Привилегије иду и када се не ради

Политичари у институцијама БиХ могу до миле воље да буду у сукобу интереса јер нема ко да их казни. Нити има назнака да ће ускоро да буде другачије.

Босна и Херцеговина 27.03.2018 | 22:23
Привилегије иду и када се не ради
Комисија за одлучивање у сукобу интереса није се састала већ мјесецима јер нема кворума. Након што је Драган Анђелић поднио оставку на мјесто замјеника директора Агенције за превенцију корупције БиХ (АПИК), Комисија је остала без једног од чланова – по функцији. Такође, ни делегат СНСД Средоје Новић не присиствује сједницама јер се води ставом своје странке да њихови парламентарци више не учествују у раду парламентарних комисија.

Да би Комисија за сукоб интереса могла да доноси одлуке, два од три члана из сваког народа треба да буду присутна. То значи да парламент БиХ треба или да изабере новог замјеника директора АПИК (конкурс још није ни расписан) или да разријеши Новића и на његово мјесто именује другог члана Дома народа који ће долазити на сједнице Комисије. Мало је вјероватно да ће се ишта од овога уради јер је и за једну и за другу опцију Парламентарној скупштини потребно неколико мјесеци.

Трећи српски члан Ђорђо Крчмар за српскаинфо.цом, портал „ЕуроБлица“, каже да је посљедњи пут Комисија засједала прије више од два мјесеца.

-Комисија ће имати проблеме све до избора новог члана АПИК. Процедуре су нам такве. Такав је цијели уставни пројекат БиХ. Ако нема предстаника Дома народа из једног од народа, одмах је проблем. Ако нема из Представничког дома, опет је проблем. Да будем искрен, проблем је и то што су посланици често на путу па је тешко усагласити термине седнице – наводи Крчмар.

Због недоласка српских, а потом и хрватских чланова, већ је отказано неколико сједница Комисије за сукоб интереса БиХ. Између осталих предмета, потребно је донијети подлуку и о томе да ли је хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Чаовић у сукобу интереса. Он је истовремено и предсједник Хрватског народног сабора који је добијао новац и из кантоналних буџета у Федерацији БиХ, што је супротно закону.

Јавност одавно упозорава да је овакав састав Комисије обесмишљавање или перфидно укидање казни за сукоб интереса на нивоу у БиХ, будући да су њени чланови по три посланика и делегата из парламента БиХ, те директор АПИК БиХ и његова два замјеника. То значи да парламентарци треба да одлучују да ли су им колеге или партијски шефови у сукобу са законом. Група посланика у ПС БиХ предложила је нови закон о сукобу интереса који поредвиђа формирање нове комисије за сукоб интереса састављене од оних који немају везе с политиком.

– Закон је запео у парламентарном лавиринту. Значајно је то што га је потписао већи број посланика из различитих странака, што даје ширину да би ипак могао да буде усвојен. Што се тиче самог рада комисије, битније је да ли има воље да се ствари помјерају напријед него да ли ће то бити парламентарна комисија или онако како то предлог закона предвиђа. У свету има и једних и других рјешења – каже један од предлагача закона, посланик СДП БиХ Саша Магазиновић.

Користе привилегије, не иду на сједнице

Без обзира што парламентарци СНСД не учествују у раду парламентарних комисија, они који су били предсједавајући тих комисија и даље користе привилегије јер их парламентарни домови још нису разријешили дужности.

У Сектору за финансије ПС БиХ за српскаинфо.цом, портал „ЕуроБлица“, потврђено је да Душанка Мајкић, као предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома БиХ, користи право на трошкове интерне репрезентације, мобилног телефона, на ангажовање возача, накнаду за употребу властитог возила и увећану основицу за плату.

Иста права користи и Небојша Радмановић као предсједавајући Комисије за спољну трговину, царине, саобраћај и комуникације Дома народа БиХ.



Како наводе, интерна репрезетација износи 200 КМ на мјесечном нивоу, а трошкови мобилног телефона до 1.800 КМ годишње. Подсјећамо да је Мајкићева недавно за српскаинфо.цом, портал „ЕуроБлица“, изјавила да користи само право на службеног возача.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОБА

28.03.2018 13:05

БЛАГО ОНИМА ШТО НЕМАЈУ НИШТА. МИРНИ СУ ШТО СЕ ТИЧЕ КИЛАЖЕ.ФАЦА ГОВОРИ ДА ДОТИЧНА РАЗМИШЉА КОЛИКО ЈЕ ПАРА СТРПАЛА У ЏЕП. ЊУ ЗАБОЛИ ЗА НАРОД.ДОК ОНА СА ОВОЛИКОМ ШТИТНОМ ЛАЖЕ, МАЖЕ, ВАРА ДОКЛЕ ЋЕ ДОГУРАТИ НЕ МОЖЕ ЈОЈ ПОМОЋИ НИ ЦРКВА НИ СЛАВА.

ОДГОВОРИТЕ