22 године од егзодуса Срба

У порти Манастира Свете Петке у Бијељини данас је парастосом палим борцима и погинулим цивилима одбрамбено-отаџбинског рата, полагањем вијенаца испред спомен-плоча на којима су златним словима уклесана њихова имена, те културно-духовним програмом обиљежено 22 године од егзодуса Срба из Сарајева.

Република Српска 31.03.2018 | 13:15
22 године од егзодуса Срба
"Саборовања и овакви скупови веома су важни за нас како бисмо очували сјећање и успомене на све те догађаје. Десило се - нека се не понови, али и десило се - нека се не заборави. Зато, ми смо увијек ту да оживимо сјећање на важне датуме за историју српског народа, поготово у ближој прошлости", рекао је Миленко Зупур, предсједник Удружења грађана "Пријатељи Илијаша", које сваке године организују овакво окупљање.

Треба евоцирати, каже он, и успомене на рат који су сарајевски Срби у исто вријеме и изгубили и добили.

"Добили смо рат, јер смо војнички побиједили и одбранили своје територије, нарочито када је ријеч о територији око Сарајева гдје је српски народ четири године крварио борећи се за своја огњишта, на својим кућним праговима", рекао је Зупур новинарима.

Он је навео да је онда, "због политичких одлука неких људи, који немају пуно додира са историјом српског народа на тим просторима, донесена одлука да Срби препусте ту територију онима са којима су до јуче ратовали".

Зупур је нагласио да у Бијељини данас живи највећи број избјеглог становништва са подрчја сарајевске регије, те да је око 5.000 људи стално насељено овдје, мада, како каже, прецизне податке нема.

"Највише људи је, углавном, свој завичај замијенило Бијељином", рекао је Миленко Зупур.

Ратни војни инвалид Гојко Шурбат, који је у егзодусу изашао из сарајевске регије прије 22 године, каже да су Срби из Сарајева до 1995. изнијели борбу и завршили рат.

"Продали су нас, једним потписом отишло је Сарајево, цијела регија", рекао је Шурбат, подсјећајући да је ова територија била велико ратиште на којем је страдало много и цивила и бораца, а неколико стотина људи је остало као ратни војни инвалиди.

"Никада, али никада не смијемо заборавити жртве људи у борби за Сарајево, као и што нико нема право да каже да нисмо учинили све да га сачувамо током рата", рекао је Шурбат.

Он је навео да у Бијељини, Брчком и Зворнику данас живи највише Срба из сарајевске регије.

Годишњица егзодуса Срба из Сарајева обиљежена је данас, на Лазареву суботу, испред споменика на којем су уписана имена 1.370 сарајевских бораца и цивила који су животе уградили у одбрану Републике Српске.

Организатор обиљежавања 22 године од егзодуса је Завичајно удружење "Пријатељи Илијаша", које је и изградило споменик у порти Манастира Свете Петке у Бијељини.

Данас су и изложбом фотографија снимљених током егзодуса евоциране успомене на ово страдање Срба у Сарајеву.

Из Сарајева је у Републику Српску у егзодусу прешло 120.000 Срба, а најмање их 5.000 живи у бијељинској регији.

Егзодус Срба из Сарајева услиједио је након потписивања Дејтонског споразума којим је пет општина Српског Сарајева припало Федерацији БиХ /ФБиХ/, а пет их је подијељено између Републике Српске и ФБиХ.

Не желећи да живе под хрватско-муслиманском влашћу, Срби су напустили град који су војно одбранили уз огромне жртве, а напуштајући своја имања у егзодус су понијели и своје мртве.



(БН телевизија)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Прле

31.03.2018 11:22

Обецаване куле и виле, нови град итд.. лудило бy Крајисник..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

31.03.2018 11:42

Па докле висе..сваки дан егзодус..парастос..срба...дајте људи један дан у години сјецање и помен за све зртве проклетог рата..и окренимо се висе будуцности...позитивности....

