Америка вс. Кина: Хаос на помолу

Нобеловац Роберт Шилер упозорио је да да растуће тензије између САД и Кине могу да изазову још једну економску кризу у Америци.

Свијет 31.03.2018 | 10:43
Америка вс. Кина: Хаос на помолу
Шилер је на једном скупу у Пекингу рекао како трговински рат између две највеће економије света може да успори инвестирање, што је пут низбрдо.

“То је хаос, успориће развој и они мисле да ће ово проћи без последица и то доживљавају олако”, каже Шилер о предложеним царинским стопама које је предложио Доналд Трамп.

“Прво што ће се десити је економска криза јер су овакви бизниси темељени на дуготрајном планирању, развијени су системи рада и школовани су људи. Морамо то све да осмислимо у нашој земљи када се увоз одсече”, каже Шилер који указује на најпознатији “тарифни рат” икада, онај у доба Велике депресије почетком тридесетих година.

Највећа економска штета ће бити, каже, када компаније прилагоде своје инвестирање у складу с новим царинама.

“Када ме питају о јачини удара на економију, они су више психолошки него директни”, каже Шилер и напомиње да су царинске стопе тридесетих уништиле самопоуздање и жељу да се планира за будућност.

“Управо тај ‘причекај и видећемо’ став узрокује рецесију”, рекао је.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зло радјено готово судјено

31.03.2018 09:29

Ста су јада амери урадили србима и целом свету мора им се вратити има бога вратице он мило за драго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.31.Март.2018

31.03.2018 10:44

Каубоји се нећу оставити изазивања ратни сукоба све док их неко несравни са земљом.Тосу нсјвећи провокатоти ратних сукоба у свету.Можемо се само уздати у,Кину и Русију да нештао ураде дасе једном каубоји за увек умире.Растурише,Либију,Ирак,Yугославију ,Сизију ,Украину.Признаше квази државу,Кособо.Америчка багра и каубоји,доће и њима црни петак ако има бога.

Name

А је А

31.03.2018 09:43

Је.еш дернек без белаја.

ОДГОВОРИТЕ