Липовача и остали ослобођени

Првостепеном одлуком Кантоналног суда у Бихаћу, Хамдија Липовача и остали ослобођени су кривице за злоупотребу положаја у случају “Стенс”.

Босна и Херцеговина 26.03.2018 | 14:00
Липовача и остали ослобођени
Тужилаштво УСК теретило их је за злоупотребу положаја и још неколико других тачака оптужнице подигнуте још у јануару 2016. године.

Липовача и Глухалић, као првооптужени и другооптужени ослобођени су по свим тачкама оптужнице, као и сви остали осумњичени.

Образлажући пресуду, предсједавајући Вијећа Реуф Капић је рекао да Судско вијеће није увјерено да су оптужени имали заједнички циљ да прибаве имовинску корист, односно оштете буџет Опћине Бихаћ приликом извођења радова на изградњи спортско-рекреативног центра Стенс у Бихаћу у периоду од 2006. до 2009. године.

Тужилаштво Унско-санског кантона теретило је Хамдију Липовачу те Алена Глухалића, Аиду Џамбеговић, Сенку Золић и Сеада Дупановића да су, приликом извођења радова на спортско-рекреативном центру Стенс у Бихаћу, искориштавали своје положаје те уношењем неистинитих података у грађевинске књиге и увећавањем вриједности изведених радова, на штету Опшине Бихаћ, прибавили корист у укупном износу од пола милиона марака.

Према оптужници која је подигнута у јануару 2016. године Липовачи и Глухалићу се ставља на терет да су, у периоду од септембра 2006. до октобра 2009. године искориштавали службене положаје и то Липовача као начелник Опћине Бихаћ и заступник инвеститора те Глухалић као директор Агра д.о.о. Бихаћ – извођач радова, на начин да су уношењем неистиних података у грађевинске књиге и увећавањем вриједности изведених радова на центру Стенс, на штету Опшине Бихаћ прибавили корист Агра д.о.о. Бихаћ већу од 510.000 КМ.

Једнако тако, оптужени Липовача и Глухалић су, на основу договора и након закључивања два незаконита анекса основног уговора о извођењу радова на центру Стенс, кориштењем кривотворених исправа и искориштавањем службених овлаштења омогућили Агра д.о.о. да код Раиффеисен Банк д.д. добије кредит од 850.000 КМ.

Аиду Џамбеговић, која је у то вријеме била помоћница општинског начелника, и Сенку Золић, која је обављала послове стручне савјетнице у Служби за финансије и рачуноводство Опћине Бихаћ, терети се да су грубим кршењем прописа и пропуштањем службеног надзора у оквирима својих службених овласти пропустиле контролу достављаних фактура Агра д.о.о., чиме су нанијеле штету Опшини Бихаћ.

Сеада Дупановића се терети да је у погледу надзора над изведеним електро радовима у центру несавјесно поступао овјеравајући својим потписом нетачне количине уграђеног материјала и тиме оштетио Опшину Бихаћ за више од 37.000 КМ.

Приликом изношења завршних ријечи прошле седмице Липовача је казао да је у том периоду био млад политичар, да су му били битни избори и да је желио да уради што више пројеката.

Напоменуо је да тада, ни усмено, ни писмено није добијао упозорења из опшинских служби да нешто није у складу са законом, док је његов адвокат Салих Хоџић утврдио да је афера “Стенс” одговорност надзорних и грађевинских органа, као и шефова опшинских служби, а не начелника чија је функција политичка.

За начелника Општине Бихаћ изабран 2004. године

Хамдија Липовача је 2004. године изабран за начелника Опшине Бихаћ и ту функцију је обављао шест година. На изборима 2010. године је изабран у Заступнички дом БиХ, али је одбио мандат будући да је именован за премијера УСК. Лишен је слободе 17. децембра 2014. у породичној кући у бихаћком насељу Миџића Махала у акцији Федералне управе полиције и Тужилаштва УСК, због сумњи на незаконитости приликом извођења радова на спортско-рекреативном центру Стенс у Бихаћу.

Тренутно му се суди и пред Општнским судом у Санском Мосту, гдје му се на терет ставља да је у периоду од априла 2006. године до јануара 2010. године, као начелник Опшине Бихаћ, својим несавјесним поступањем у Пројекту израде геоинформацијског система Опшине Бихаћ нанио штету Опшини Бихаћ у износу од 921.501,30 КМ.

Осим тога, против њега се води процес и пред Опшинским судом у Босанској Крупи, а првостепеном пресудом из марта 2017. године ослобођен је оптужби за кривично дјело злоупотребе положаја у периоду док је био премијер Унско-санског кантона и вршилац дужности министра унутрашњих послова.

Извор: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

судија

26.03.2018 12:09

Па зна се на овим просторима се великим лоповима скида капа а малим глава.Ништа чудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудница

26.03.2018 12:48

Потпуно луда и промасена земља.Права правцата лудница.

Name

АС

26.03.2018 16:48

Немозе му нико ниста док је директор у Милетовом и Станковицевом Интегралу.

Name

Цццц

26.03.2018 19:49

Све те оптужнице су му и 'кредибилна и базична' препорука за Милета и Интеграл Станковића...

Name

Боки

26.03.2018 12:16

Браво за судију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

26.03.2018 13:06

Хвала, било ми је задовољство.

Name

лакрдија

26.03.2018 13:07

Сад би требало ухапсити и судију па зеједно у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бихаћки берберин

26.03.2018 19:51

А цијели Бихаћ са обе стране ријеке Уне смије се и смије, не престаје, смије се смијехом који не личи на смијех. Изругивање народу.

ОДГОВОРИТЕ