Косовски камен спотицања Самита

У Бриселу још нема сагласности међу земљама чланицама ЕУ о формату и заједничкој декларацији Самита ЕУ – Западни Балкан у Софији.

Свијет 02.04.2018 | 20:45
Косовски камен спотицања Самита
Усвајање заједничког текста европских и балканских лидера доведено је у питање због противљења Шпаније и других земаља које не признају независност Косова да ставе потпис на заједнички документ са Приштином. Нацрт декларације у који је РТС имао увид наглашава подршку Европској перспективи Балкана и наводи принципе којих у том процесу треба да се држе обје стране.

Иако је замишљен као охрабрење земљама Западног Балкана на путу ка ЕУ, припреме за Самит у Софији указују на разлике земаља чланица у вези са политиком проширења.

Шпански премијер Рахој потврдио је учешће у Софији на неформалном састанку двадесет осморице, али не и на Самиту са Балканом планираном за сутрадан.

"Шпанија види проблем у чињеници да се у контексту проширења ЕУ говори и о земљи коју неке чланице ЕУ, укључујући Шпанију, не признају. Због тога су за нас формат и предложена заједничка декларација озбиљан проблем", каже шпански премијер Маријано Рахој.

План у Бриселу је да заједничка декларација буде усаглашена унутар ЕУ до 11. априла, а затим послата и земљама Балкана.

Међутим, Шпанија, Кипар и Румунија не желе да ставе потпис на заједничку декларацију са Приштином и умјесто тога предлажу да о резултатима Самита буде издато само "саопштење предсједавања".

Организатори Самита инсистирају на статусној неутралности скупа, како би одговорили на осјетљивост Шпаније и других који не признају независност Косова.

Зато на Самиту неће бити државних симбола, чак ни имена држава или функција, већ само лична имена учесника, али то, по свему судећи, неће бити довољно за учешће Шпаније, а могуће и Кипра и Румуније.

И у нацрту декларације у који је увид имао РТС истиче се јасна подршка европској перспективи Западног Балкана, без помињања појединачних земаља.

У тексту се наводи спремност ЕУ да "појача ангажман на свим нивоима, укључујући и појачану финансијску и техничку помоћ, у зависности од напретка владавине права партнера на Балкану".

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЕУ

02.04.2018 18:56

Србија је сама себи највећи не пријатељ јер је без циља,жеље,интереса,стратегије и резервног плана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо Види Сто Смо Оаметни

03.04.2018 06:32

По теби шта би могао бити циљ, стратегија и резервни план. Ајд' напиши мајке ти да цујемо и ту памет. Свега сам се начитао па и то да чујемо од великих државника али немој да немаш циљ и план са стратегијом хахаха.

Name

лола

02.04.2018 19:01

То сто Србија неби да буде на скупу на ком нема Косова је као када би БХ била на неком скупу али без Срба из РС.

ОДГОВОРИТЕ