Рекорд: 12 дана хода по леду

Мајкл Стивенсон, Роб Тригвел и Скот Гилмор оборили су свејтски рекорд у најбржем преласку Бајкалског језера у зимским условима.

Свијет 23.03.2018 | 21:03
Рекорд: 12 дана хода по леду
Тројица Британаца постигла су свој циљ 14. марта, након 12 дана, 21 сата и 13 минута невјероватне ледене пустоловине.

Најстарије и најдубље свјетско језеро налази се у азијском дијелу Русије. Дуго је 636 километара, а широко 80 километара. Од јануара до маја је залеђено, а температуре на њему варирају од минус 30 до минус 10 степени Целзијусових.

Тројица пријатеља прешли су читаву раздаљину пјешице и на скијама. Током пута не само да су их шибали немилосрдни вјетрови, већ их је у остварењу циља успоравао и терет који су сами вукли у торбама.

Сваки је носио своју залиху хране за 16 дана, све потрепштине и отпад, што је терет од 37 до 70 килограма тежине по особи. У просјеку су се кретали четири километра на сат, а сваки дан јели од 5.000 до 6.000 калорија.

Иако су Британце тренирали стручњаци за издржавање поларних хладноћа у Шведској, Роб Тригвелл тврди да је од физичке спреме још важнија психа.

"Ово је ментална игра, а добар дио пута мораш да се бориш против досаде. Иако се налазиш са људима, заправо си сам. Заокупљен си сопстевним мислима. Када би ми се то догодило, ставио бих слушалице у уши и слушао подкасте два до три сата да стимулишем мозак", признао је Тригвел.

Мајкл, Роб и Скот спавали су у шаторима, а најтеже им је пао прелазак посљедњих 135 километара које су прешли за само 36 сати.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар