Реџеп Ердоган љут на Рамуша

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је косовског премијера Рамуша Харадинаја “да ће морати да преузме одговорност”, преноси "Коха".

Свијет 01.04.2018 | 13:15
Реџеп Ердоган љут на Рамуша
Како наводе, Ердоган је то изјавио због случаја држављана Турске који су депортовани са Косова у Турску, зато што су наводно “гуленисти”.

"Коха" пише да је Ердоган критиковао Харадинаја због отпуштања министра унутрашњих послова и шефа обавештајне агенције, као и да је позвао људе на Косову да протестују против њега, преноси Б92.

"Каријера премијера Косова ће се завршити", предвиђа Ердоган, преноси "Коха".

Овај лист наводи и да је Ердоган упитао Харадинаја по чијим инструкцијама је дошло до хапшења.

Премијеру Косова, по чијим инструкцијама сте предузели те кораке? Од када штитите оне који су покушали пуч у Турској? Зар не знате да смо вас ми признали одмах после Америке? Како можете да штитите пучисте, а Турска вас је пригрлила као брата? Платићете за то. Моја косовска браћа не треба да дају кредибилитет премијеру као што су ти. Моја косовска браћа, Косовари које ја знам, захтеваће да будеш одговоран за ово - навео је Ердоган, а преноси "Коха".
 
Ердоган је у петак потврдио да је шест држављана Турске, оптужених да су припадници покрета Фатулаха Гулена, због чега се терете за тероризам, стигло у Турску.

Подсећамо, на Косову је недавно ухапшено шест турских држављана који су депортовани у Турску, због чега је премијер Рамуш Харадинај сменио министра унутрашњих послова, Флага Сефаја и шефа КИА Дритон Гашиија.

Пет турских учитеља и лекар, депортовани у заједничкој операцији обавештајних служби Косова и Турске, радили су у школама и на клиници које подржава Гуленов покрет.

Верски вођа Фатулах Гулен био је близак сарадник Ердогана, али је након тога оптужен да је одговоран за покушај пуча 2016. године у Турској.

Председник и премијер Косова Хашим Тачи и Рамуш Харадинај истакли су нешто раније да нико неће избећи одговорност због депортације шест турских држављана са Косова у Турску.

После седнице Савета за безбедност Харадинај је у обраћању медијима рекао да се осећа лоше, да није био информисан о депортацији, као и да уопште није у реду то што се догодило са хапшењем и хитном депортацијом шест турских држављана, а истакао је и да су смењени званичници његово поверење јер "нису нашли за сходно да га информишу о случају".

Како каже, нико не сме да доноси индивидуалне одлука за теме које имају “импликације за целу земљу и које су геостратешке”, већ одлучивање треба да буде “заједничко и на основу Устава”.

Осим тога, он је истакао да је депортацијом шест турских држављана било тешких последица на поштовање људских права и слобода, па се због тога “не осећа ни добро, ни поносно”.

Харадинајев замјеник одговорио Ердоану: Косово никоме неће бити вазал

Замјеник премијера Косова Фатмир Љимај изјавио је у Призрену да Косово није ничији вазал и да предсједника косовске владе Рамуша Харадинаја може да смијени само народ који га је изабрао.
 
Одговарајући на критике турског председника Реџепа Тајипа Ердоана упућене Харадинају поводом одлуке о смјени функционера косовске полиције због хапшења шесторо турских држављана осумњичених за подршку покрету Фетулаха Гулена, Љимај је рекао да Косово жели добре односе са свима, али да "вазал" неће бити никоме.

"Моја порука за Владу и премијера Косова је да смо ми суверена и независна држава. Нико и ништа не може да пријети сем народа Косова. Он је дао мандат премијеру, он га смјењује, ниједна друга држава, ниједан лидер не може да нам каже ко треба да води Владу Косова", казао је Љимај.

Он је истакао да то треба да буде јасно и Ердоану који је показао пријатељство према Косову.

"Премијер је примјенио Устав Косова, Влада води рачуна о интересу земље и ако било ко буде покушао да дирне у то добиће исти одговор", казао је Љимај и додао да је Косово западно-европска земља.

Према његовим ријечима, хапшење и депортација турских држављана је дјело сумњиве агенде.

"Тражићемо до краја одговорност, зашто се десило и никада се у нашој земљи због личних агенди које не представљају интересе Косова то не може догодити", рекао је Љимај.

Ердоан је јуче у Истанбулу оптужио Харадинаја да подржава "терористе", пошто је смијенио министра унутрашњих послова Косова Фаљамура Сефаја и директора Косовске обавјештајне агенције Дритона Гашија, због хапшења шесторо турских држављана.

Харадинај је смијенио министра и директора КОА, јер није био информисан о хапшењу шесторице турских држављана повезаних с покретом Фатулаха Гулена који је у Турској оптужен за покушај државног удара.

Поводом тих догађаја Ердоан је јуче упитао Харадинаја од када штити оне који су извели државни удар и од кога добија наредбе, а поручио му је и да ће да "плати". Он је такође оптужио и САД које наводно контролишу Харадинаја.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

мујо

01.04.2018 11:38

Ердогане....некад си нам био понос.Сад у задње време посто си неподносљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујане

01.04.2018 15:47

Рацуне спонзору морас полозити.

Name

007

01.04.2018 11:42

Турско-Албанско-Косовска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2018 13:07

У чему је разлика између Албанског и Косовског?

Name

Хаха

01.04.2018 12:32

Турска признала Косово а Вуциц не сазива савјет за националну безбједност. Бакир је опаснији И кад цути а тек кад проговори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косова

01.04.2018 13:10

Исламска багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што је добра

01.04.2018 14:37

...Православна трава, од ње говедо попут тебе будан спава.

Name

Ален

02.04.2018 08:00

Турци су толико доброг оставили на балкану да србима 500 година мука од њих оставили су босњаке своје потомке да вам буде мука.