Турска и Русија продубљују везе

Везе између Русије и Турске продубљују се више него икада, у тренутку када Москва срља у дипломатски процеп великих размјера због скандала са отрованим контрашпијуном, а Анкара са западним савезницима погоршава односе због питања везаних за људска права и офанзиве на Курде у Сирији, оцјењује АП.

Свијет 02.04.2018 | 18:04
Турска и Русија продубљују везе
Ова оцјена америчке агенције везана је за сутрашњу посјету руског предсједника Владимира Путина Анкари, гдје ће се придружити турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердоану на симболичној церемонији поводом изградње руске нуклеарне централе на медитеранској обали Турске.

У сриједу, другог дана посјете Турској, Путин ће са Ердоаном и иранским предсједником Хасаном Роханијем, како је најављено, одржати самит у турској престоници, а тема ће бити - будућност Сирије.

"Турска и Русија су оставиле по страни традиционално ривалство и разилажења по регионалним питањима како би исковале снажне економске везе", наводи се у анализи, уз посјећање да су двије стране у децембру постигле споразум о турској куповини руског система ракетне одбране дугог домета С-400 "који је изненадио неке турске савезнике у НАТО".

Поред нуклеарне централе, указује америчка агенција, двије земље граде и гасовод "Турски ток" којим ће се руски гас допремати до Турске.

"Између Турске и Русије расположење је сада боље него што је било прије двије године. Данас боље сарађују", каже Митат Челикпала, професор међународних односа на истанбулском Универзитету Кадир Хас.

Како објашњава, Анкара и Москва успјеле су да "одвоје различита питања". При том, Челикпала подсјећа на турско-руске подјеле међу којима су размирице у вези с подјељеним острвом Кирпом и руским припајањем Крима 2014.

"Ако оставите по страни сва та питања, Турска и Русија су добри партнери за задовољавање непосредних интереса", закључује турски професор.

До отопљавања односа између њих, напомиње АП, долази у тренутку када везе између земаља ЕУ и Турске постају све проблематичније, при чему су турски преговори о чланству у Унији у застоју, а многе чланице европског блока изражавају забринутост због, како сматрају, све ауторитарнијег тона турске владе и гажења људских права и слобода.

С друге стране, Турска оптужује чланице ЕУ да подржава курдске побуњенике и наводне виновнике неуспјелог пуча у Турској 2016.

АП оцјењује да су односи Турске са САД још гори - Анкара, како подсјећа, оптужује Вашингтон да штити муслиманског свештеника Фетулаха Гулена кога Турска криви за организовање пуча, и да подржава курдску милицију у Сирији коју Турска сматра терористичком организацијом.

Прошле недјеље је, наглашава се у анализи, Турска најавила да неће слиједити савезнике у НАТО и ЕУ кад је ријеч о протјеривању руских дипломата као одговор на тровање бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља у Енглеској.

Ердоан је осудио напад нервним агенсом на Скрипаља и његову кћерку на британском тлу, не помињући Русију, и истакао да Анкара ужива "позитивне односе с Москвом".

Иначе, Путин и Ердоган су се током прошле године више пута састали и редовно разговарају телефоном, указује АП.

Такође, заједно са Ираном, двије стране раде на успостављању такозваних "зона деескалације" како би се ограничиле борбе у Сирији и сукобљене стране окупиле ради преговора о будућности Сирије.

"Анкара и Москва сарађују упркос својим ставовима о супростављеним странама у сиријском сукобу - Москва је на страни сиријског предсједника Башара ал-Асада, док Турска подржава Асадове непријатеље од почетка сиријског рата прије седам година", закључује америчка агенција.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Странац

02.04.2018 16:12

Дрзите се заједно јер само тако неце вам моци нико ниста.Камо среце да се И ми слозимо И да се висе окрецемо истоцном блоку а мање западу било би нам гарант боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@странац

02.04.2018 16:57

Ердоган је вртивјера... Јуче је био са Израелом, данас је против њега. Јуче је био против Русије, данас (наводно) сарађује са њом. Претпостављам да игра овакву игру како би повећао своју цијену када се опет буде продавао западу. Турска је и онако од распада Османског царства под дубоким утицајем Енглеза којима је циљ да спријече да Русија (односно православље) опет контролише Цариград/Константинопољ (назив окупатора; Истанбул). Знају Руси ко су Турци: Минимално милион (а можда и 1,5 милиона) Јермена су поубијали, сада то раде опет са Курдима. Даље: Упадају у Сирију повријеђујући суверенитет једне земље, помажу терористе који раде против сиријске владе...

Name

Странац

02.04.2018 17:20

@Странац: пуко си ти јаране ко лубеница вјеруј.

Name

Ре Стрснац,

03.04.2018 03:36

и ја казем ,проблем је када смо у великом лимиту код западњака ,тако да је нон стоп ; нека цудна игеа саха.

Name

мујо

02.04.2018 16:35

Ердогане.......нисмо висе браца.Зајеби те фазоне.Ми одосмо на запад у слободу.Исток је царство зла.Продо си се дјавлима.Посто си тема за спрдњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

02.04.2018 18:02

Људи, па ово је све интерес, више приватни него државни или национални. Немојте пјенити, шта Вам је. Па није давно било када је Турска оборила изнад Сирије Руски авион, убили пилота и односи не на нули него на минус 50. Турска није извозила поврће и воће у Русију, а од тога живи пола становништва, па нема Руса туриста у Турску итд. За мање од годину дана Турци и Руси браћа. Сутра опет може бити исто...

ОДГОВОРИТЕ