Протест: "Ја сам тата, не родитељ 2"

Више хиљада људи данас је у Загребу протестовало због ратификације Истанбулске конвенције, за коју сматрају да промовише родну идеологију и грубо задире у темељне традиционалне, културолошке, идентитетске и правне одреднице хрватског друштва

Регион 24.03.2018 | 15:03
Протест: "Ја сам тата, не родитељ 2"
Протест под паролом "Стоп Истанбулској за суверену Хрватску" почео је испред седишта ХДЗ-а на загребачком Тргу жртава фашизма, преноси Хина.

Демонстранти изражавају незадовољство одлуком Владе која је у четвртак у Хрватски сабор послала предлог закона о потврђивању тзв. Истанбулске конвенције, заједно с интерпретативном изјавом.

Учесници протеста носе велики број хрватских застава и пароле "ХДЗ је издаја", "Не ИК у ХР", "Загреб против ИК", "Стоп насиљу над Хрватском", "Ја сам тата, не родитељ 2", као и слике хрватског премијера Андреја Пленковића на којима пише обмана".

Демонстранти певају песме "Моја домовина", "Зови само зови", "У бој, у бој за народ свој", и узвикују "Хрватска" и "Вуковар, Вуковар", те "Ово је издаја".

Гласно негодовање учесника изазвала је и парола за подршку ратификацији Истанбулске конвенције, коју је на прозору поставило двоје грађана.

Истовремено, јавља тв Н1, организован је и контрапротест, а између демонстраната и активисткиња које су организовале контрапротест у једном тренутку је дошло до мањег инцидента - због транспарента на којем пише "За родну равноправност", а који је неколико жена покушало да развије.

Протест, на којем су се окупили грађани и из других делова земље, организовала је грађанска иницијатива "Хрватска против Истанбулске конвенције".

У Конвенцији Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, познатијој као Истанбулској конвенцији, спорним се, између осталог, сматра то да се, без обзира на интерпретативну изјаву Владе (која прати предлог закона о ратификацији Конвенције упућеног у Хрватски сабор), уводи родна идеологија у образовни систем и правосуђе, наводи Хина.

Након Трга жртава фашизма учесници протеста су кренули према Тргу св. Марка, а саобраћај на Тргу бана Јелачића је затворен.



(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Накарада

24.03.2018 15:28

Свака цаст Хрватима.ЕУ је накарада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рват

24.03.2018 16:41

Није ми јасно засто су пјевали ове ,,патриотске,,пјесме када је оцигледно ријец о неком педерлуку из Е.У..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2018 18:33

Па први пут у Повијести Хрвати имају своју Државу и сад шта се дешава.ЕУ им уништава полако све Хрватско у њима и прави праве зомбије од њих.Е сад на крају ће схватити да је за њих а и многе друге она ЈУГА била права.Били су Хрвати YУ а сад нису ништа или једно велико НИСТА.

Name

микаца

24.03.2018 18:39

Битно је да смо ми неко хааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

24.03.2018 20:31

А што крвати пјевају српске пјесме и спомињу српске градове?!

ОДГОВОРИТЕ