Расте извоз роба из БиХ у Турску

Извоз из БиХ у Турску задњих мјесеци премашио је извоз из Турске у БиХ, истакнуто је на данашњем састанку министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића и министра економије Републике Турске Нихата Зеyбекција.

Босна и Херцеговина 29.03.2018 | 16:29
Расте извоз роба из БиХ у Турску
„Очекујемо да ће обим робне размјене до краја године достићи двије милијарде КМ с посебним фокусом на пољопривредни извоз, извоз меса и месних прерађевина“, истакао је турски министар наглашавајући  да су економски параметри сарадње у сталном порасту.

Након интензивних преговора и рада,  успјешно се финализује и Споразум о слободној трговини који ће допринијети даљем успону укупне размјене између двије земље, истакнуто је на састанку, уз напомену да је само извоз брашна у односу на протекли период повећан за 16 пута.

Шаровић се посебно осврнуо на потребу предузимања корака на стварању услова за значајнија  улагања турских инвеститора. Оцијењено је да степен инвестирања довољно не прати „узлазне трговинске односе“, те да ће акценат у наредном периоду бити стављен управо  на уклањање бирократских баријера које онемогућавају веће инвестирање у Босну и Херцеговину.

Турска је изразила спремност да се најмање на пет година гарантује извоз меса из БиХ у Турску, што може омогућити дугорочне планове за улагање у тај сектор. Продужени су рокови за реализацију кредита Турске за развојне пројекте из области пољопривреде и друге пројекте. Најављен је и скори трилатерални састанак ресорних министара Босне и Херцеговине, Републике Србије и Републике Турске, те отварање привредног представништва БиХ у Истанбулу.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

тако то иде

29.03.2018 14:57

Занимљиво обим робне размјене за ову годину 2 милијарде са Турском и договорен извоз за наредних 5 година,,а вас баја немозе русима продати гајбу јабука..Свака цаст,,ал јбг браца руси....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

29.03.2018 15:14

Турска, за разлику од Русије, не млати празну сламу.

Name

зато

29.03.2018 17:04

Турцима извозимо говведје и свињско месо, а русима пољске јабуке. Руси имају довољно стоке, наса им не треба...

Name

Извоз ???

30.03.2018 23:50

Пласим се да БиХ извози смо маглу. Турска зиви од извоза како код нас тако и у ЕУ.

Name

Гојко

29.03.2018 19:11

Саровиц - Гигант.

ОДГОВОРИТЕ