Name

Ре Тихи

31.03.2018 18:09

У праву си 100%, какав егзодус нико их није тјерао , Крајишник рекао купите се и сви на тракторе , Срби Србе протјерали с огњишта, ето памети, а ми семберци смо обичне овце и Брцаци, на ту шупљу добили све дзабалеску и опет кукају.

Name

Пријератни БНац

31.03.2018 11:50

Маде ин Краисник И глупи полуписмени народ који је зивио у брдима без воде !!!! Сад им је све равно. А има И воде. Поврце је јефтиније негу Сарајеву. Не морају у ред за главицу купуса. А муслимани су отисли на Запад ( сто сте их зајебали ? ) мозда су прали гузицу некоме али њихова дјеца неце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

31.03.2018 14:05

Малоумниче, сарајевски Срби су господа која је из тог града отишла јер не жели да живи са козојебима из Жепе и Сребренице, који су преплавили град. Умри у мржњи од које никада нећете оздравити. Иде нана кроз Титову и води козу. Питају је гдје је кренула, а она одговара на пашу, али ми не дају у трајван.....

Name

ре камалеон

31.03.2018 14:16

Теско је било отици са свог огњста. Медјутим зелим реци са исто то Сарајево сто казете да су козојеби писјецује дневно 2-3.000 становника Истоцног Сарајева који у њему раде. Онда то исто Сарајево има свјетски познат филмски фестивал. И јос много стоста. Не казем да нема досељеника, неких и неуких, али такви неуки су и са својих огниста сарајевских одлазили. Зато, избаците ту мрзњу из себе и запитајте се засто се десио егзодус из Сарајева,

Name

@КАМЕЛЕОН СВИЊ.....

31.03.2018 14:42

Прво то име Камелеон ти перфектно лези,смјесно је да се називамо свињо и козо јеби,али ваљда је то сад досло на своје мјесто свиња у равници не недостаје а коза по брдима исто. е сад ја сам Бањалуцанин и у мој град који то висе није пун је свињојеба папака итд. зато нам је зивот овакав слусамо ране саторске пјеваце сељацине полуписмењаке који владају насим зивотима.

Name

Ре камелеон

31.03.2018 16:59

Ти си један обични папсон, а српска господа је богами остала у Сарајеву, а ви сељаци сто с брда око Сарајева и даље околине нисте могли ни каву у чаршији попити, те лажи о козама по Титовој су твој примитивизам, Бошњаци су били увијек већина, зна се ко га је рушио , досље којима је ТИТО давао дзаба станове и послове, прасад у кадама држали , град је љепши и веци него икад, а ваша села доласком арапа добише и високе цијене коју нису за Беч реалне, добро сте профитирали на беговској земљи коју сте некад давно добили од браце вам турака. Крајишник вас је иселио а не ми. Дошли сте у Бијељину да просипате супљу , а узели сте им све горе, за вас је Бијељина Париз из каквих сте кликура отишли горе. Зна се ста је права српска сарајевска раја и господа, и гдје су. Овдје у граду , а неки су отишли у Београд, Париз, Беч, а сељаци зна гдје, медзу борове . Дао би ти све да будеш у Са., али.... Остани на Романији одакле су ти коријени и вецини

Name

ре камелеон

01.04.2018 12:39

Убо си козојебе у око. Браво за коментар.

Name

рере камелеон

01.04.2018 12:49

Ја сам папсон који је рођен у Сарајеву, живио у Улици Љубљанска, школовао се у Сарајеву, радио у Сарајеву и врло добро знам како је Сарајево било прије но што су у њега шљегли козојеби који су изували опанке да уђу у тролејбус или трамвај. Уживајте у мржњи а ја ћу у једном лијепом граду који има нормалних становника три пута више од цијеле ваше назови државе.

