“Финансијски фер плеј 2.0” - ово су нова правила за најбогатије

Овај досадашњи није дао жељене резултате, али би то могло да се промени од следеће сезоне. Нова правила омогућиће транспарентност и брже кажњавање преступника.

Фудбал 01.04.2018 | 23:30
“Финансијски фер плеј 2.0” - ово су нова правила за најбогатије
Време промена у европском фудбалу је почело. Још увек није познато како ће изгледати одредбе новог "Финансијског фер-плеја 2.0", о томе ће завршну реч дати извршни комитет УЕФА кроз неколико недеља. Међутим, неке назнаке добили смо данас на састанку Асоцијације европских клубова (ЕКА) који је одржан у Риму. Организација којом председава челник Бајерна из Минхена Карл-Хајнц Румениге броји 230 клубова и 54 земље.

Једно је сигурно: правила која су требала да спрече клубове да троше више од онога што су зарадили у последње три године морају да буду ревидирана; Једноставно, од увођења иницијалног Финансијског фер-плеја сада већ далеке 2011. године, уочено је превише мањкавости, а кажњавање клубова који су их лако газили, било је за већину неосетно и углавном новчано.

Зато су челници ЕКЕ и УЕФА у протеклих шест месеци заједно порадили на новим прописима који би требало да ступе на снагу од сезоне 2018/19. и пооштре прописе.

Клубови су у обавези да пријаве све уплате менаџерима

Међу иновацијама које је ЕКА обелоданила данас налазе се одредбе о много транспарентнијем објављивању финансијских извештаја свих клубова. Убудуће, клубови су у обавези да на свом званичном сајту објаве чак и податке колико су платили агентима за консултантске услуге у фискалној години. Такође, УЕФА је у поступку пооштравања јасних упутстава клубовима како не би било недоумица и како би сви клубови поштовали исте прописе.

Истовремено, УЕФА жели да повећа свој маневарски простор за кажњавање, и да убрза имплементацију свих мера за клубове који крше ФФП.

На пример, по садашњим прописима, ако је клуб финансијски активан одмах након добијања лиценце, УЕФА мора да сачека да прође годину дана пре него што поново провери пословање и финансије тог клуба. Када се све то узме у обзир долазимо до закључка да прође 18 до 22 месеца пре него што УЕФА може да казни клуб и то време мора драстично да се смањи, објашњава члан ЕКА борда Михаел Фершурен који је био на челу групе која је радила на новим прописима.   

Одбачен порез на луксуз

Да би се та правила пооштрила, УЕФА и ЕКА ће инсталирати два нова индикатора који ће им помоћи да брже и раније интервенишу у случају кршења ФФП-а. Уколико клуб прекрши један од та два индикатора, УЕФА ће одмах користити нове механизме за проверу финансијских извештаја и ако постоји разлог одмах ће иницирати истрагу због кршења правила. Први индикатор је специјална стопа дуга, док је други количина потрошеног новца на трансфер пијаци који не сме да пређе суму од 100.000.000 евра.

Порез на луксуз, који је УЕФА предложила како би се спречиле баснословне куповине фудбалера, одбачен је од стране ЕКА.
"Сувише је ризично због многих разлога", додао је Фершурен.

Суштина свега је да клубови чланови ЕКЕ у потпуности подржавају Финансијски фер-плеј и његове одредбе, али ће о свему коначни суд сти Извршни комитет УЕФА који би требало да заседа у мају месецу.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар