Све више радника "под гасом"

Ненајављеним алко-тестирањем на радном мјесту, те слањем на редовне и ванредне систематске прегледе неки добојски послодавци провјеравају ко од њихових радника "под гасом" долази на посао.

Република Српска 31.03.2018 | 12:00
Све више радника "под гасом"
Пословођа не смије да пусти радника на посао уколико посумња да је у алкохолисаном стању, каже Новица Цвијетић, помоћник директора за послове заштите на раду РиТЕ Станари, јер у таквом стању није способан за рад.

Било је случајева пијаних радника, али циљ им није само кажњавање упосленика, него превентиван рад с њима.

"Имали смо три радника који су добровољно прихватили лијечење. Није то само проблем послодавца, то је проблем и породице, прије свега треба и породицу да заштитимо у таквим ситуацијама", казао је Цвијетић.

Када посумњају да је њихов радник попио коју, па се запутио на посао, у овдашњем "Електродобоју" шаљу га на ванредни љекарски преглед. Уколико преглед потврди њихове сумње слиједи дисциплински поступак, а сви радници с времена на вријеме подлијежу провјери да ли конзумирају алкохол.

"Електромонтери иду на годину дана, електромонтери за контролу на годину и по, електромеханичари иду на двије године, а канцеларијски радници на пет година", појаснио је Раденко Марковић, инжењер заштите на раду у "Електродобоју", те додао да нису забиљежили да се неко од радника повриједио на послу, а да је био пијан.

Радећи систематске прегледе радника у Служби за медицину рада, љекари Дома здравља дошли су до поражавајућих података... Наиме, све више радника је "под гасом" и све више је њих млађе животне доби.

"Око 150 систематских прегледа се уради на мјесечном нивоу. Нас три колегинице у просјеку обавимо по 50 прегледа, и од тих око 150 прегледа забиљежимо 10 до 12 људи који имају проблем с алкохолом", изјавила је др Дејана Цоцић-Хаџиибрахимовић, психијатар и начелник Службе за заштиту менталног здравља.

Учестала боловања, повреде на раду и смањена ефикасност само су неке од посљедица које трпе послодавци када међу радницима имају алкохоличаре, а третман у Центру за заштиту менталног здравља до сада је прошло око 300 радно способних, док је тренутно њих 80 активно укључено у лијечење.

"Ми имамо контакт с људима кроз Клуб лијечених алкохоличара, гдје је активно укључен наш социјални радник и ми преко њега стално добијамо информације који то људи изнова пролазе кроз овај клуб. Постоји продужена група кроз коју пратимо њихов ток рехабилитације. Имамо људе који су 10-15 година у апстиненцији, прилијечени су", казала је Младенка Милановић, психолог у Центру за заштиту менталног здравља.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Карадоз

31.03.2018 10:05

Све висе радника а Бога ми и нерадника по гасом. Није ми то фрка осим кад су за воланом сто је свакодневна пракса у земљама које се модерно називају "регион" а забрањено је реци бивса Југославија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

31.03.2018 10:32

Нећете ви имати ускоро више кога да алкотестирате магарчине једне.Газде покрадоше милионе а ви се нашли да сиротињу алкотестирате.Лоповска држава.Ево сада ће 2 год. како РАДИМ у Аустрији и ријешио сам се газда--чобана у РС.Да сте паметни народе ОДМАХ на аутобус колико за пар дана и бијежите.Нека раде политичари и газде кад им је стало до РС,мени није нити ми треба.Човјек кад дође у Аустрију као дијете кад се роди.Све НОРМАЛНО.А газде у РС незнају се честито ни потписати а ГЛУМЕ газде.Само народе бијежите из РС у ЕУ било коју земљу па нека ради у БиХ њихова фамелија,моја неће,никад.Ни на викенде не долазим колико ми се смучила РС И БиХ.Једном ријечју УСМРДИЛА СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ,

31.03.2018 16:29

ови фалирани струцњаци, све написасе радни народ попљувасе"али нигде не заследи неко струцну оцену (аналитицара) све своје ,сто има засто, паметњаковици ;народ покусава да скрене пазњу ,али ове главесине такве ствати неразумију( Говор тела) у данасња времена (феудализма )по новом несмес се никоме притузити нелога пријавити "крсење људских права ( све сте погазили)и последњу наду .какав алкотест ,када газде сваки дан мортус ,нередовне плате ,ста је са стазом ,топли оброки ,превози ,застита ,уколико си болестан ,свака фирма има неки споразум са здр - домовима нема боловања нема ниста .лепо вас молим немој да нас јебете у здрав мозак ,и ви сада несто глумите ,никада нико није сео са радником да поприца јер то код вас не постоји ;дусу вам вау је**м.

Name

Одговорно

31.03.2018 20:50

тврдим,ако ме мој газда натера да дувам куртон,јебацу му све по списку,јер ја њему зарадјујем лебац...а не могу ни радити кад је крв ладна,зато узимам јутарњу покоју дуплу дозу.Пази газда,прескоци ме, јебо те закон.Твој Симо

Name

Питање

31.03.2018 11:47

Је л алкотестирају директоре и газде?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

31.03.2018 14:51

Пита ли се зато је то зена тако вјероватно од доброг зивота и добре перспективе.

ОДГОВОРИТЕ