Name

ре за камелеона

01.04.2018 21:16

Цим си ти из Љубљанске улице на Грбавици твоји или су из Ц.горе или истоцне херцеговине, с обзиром да сам сарсјевски старосједиоц ција је земља посље другог свј.рата ид ондасњих власти отета јако добро знам састав Грбавице и града, војницима и официрима бивсе ЈНА су прављене зграде, па претпостављам да си син неког војног лица. Друга ствар, засто сте дозволили Батку из Ц.горе и Војводи Алексицу од Билеце некадасњем постару да направе оно сто су урадили својим комсијама, засто сте ако волите град, русили га с брда? Прави сарајевски срби то никад нису радили јер воле свој град , а вецина српских старосједилаца је остала, пола моје фамилије су срби, ту су у Сарајеву, били срби и остали, слави славе и бозиц и увијек це, а такви као ти који су пуни мрзње су и отисли. Не браним ни једног зликовца с ове стране, било је рузних сцена од стране појединаца које би да се ја питам радо видио на вјесалима или би их стрељао. Добрих људи има код свију, вецина, а због појединаца не треба генерализивати ни један народ којег нико не ферма ни заста у овој земљи од политицара сјеме им се затрло.

Name

рере за камелеон

03.04.2018 13:39

Ништа од твојих претпоставки није тачно. Као што није тачно да си ти неки старосједилац у Сарајеву. Такође није тачно да су Срби који су остали у Сарајеву у току рата, јер нису смјели изаћи, ''велики и поштени Срби'' а сви остали су за тебе ''брђани''. Гдје је та твоја ђедовина коју ти је некадашња држава отела, а да за то ниси добио новац. Надаље, причаш о малоумницима који су у рату дошли до изражаја по својој малоумности, а не помињеш малоумнике из твог комшилука, Јуку, Цаца, Ћела једног и другог итд. Зашто си дозволио да из твог дворишта пуцају твоје комшије муслимани, по Грбавици и убијају дјецу и жене у црном. Зашто си дозволио да у твом комшилуку убију мог стрица, који је живио сам у стану, и баце га ко зна гдје, тако да и данас нисам пронашао његове посмртне остатке. Можда је затрпан у парку преко пута твоје зграде, гдје се играју твоја и комшијска дјеца. Зашто си дозволио и ћутиш, кад су неки за које ти кажеш да су добре комшије, трпали Сарајевсје Србе у Казане, граску депонију??? Зашто си ћутао и данас ћутиш о стријељању осам војника ЈНА у великом парку??? Дали ћеш као савјесан грађанин Сарајева, на дан њиховог стријељања однијети цвијеће на мјесто злочина, или ћеш и даље мислити да су ти војници били ''агресори'' и четници које је требало стријељати???? Као рођени Сарајлија, имао бих још много питања да ти поставим, али мислим да и ово што сам написао, можда неће проћи... И још нешто, моји су у Сарајеву живјели у вријеме кад су амебе биле непознаница......

Name

питам

31.03.2018 11:56

Па сто додјосе у семберију, сто не одбранисе своје прагове него досли овдје да прљају. Ваљда одавде србија није далеко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канађанин

31.03.2018 12:46

КОЛИКО ЈЕ БОЛЕСНОГ НАРОДА. КОИКО У ПОНЕДЕЉАК ДОКТОРУ.

Name

ре Ца

31.03.2018 13:15

А ти у основну сколу.

Name

Канађанин

31.03.2018 13:49

МАРШ.

Name

ф.

31.03.2018 14:29

Одбранили су. Сарајево није пало војно, већ политички.

Name

питам

31.03.2018 15:10

А ста су то бранили и ко их нападао?

Name

Ре Питам

31.03.2018 17:03

За те сељаке је Бијељина град из снова, сан им била, на каквим су цукама живјели. Они су Сарајлије исто као они из Зворника Бијељинци. Види им се по понашању и фацама. Многи у опанцима још ходају по Бијељини. С тракторима дошли у Бијељини, нисам знао да је то луксузно возили било у Сарајеву и да то Сарајлије возе.

