На Земљи је све мање животиња, биљака и пијаће воде

Планета Земља губи биљке, животиње и пијаћу воду драматичном брзином, закључак је четири научна извештаја УН о биодиверзитету.

Занимљивости 24.03.2018 | 11:31
На Земљи је све мање животиња, биљака и пијаће воде
Научници који се састају у Колумбији су данас издали извештаје о стању биљног и животињског света за амерички континент, Европу и централну Азију, Африку и азијско-пацифички регион.

После три године истраживања, закључак је да ствари нигде не стоје добро.

Председник истраживачког тима Роберт Вотсон рекао је да рад није био посвећен само живим бићима, већ и како Земљу одржати настањивом за људе, јер се наша врста ослања на биодиверзитет за храну, пијаћу воду и јавно здравље.

"Тренутно стање подрива благостање широм планете, и дугорочно нам прети у погледу хране и воде", навео је Вотсон у интервјуу.

Према његовим речима, оно што се дешава је нуспродукт све бгатијег и све насељенијег света.

Људима треба више хране, више воде, више енергије и више земље, а начин на који је друштво то покушало да оствари се одразио на биодиверзитет, навео је научник.

Важна станишта су подељена, стране врсте су преплавиле многа места, хемикалије штете биљкама и животињама, мочваре и мангрови који уклањају загађење нестају, а у морима и океанима се лови превише рибе, тврди Вотсон.

Како је рекао, људски изазване климатске промене и глобално загревање ће ускоро погодити биодиверзитет као сви други проблеми заједно.

Извештаји предвиђају да ће, ако се тренутни трендови наставе, на америчком континенту до 2050. бити 15 одсто мање биљака и животиња него што их је сада, у Азији до 2048. више неће бити рибе за комерцијални риболов, Африка би до 2100. могла да изгуби половину неких врста птица и сисара, а да је више од четвртине врста које живе само у Европи угрожено.

Вотсон каже да су изгледи суморни ако се друштво не промени, али да је то могуће.

"Неким врстама прети изумирање. Других је све мање. То ће бити усамљеније место у односу на данашњи природни свет. То је морално питање. Да ли људи имају право да их доведу до изумирања?", навео је он.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Марсовац

24.03.2018 14:31

Земља би била рај,само под једним условом,да на њој нема људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

25.03.2018 08:02

У савком слуцају требало би бити много мање.Око једна милијарда и да буду паметни.

Name

Путуј Плането

25.03.2018 20:37

Зар нису паметни измислили атомску бомбу и разне болести,хвала лијепо.

Name

стара гатара

25.03.2018 00:50

Све би било боље да људи има али данас себе људима називају зивотиње у јагњецој кози али су уствари зликовци само када видите око себе да се висе не зна које ко

ОДГОВОРИТЕ