Грађани траже пет милиона марака

Европском суду за људска права у Стразбуру прошле године је стигло више стотина апелација из БиХ у којима су се грађани жалили на повреду права, а у рукама судија већ су тужбени захтјеви тешки готово пет милиона марака.

Босна и Херцеговина 03.04.2018 | 07:35
Грађани траже пет милиона марака
Ову проблематику недавно су разматрали и министри на нивоу БиХ пред које је дошао полугодишњи извјештај о раду Канцеларије заступника Савјета министара БиХ пред судом у Стразбуру. У извјештају је направљен пресјек стања у периоду од 1. јула до краја децембра прошле године у вези са апелацијама које су грађани БиХ упутили европским судијама у којима траже одштету од БиХ због разних случајева повреде права.

Европски суд за људска права је у свом извјештају о раду за 2017. годину објавио да је посљедњег дана децембра 2017. године регистровано 677 апелација против БиХ које се налазе у различитим фазама поступка.

- На основу апелација које се тренутно налазе у мериторном поступку износ новчаног потраживања против БиХ премашује 4,9 милиона КМ. Међутим, у овој фази поступка захтјеви за правичном накнадом најчешће су нереално и превисоко постављени, те Европски суд за људска права у правилу досуђује ниже износе накнаде руководећи се критеријумима и околностима сваког појединачног случаја - каже заступник Савјета министара БиХ пред судом у Стразбуру Белма Скалоњић.

Од јула 2002. до краја 2017. године, Европски суд за људска права је усвојио 56 пресуда које се односе на БиХ, од којих је у 49 утврђена повреда права, а у седам да БиХ није прекршила обавезе прописане Конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

- Европски суд за људска права је најчешће утврдио повреде права на правично суђење и имовинских права, што је непосредно у вези са постојањем системског проблема у домаћем правном систему. То се односи на пропуст власти на свим нивоима у БиХ да извршавају правоснажне пресуде домаћих судова на свим нивоима - нагласила је Скалоњићева.

Европски суд за људска права је само у другој половини прошле године донио десет пресуда и двије одлуке о пријатељским нагодбама које се односе на БиХ. У истом периоду пристигле су 62 нове апелације против БиХ.

- Наша канцеларија тренутно има 144 апелације на основу којих се води мериторни поступак заступања - казала је Скалоњићева.

Власти у БиХ су до сада на основу пресуда Европског суда за људска права исплатиле оштећенима 4,4 милиона, а на основу пријатељских нагодби и унилатералних декларација нешто више од 27 милиона марака.

БиХ је успјешно извршила 22 пресуде и 23 одлуке о пријатељским нагодбама и унилатералним декларацијама, те је затворен процес међународног надзора над извршењем. У извјештају је наведено да БиХ још није спровела неколико одлука суда у Стразбуру међу којима је најпознатија "Сејдић и Финци".  Ријеч је о називу судског предмета покренутог на основу тужбе Дерве Сејдића и Јакоба Финција који су као припадници националних мањима били онемогућени да буду бирани у Предсједништво БиХ и Дом народа Парламента БиХ.

Европски суд је, генерално, према наводима из извјештаја лани био суочен са порастом броја апелација, а највише их је стизало из Турске. Водећа земља по удјелу апелација је Румунија, а слиједе Русија, Турска, Украјина, Италија, Мађарска, Азербејџан, Грузија, Јерменија и Пољска. На преосталих 37 држава чланица, међу којима је БиХ отпада 15,4 одсто удјела у укупном броју апелација.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар