Премијер Јилдирим свечано дочекан

Свечаним дочеком испред Зграде институција БиХ почела је службена дводневна посјета премијера Републике Турске Биналија Јилдирима Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 29.03.2018 | 11:28
Премијер Јилдирим свечано дочекан
Турског премијера дочекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић након чега је услиједио састанак. Биће одржан и састанак делегација Савјета министара БиХ и Владе Републике Турске. Програмом посјете предвиђен је сусрет са члановима колегија Парламентарне скупштине БиХ и члановима Предсједништва БиХ.

Другог дана посјете предвиђен је обилазак Шехидског мезарја Ковачи гдје ће Звиздић и Јилдирим положити цвијеће. Након Ковача посјетиће и Галерију 11/07/95 те прошетати Башчаршијом.

Јилдирим, који се први пут налази у службеној посјети БиХ, предводи бројну делегацију турских званичника, међу којима је замјеник премијера Реџеп Акдаг, шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу, министар економије Нихат Зејбекчи, министар транспорта и комуникације Ахмет Арслан и предсједник Управе за вјерске послове Турске Али Ербас.

Премијер Републике Турске изјавио је јутрос, прије посјете БиХ, како стабилност у Босни и Херцеговини представља стабилност цијелог Балкана.

“Трагови велике патње проживљене током збивања почетком 90-их година су и даље у нашем памћењу. Све земље у регији имају обавезу да дјелују заједнички и одговорно како се сличне кризе и хаоси више никада не би поновили. Турска улаже максималне напоре за успоставу стабилности и мира на Балкану“, поручио је Јилдирим.

Истакао је како ће посјета бити прилика да се разговара о економским темама, инвестицијама и унапређењу билатералних и регионалних односа и сарадње.

Наглашавајући како Турска и БиХ гаје заједничку хисторију, Јилдирим је казао да ће током састанака у Сарајеву бити разговарано о могућностима унапређења билатералних односа. Додао је да ће се састати и са представницима привредног сектора, те са студентима на Интернационалном универзитету у Сарајеву.

Извор: Анадолија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Харе

29.03.2018 09:42

Бујрум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

29.03.2018 10:03

Не сумњам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

29.03.2018 10:18

Требали сте и Додика у госте позвати срамота је ...

ОДГОВОРИТЕ