Спектакл уз ватрене лопте

Кинеска свемирска станица "Тиангонг један" која не ради, а по извештајима је и неконтролисана, требало би у недељу, 1. априла да уђе у атмосферу, запали се и распадне се, а неки делови би могли и да падну на Земљу.

Свијет 31.03.2018 | 12:35
Спектакл уз ватрене лопте
Станица која губи висину већ више од годину дана, суновратиће се ка Земљи нешто касније 1. априла него што је предвидела Служба Европске свемирске агенције (ЕСА) за отпад из свемира, чије је седиште у Немачкој, објављено је на медјународном сајту хттпс://www.спаце.цом.

Тако ЕСА у најновијем, данашњем извештају каже да ће кинеска свемирска станица тешка 9,4 тоне, последњу фазу пада ка Земљи почети најраније у недељу крајем дана, јер је њен пад успорило разредјивање горњих слојева атмосфере пошто је активност Сунца слабија од очекиване.

Свемирска станица велика као аутобус, над Земљом ће се, по израчунавању астронома, распадати у зони измедју 43. степена северне и 43. степена јужне географске ширине, у појасу Земље који је местимично густо насељен.

Тај појас обухвата јужну Европу, Африку и Блиски исток, већи део Азије и читаву Аустралију, готово сву Јужну Америку и велики део Северне Америке, те и скоро читаве САД.

На Балкану, у зони над којом ће се распасти кинеска станица су крајњи југ Хрватске, југ Босне и Херцеговине, читава Црна Гора, југ Србије, цела Македонија и Албанија, већи део Бугарске и читава Грчка.

На северној и јужној линији границе зоне пада на Земљу, вероватноћа удара је највећа, од око три одсто, а у средини зоне пада је мања, испод један одсто вероватноће.

У начелу, пад остатака свемирске опреме из орбите на Земљу сматра се занемарљиво малом опасношћу за људе и имовину јер највећи део изгори од прегревања током лета кроз атмосферу.

Верује се да ће само око 10 одсто кинеске станице "преживети" распадање у атмосфери. Шансе да ти преостали делови погоде некога на Земљи се процењују на мање од један у хиљаду милијарди. Уколико њен пад ипак изазове штету или друге последице на Земљи, по Конвенцији УН, Кина ће бити одговорна за накнаду.

 

Свемирски отпад веома често пада у атмосферу, али је познат само један случај да је неко њиме погођен: једна Американка је прошла без повреда када ју је 1997. погодио део америчке ракете.

Међу најпознатијим случајевима је пад америчке свемирске станице Скајлаб 1979, чији су крупни комади пали у близини аустралијског града Перта. Перт је потом новчано казнио САД с 400 долара због - бацања смећа. Скајлаб масе од 100 тона, био је десет пута већи и тежи од кинеске станице која се спушта ка Земљи.

"Тиангонг један" је прва кинеска свемирска станица, лансирана 2011. године, као експериментална, за веће пројекте. У њој су 2012. и 2013. године радиле две кинеске посаде. Кинеска контрола на Земљи је све до 2016. године била у вези са станицом која је потом почела да се полако спушта ка Земљи и њен пад се више не може зауставити.

Кина у орбити Земље има активну станицу - "наследницу", "Тиангонг2", лансирану 2016. године. Астрофизичар Универзитета Харвард Џонатан Мекдауел је рекао за сајт "Лајв сајенс" да предвидја да би до површине Земље могло стићи само 100 до 200 килограма остатака станице "Тиангонг 1".

Ипак, пад кинеске станице кроз атмосферу и њено распадање биће "спектакуларна представа", рекао је он.

"Готово је сигурно да ће на небу бити ватрених лопти", објаснио је Мекдауел који дуго прати "Тиангонг 1" јер ради и у Опсерваторији НАСА-е "Чандра", за X-зраке.

Објашњавајући како настају "ватрене лопте", Мекдауел је рекао да кинеска "станица има и неке масивније делове међусобно повезане прилично танким елементима" који ће се при уласку у атмосферу прегрејати и "најпре истопити, те ће се станица распасти у 'грозд' од неколико комада до неколико десетина раздвојених делова који ће се спорије топити и спорије горети - то ће бити 'ватрене лопте'" на небу.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гујан

31.03.2018 13:16

Значи, свемирски лото!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аркадије

31.03.2018 15:30

Ја сам мислио да кречим за 1 април,шта сад да радим?

ОДГОВОРИТЕ