Суд да одбаци захтјев Бошњака

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић затражио је данас од Уставног суда БиХ да одбаци захтјев Клуба Бошњака, односно 10 делегата Вијећа народа Српске, који од те правне институције траже да Закон о Дану Републике буде проглашен неуставним.

Република Српска 29.03.2018 | 12:27
Суд да одбаци захтјев Бошњака
Чубриловић је, након сједнице скупштинског Одбора за уставна питања о утврђивању одговора Уставном суду БиХ поводом овог захтјева, рекао да је Тим за припрему одговора у овом предмету интензивно радио на сагледавању стварног односа Уставног суда према питању Дана Републике – 9. јануара.

Постављајући питање зашто Дан Републике нема исти третман као 1. март, такозвани дан независности БиХ, Чубриловић је рекао да је Одбор за уставна питања данас прихватио одговор Уставном суду БиХ који је припремио Тим.

“Дан Републике Српске обиљежава се као секуларни, а не вјерски празник и њиме се равноправно и једнако третирају сви народи, грађани и остали без обзира на националну и религијску припадност”, нагласио је Чубриловић.

Он је додао да вјерски празници не могу бити предмет уставно-судског спора, те да Уставни суд БиХ не би требало да се упушта у оцјењивање перцепције историјских и политичких чињеница.

“Суд не би смио да различитост оцјењује као проблем, већ као богатство БиХ друштва. Дан Републике се односи само на Српску и празник је свих њених конститутивних народа, због чега ниједан закон, судска одлука или други акт не могу промијенити историјске и политичке чињенице у вези са временом и околностима проглашења и оснивања Српске”, поручио је Чубриловић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да Српска тражи да Уставни суд, с обзиром на важност овог уставно-судског спора, организује јавну расправу у оквиру пленарне сједнице.

“Тај суд треба да о томе одлучи. Ми такав захтјев према том суду имамо”, рекао је Чубриловић.

Одбор Народне скупштине Републике Српске за уставна питања је данашњој сједници утврдио одговор Уставном суду БиХ поводом захтјева 10 делегата из Вијећа народа Српске који од Уставног суда БиХ траже да Закон о Дану Републике прогласи неуставним.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ствано Су Пролупали,

29.03.2018 10:54

Њих 10 паметњаковица,зеле да присиле народ да размисљају по њивовом ,па људи ста је са овим:отоманско царство не постоји висе ,који су они к..... да ја морам њих да слусам ,идите у са имат цете виса права немој да изазивате "доста је тога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократија

29.03.2018 11:46

Слажем се с тобом тако мора бити, рекао велики водја. То мало људи што је остало и што није побијено су градјани другог реда, без вјере, државе, нације, језика, наоружања и основних људских права.

Name

ре демократија

29.03.2018 12:33

Тацно тако, одје вази: ја па ја и нико други. Али ево долаза и по србе, и они нестају преко ноци

Name

Ре ре

29.03.2018 13:21

Мислис на Србе у педерацији гдје сте их свели на 2.5%.да нама одредјује неко ко Нам је убијо дјецу ста цемо славит?они нису нормални.залите се алији који вас је повео у рат

Name

чедо

29.03.2018 13:14

Дејтонски споразума је написан -преведен на српски хрватски и босански језик и потписан од стране Србије ХрВАТСКЕ п пет сталних чланица УН РС ФБИХ Тако пише у чему је проблем ?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будо

29.03.2018 14:40

Чуј Чубро ти да би говорио о језику, најпре мораш сам да га правилни користиш а не да читаш припремљене текстове које ти напишу. Зар ни 10 реченица не мозес изговорити без читања. Да ли си нешто прескочио у свом образовању ил ти необразовани пошу те глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан

29.03.2018 20:26

Заболе ме и за 1 март а и за 9 јануар. Дани као и сви остали, зар не Цубрило друзе стари?

ОДГОВОРИТЕ