Грешка у софтверу коштала Хамилтона побједе у Аустралији

Из Мерцедеса саопштено је да је због грешке у софтверу система који екипа користи у тркама возач Луис Хамилтон изгубио прво место у трци за ВН Аустралије.

Остали спортови 04.04.2018 | 08:30
Грешка у софтверу коштала Хамилтона побједе у Аустралији
Хамилтон је прошле недеље у првој трци у шампионату у Мелбурну заузео друго место иза Себастијана Фетела из Ферарија.

Британац је кренуо са пол позиције, водио је током трке све док на стазу није уведено виртуелно безбедносно возило, што је искористио Фетел, отишао на замену гума и на стазу се вратио испред Хамилтона, који је неколико кругова раније ишао у бокс.

У Мерцедесу су били изненадјени пошто је софтвер који одредјује стратегију у трци навео да ће Хамилтон бити испред Фетела када се немачки возач врати из бокса.

"Ради се о офлајн алатки у систему која се користи за мерење времена измедју возила које остају на стази и оних који улазе у бокс током различитих фаза сејфти кара. Пронашли смо грешку у тој алатки, што значи да нам је приказала погрешан број", рекао је директор инжењерског тима у тркама Мерцедеса Ендру Шовлин.

"Ми смо рачунали да имамо око 15 секунди, а у ствари се радило о бројци мањој од 13 секунди. Због тога смо мислили да смо безбедни. Мислили смо да имамо малу предност, а онда смо видели резултат. Пали смо на друго место, било је тешко претицати и нисмо могли да продјемо", додао је он.

Шовлин је рекао да екипа ову ситуацију схвата озбиљно као сваки други проблем и да мора да се осигура да се такве ствари више неће понављати.

"Ради се о томе да схватимо шта је пошло наопако, да сакупимо све податке, а то никада није само једна ствар. Има елемената у којима можемо да се поправимо, морамо да се осигурамо да имамо већу предност, пошто желимо да будемо у могућности да покријемо то што је Фетел имао невероватно брзо заустављање у боксу", навео је он.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар