг од пола сата или сат, или за напредне вежбаче да буде сет вежби за крај тренинга.

Као самостални тренинг практикујте табату четири пута недељно по четири минута. Међутим, ако желите понекад да табата буде завршница тренинга - почетницима се саветује једном у 10 дана, средњи ниво утренираности једном недељно, а утренирани два пута недељно.

ГАРАНЦИЈА

ТАБАТА тренинг је начин вежбања чији изумитељ и присталице тврде да гарантује здраво мршављење, дефинисање мишића целог тела, смањење крвног притиска и ослобађање од стреса.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БЛ ЛАДY

04.04.2018 09:03

Звучи занимљиво. Не тражи пуно времена, па је изазов ово тестирати.

ОДГОВОРИТЕ