Name

Деки

31.03.2018 12:29

Јао што је неко обрнуо бизнис! Некретнине и земља се преповољно продавали, а погледајте цијене у Са сада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Деки

31.03.2018 17:07

Сад тек продају по 150 км по м2, а овдје у Бијељини им треба још донација дати , а ми старосједиоци у Дрину сви да се бацимо. Од онакве Бијељине и града на ста спадосмо, немаш се с ким поздравити висе, досље из околине Сарајева све заузеле. То смо ми криви

Name

Крокац

31.03.2018 13:14

Зао ми је сваког које напустио сво је огњисте.Толики људи изгинули на обе стране и кадје рат несретни стао тада исељавање немогу дарзуме ста се обелезава исеељавање .За зртве уреду јос увек се нека политика меса узивот ових малих људи.ЗАТО наизборе сви изаци иове на светри страна такозване водје заменити да висе никада не додју навлас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

31.03.2018 13:52

Изложба Страдање Срба у Сарајеву. Срби из Илијаша бранили Сарајево.? Неко нас продао "једним потписом" Људи моји дајте се у памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

му

31.03.2018 14:08

Најбоље срби зиве тамо гдје немају власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АРБиХ

31.03.2018 14:37

Могу разумјети да сте били изманипулисани и преварени од стране великосрБББске политике 90-тих, али никако не могу одгонетнути зашто свјесно одгајате своју дјецу у лажима и изврнутој историји. Од кога сте се "бранили" убијајући 1601 дијете у Сарајеву??? Кога сте то војно побједили нападајући цивиле са комплетном ЈНА машинеријом и хиљадама војника и ткз добровољаца из Србије и Црне Горе? Сви блесави, комплетна планета лаже, само срби у праву??? За вашу болест вама лијека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

31.03.2018 15:26

Бранили смо своје кућне прагове од најмање 60000 повампирених муслиманских хорди. А запиташ ли се колико је цивила страдало у Српском Сарајеву. Дал њих убрајаш у људе или? Или можда по теби Илиџа, Вогошћа, Рајловац, Грбавица, Враца...нису дио САРАЈЕВА. На концу узми све статистике пописа становништва од првог комплетног пописа Аустроугарске па до последњег пописа 1991 године. И видјећеш да су ти дијелови града одувијек били већински српски. Поздрав и уживај у, од стране покојног Милошевића, поклоњеном Српском Сарајеву.

Name

Дире Страитс

31.03.2018 16:47

@ЦЦЦЦ: Разумијем скоро све што си написао, али можеш ли одговорити зашто сте напустили те српске дијелове града када се рат завршио? Зашто нисте остали да ђивите на своијим имањима? Вјеруј, није провокација, волио бих знати истину, јер се свашта и причало и прича.

Name

СССС

01.04.2018 06:10

На то питање се може одговорити и контрапитањем: "како да останемо да живимо са онима против којих смо ратовали 4 године"? Јер да смо могли живјети заједно СФРЈ се не би распала. А сјећаш ли се Алијине изјаве да ће сви, па и они који су ћетницима носили храну, бити судски гоњени. Како да се у том случају остане. Ја Сарајево и дан данас највише волим од свих градова. Историју Сарајева већински је стварао мој народ. И увијек у њега радо одлазим помијешаних осјећања. Али нешто више од одласка у Сарајево, у овом тренутку НЕ.

Name

ре СССС

01.04.2018 13:11

Навео си само један од разлога који је утицао на то да Срби напусте дијелове Сарајева, који су крваво брањени четири године. Како заборавити Казане, Граовиште код Вогошће, Ледиће код Трнова, убијање дјеце на Грбавици, убијање Срба по становима у Сарајеву и бацање на градску депонију, укопавање по парковима на Алипашину пољу....

Name

ре ЦЦЦЦ

01.04.2018 21:22

Бозе ме сацувај какви будала све има, ко је стварао историју?? Трново и Рајловац град били? Сарајево је од царсије потекло а не од селендри. Ви сте га русили као највеци дивљаци, да имас образа не би се ни јавио. А те лази сто просипас су дно дна, оцито је Добрица Цосиц потковао твој мозак. Зиви и даље у лазима и биједи јадове.