Дугови расту, примања падају

Политичка криза зауставила је провођење реформи у БиХ. Животни стандард стагнира, а расту дугови, сиромаштво, корупција и социјално раслојавање. Ово су закључци истраживања Центара цивилних иницијатива о провођењу и ефектима реформи у протекле двије године.

Босна и Херцеговина 27.03.2018 | 17:16
Дугови расту, примања падају
Реформска агенда не проводи се ефикасно, тврде у Центрима цивилних инцијатива. Ипак, статистика тврди да расте БДП, расту извоз и индусријска производња,смањује се незапосленост али и јавни дуг.

,,Дуг БиХ износи 39% БДП-а али јавни дуг Републике Српске је готово двоструко већи од дуга у Федерацији БиХ'',тврди Исмар Хота из Центара цивлних инцијатива и упозорава да је јавни дуг Републике Српске близу лимита Европке уније од 60% БДП-а,а у ове податке нису урачунате најновије транше ММФ-а.

У ЦЦИ истичу да забрињава јавни дуг ентитетских влада према комерцијалним банкама, на основу кредита, обвезница и трезорских записа.

,,Када се јавни дуг у БиХ подјели по глави становника сваки становник задужен је скоро 3,5 хиљаде марака,а та задуженост у Српској је дупло већа него у Федерацији'',истиче Хота.

И док дуг БиХ расте директна страна улагања опадају и у поређењу са земљана регије су мизерна..Према подацима Свјетске банке БиХ има најлошији пословни амбијент у Европи.

,,Оптерећења на рад и пословање нису умањена,упркос томе што је то била једна од главних интенција реформске агенде. За три године нето плате у БиХ су порасле за 4,35% а пензије стагнитрају'',каже Хота и подсјећа да су за једну потрошачки корпу у БиХ потребне двије просјечне плате или четири просјечне пензије. Он је навео да треба водитит да је просјечна пензија у Српској знатно нижа него у Федерацији.

 Плате и пензије стагнирају, дугови расту а расте и сива економија. Само порески губици због сиве економије су преко три милијарде годишње.Порез не плаћају ни они који су у легалним економским токовима.

,,У БиХ је порески дуг тренутно 4,3 милијарде марака.На основу неплаћених акциза,царина и ПДВ-а дуг је око 800 милиона марака.У Федерацији дуг за порез на плате,доприносе и таксе износи двије милијарде и 350 милиона а у Републици Српској милијарду и 150 милиона.Највећи дужници су јавна предузећа'',упозорава Хота.

Истраживање Центара цивилних инцијатива је показало да у БиХ не постоји борба против корупције. Најкорумпиранија смо земља у регији и међу првима у свијету.

Уз све ове показатеље јасно је да је европски пут БиХ немогућ.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михајло

27.03.2018 15:18

А секта пуна ко брод, мислим на цланове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

27.03.2018 15:22

Могерини каже да напредујемо...Вигемарк да ће акцизе омогућити нови замах инвестиција...Хан лобира за акцизе на струју...мени се чини да је стратегија отјерати што више људи одавде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

27.03.2018 16:38

Казу и странци и наси политицари који су уз њих. И имају ситан проценат на пљацку ММФа,у БиХ. Нико висе неце скупе новце од њих. Србија одавно... Само јос код нас харају. Да је народ паметан и да размисља трбухом. ГРАДЈАНСКИ НЕПОСЛУХ БИ СВЕ РЈЕСИО! РУМУНИ ЗНАЈУ КАКО СЕ ТО РАДИ .

Name

градска управа

27.03.2018 16:12

Каква криза, људи моји ? Градска управа Бијељина подигла цијену рада својим радницима, али само својим , са 110 КМ на 120 КМ. Видите да нема кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

27.03.2018 16:40

Па сви са свих будзета су себи пивецали примања. Усле пате од кредита ММФа за коридор 5ц. Војска,полиција и сви редом.