Предузећа под контролом власти

Транспаренси интернешенал БиХ,уз финасијску подршку британске амбасаде, урадио је анализу транспарентности, одговорности и интегритета јавних предузећа. Анализом је обухваћено 100 јавних предузећа у БиХ а резултати ниси изненађујући.

Босна и Херцеговина 26.03.2018 | 16:00
Предузећа под контролом власти
Анализа је показала да се већина јавних предузећа у БиХ суочава са проблемима у функционисању, недостатку транспарентности и непостојању механизама одговорности за лоше пословање. У Транспаренсију сматрају да је кључни проблем то што су јавна предузећа под политичком контролом.

,,Јавна предузећа су средство у рукама владајућих политичких структура преко којих они осигуравају свој останак на власти'',тврди Срђан Благовчанин из Транспаренсија БиХ и подсјећа на незаконита запошљавања и извлачење добити из јавних предузећа у БиХ.

,,Резултат тога је да грађани од јавних предузећа не добијају ону врсту и квалитет услуга које су јавна предузаћа дужна да им пруже'',истиче Благовчанин али додаје да охрабрује што је већина јавних предузећа била спремна да учествује у истраживању.

,,То је добра основа за наставак активности како би се пружила подршка јавним предузећима у јачању капацитета,транспаренстности,процесима именовања и запошљавања те одговорности.На тај начин би избјегли да јавна предузећа буду црне рупе у којима нестају буџетска средстава и која служе само за запошљавање односно регрутовање страначких присталица и људи лојалних политичким партијама'',сматра Благовчанин.

Ако је за утјеху са сличним проблемима супчавају се и јавна предузећа у сусједној Србији.

,,Иако су у Србију усвојена два закона чији је основни циљ био професионализација управљања јавна предузећа су и даље партијски плијен'',тврди Златко Минић из Транспаренсија Србије.

,,Конкурси у јавним предузећима се формално расписују,директори се формално примају преко конкурса али и даље за те позиције конкурише мали број људи а медију унапријед знају ко ће бити именован,јер се зна која партија подржава којег кандидата,односно ко је у својој квоти добио које директорско мјесто'',појашњава Минић.

Из Транспаренсија Србија истичу да су уочили нови проблем у пословању јавних предузећа.Добит коју неки остварују,не улаже се у нове пројекте,инвестиције и побољшање услуге јавних предузећа према грађанима који их паћају већ се тај новац пребацује у буџете за потребе администрације.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

КОНДОР

26.03.2018 14:05

ТРЕСИ, МЈЕСИ, ТРАНСПАРЕНСИ. ОВЕ МЕДЈУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОРИСНЕ СУ ЗА ДРУСТВО ПО СИСТЕМУ "ЈЕДНЕ ДУВАЈУ-ДРУГЕ РАДЕ"! ХИТНО ДАТИ ЛИЈЕК ПРОТИВ БРУЦЕЛОЗЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@&@

26.03.2018 14:26

Тацна дијагноза. Ове медјународне организације типицни згубидани. Да висе новца добисе и времена потросисе, а без икакве конкретне користи за постено становниство. Боље да ови медјунсродни дсју те паре социјално угрозенима, у хуманитсрне сврхе и слицно.

Name

СИЈУКС

26.03.2018 14:28

Открили су Америку. Лаксег новца са мање знања не заради нико висе од као ови у медјународним организацијама!!!

Name

Доц Холлидаy

26.03.2018 14:30

Медјународни плагијатори. Па, ово знају и домаци врапци на гранама. Плагирају домаце врапцице. То вам казе стари револверас!

Name

Гиле

26.03.2018 14:06

Неструцнијих као у медјународним организацијама нема ни на Стоцној Пијаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

26.03.2018 14:42

Јос су гори ови у дрзавним институцијама као ова ескорт дама у бордо комплету са силке. Просла је сито и ресето. Сви све знају а ипак цуте и трпе. Туга. Цемер. Јад.

Name

АЛБАТРОС

26.03.2018 14:07

Ове "медјународне бебе" измисљају топлу воду за добре плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

26.03.2018 18:47

Они су само издувни вентил незадовољства. Анализа стања, и шта онда? Ништа!!!