Католици данас славе Ускрс

Хришћански вјерници који вријеме рачунају по Грегоријанском календару прославиће данас Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово ускрснуће, његову побједу над смрћу и над гријехом.

Свијет 01.04.2018 | 11:00
Католици данас славе Ускрс
Васкрсење Господа Исуса Христа, како се тај празник означава у календару православне цркве, односно Ускрс - Вазам у римокатоличком календару, или само Ускрс, како га именују протестантска, англиканска, лутеранска, баптистичка или друге заједнице настале реформацијом римокатоличке цркве, носи епитет најстаријег и највећег или празника над празницима, јер представља саму суштину хришћанства.

Исус Христос, Месија, који се оваплотио од Духа Светога и Дјеве Марије и постао човјек, дошао је у овоземаљски живот да би својом жртвом на крсту спасио сав људски род од гријеха, да би, потом, ускрсењем из мртвих побиједио смрт која је настала као посљедица гријеха.

Без ускрсења, као највећег догађаја васељене, како то наводе теолози, сама Христова жртва не би имала никаквог смисла, а хришћанство би била само једна лијепа прича.

Ускрс има вишеструки значај, поред основног - побједе над смрћу, он је и нада за живот будућега вијека и основа за поновни Христов долазак када ће Син Божији коначно уништити Сотону - извор зла, гријеха и смрти.

То је уједно и најстарији хришћански празник, који се празнује још од првих времена хришћанства. У црквеном календару нема стални, фиксни датум.

Главни је покретни празник и на основу његовог датума одређује се када ће бити други покретни вјерски празници.

На Првом васељенском сабору, одржаном у Никеји 325. године нове ере, Црква је установила да се он празнује у прву недјељу која долази иза пуног Мјесеца, а који се појављује послије прве равнодневнице, с тим да то не може бити прије 4. априла, нити послије 8. маја.

Данас овакав канонизовани принцип одређивања датума Ускрса примјењују православне цркве односно цркве које су остале на ортодоксној, правовјерној линији.

Римокатоличка црква је тај принцип напустила 1583. године, увела је одређене модификације у односу на принцип Никејског сабора, а то су прихватиле, тачније наслиједиле, протестантске заједнице.

Ускршња јаја се шарају на Велику суботу. Христос је разапет на Велики Петак, и то је најтужнији дан у години, дан када све радње које јесу или које асоцирају на радост, потребно одгодити, па тако и шарање јаја. Обичај је и да се праве переци, који симболизују Христов вијенац.

КОМАРИЦА У КАТЕДРАЛИ СВЕТОГ БОНАВЕНТУРЕ 



Бањалучки бискуп Фрањо Комарица служио је ускрсну мису у катедрали Светог Бонавентуре у Бањалуци.

У обраћању многобројним вјерницима, бискуп Комарица је истакао да је празник Христовог ускрснућа празник цијеле Христове цркве и бројних народа, нација и раса.

"Сви се они радују данашњем дану зато што знају да су миљеници Божији и да су овдје на земљи у пролазу према вјечном животу, који нам је омогућио утјеловљени син Божији Исус Христ, који је ради нас и нашег спасења био спреман умријети у најтежим мукама и тиме отворити врата вјечног живота свима онима због којих је дошао на земљу", поручио је бискуп Комарица.

Он је навео да о ускрснућу Христовом постоји много свједочанстава, али да су вјерници најдрагоцијеније свједочанство, јер након више од 2.000 година од овог историјског догађаја вјерују у ускрсниће и својим животом се труде показати да је ускрсли Христ стварност.

Бискуп Комарица је позвао вјернике да у свему што раде буду вјеродостојни као што је Христ био вјеродостојан, а не лажан, те да се у молитвама сјете свих браће и сестара који због болести или других разлога нису у прилици учествовати у молитвеном слављу.

У Ускршњој поруци вјерницима Комарица је рекао да је Ускрс пресудни догађај за цијели људски род, те да је Исус Христ једини обећани спаситељ свијета и сваког човјека, сваког људског живота, побиједио највећег непријатеља живота - смрт.

ПУЉИЋ: ВРАТИТИ ДОСТОЈАНСТВО ЖЕНЕ



Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић предводио је свечану мису у Катедрали Срца Исусова у Сарајеву.

"Прве вијеснице Ускрсног Христа биле су жене. Није то случајно само у том тренутку, кроз сву историју жене су имале најважније улоге у формацији вјере код дјеце - оне преносе то срцем. Друштво пада јер не расте достојанство жена. Неће им декларација вратит достојанство него свијест о улози које имају. Желимо данас вратити достојанство жене'', рекао је Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић на Ускрсној миси.


ТРГ СВЕТОГ МАРКА УКРАШЕН С 50.000 ЦВЈЕТОВА



Папа Фрањо предводио је Свету мису на отвореном у Ватикану.

Папа Фрањо служио је мису на Тргу светог Петра, украшеном с 50.000 комада цвијећа пристиглог из Холандије, укључујући 13.500 нарциса, 20.000 тулипана и 3.500 ружа.

Десетине кардинала, бискупа и других високих црквених великодостојника придружили су се десетинама хиљада вјерника на миси на средишњем ватиканском тргу, уз јаке мјере обезбјеђења.

Око 10.000 полицајаца распоређено је током ускрсних свечаности у Риму, након неколико хапшења повезаних с тероризмом и извјештаја да су милитантни исламисти одредили италијанску пријестоницу као мету напада.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

01.04.2018 10:15

Срећан Ускрс свима који га данас обиљежавају и славе, много здравља и среће у животу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насој

01.04.2018 11:55

Зељки, љепотици, сто нам продужи живот, срецан ускрс.

Name

МИРОЉУБ

01.04.2018 13:54

ТАКОДЈЕ И ДОДИКУ СРЕТАН УСКРС ЗЕЛИ ФАМИЛИЈА И ХР

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

01.04.2018 18:03

Анту касиповицу, срецан ускрс.

Name

Сведска

01.04.2018 19:07

Ускрс,Бозиц и други свеци и врагови немају везе са изворним хрисцанством и уцењем Исуса,то су све празници преузети од пагана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анкица

15.09.2018 05:53

А у шта ви вјерујете? Шта светите?