76 година од страдања Срба

Служењем парастоса, полагањем вијенца и бацањем ружа у Дрину у мјесту Стари Брод код Вишеграда данас је обиљежено 76 година од усташког покоља 6. 000 српских цивила .

Република Српска 22.03.2018 | 22:28
76 година од страдања Срба
''Наш задатак и циљ је да ово мјесто гдје је невина српска нејач страдала сматрамо светим јер су ти мученици пролили крв и зато смо овдје да се поучимо вјери и животу'', рекао је митрополит дабробосански Хризостом након парастоса за побијене и у Дрину бачене Србе .

''Они су страдали због истине и правде не дозвољавајући непријатељима који су их гонили као звијери од Сарајева па све до ријеке Дрине'', рекао је митрополит Хризостом и додао да је њихово само једно од стадања српског народа у историји.




Митрополит Хризостом је истакао да је злочин у Старом Броду учињен 1942. године под командом Јуре Францетића и његових црнокошуљаша, али да 20. вијек није само завршен страдањем од 1941. до 1945. године, него се исто десило од 1992. до 1995. године.

Милорад Ћебић са Борика имао је десет година када се десио покољ Срба у Старом Броду. Сјећа се да је са сарајевско-романијског платоа у збијегу бјежало на хиљаде српске дјеце, жена и стараца а да их је сустизало и убијало око 10.000 усташа.



''Имао сам срећу да преживим овај пакао јер сам један од ријетких који се са својима домогао десне обале Дрине. Више од двадесеторо чељади из моје фамилије је страдало од усташке каме. Кад су усташе овдје сустигле збијег настало је клање, врска, писака а дјевојке су се хватале за руке пјевале наше српске пјесме и заједно скакале у набујалу ријеку'', сјећа се Ћебић.

Први који се осмјелио да пише о од комуниста прикриваном ратном злочину у селима Милошевићи и Стари Брод био је књижевник Момир Крсмановић.

''Мој роман `Тече крвава Дрина` је од тадашњих власти забрањиван а ја сам саслушаван у полицији. Лично је Хамдија Поздерац тажио да се подигне оптужница против мене говорећи да усташе нису чиниле то што су чиниле над српским живљем'', додао је Крсмановић.

Књижевник Матија Бећковић је рекао да се због братства и јединства скривано је злочинство, и тако је одњеговано небратство и нечовјештво које се очитовало све до ових година и дана.



''Србе су једни лишили живота, а ми смрти. Посмртно мучеништво ових овде покланих 1942. године трајало је све до 2004. године, и не зна се ко је већи злочинац – онај ко је починио злочин или онај који га је крио изједначавајући убице са онима које су их побиле - усташе и `Ханџар дивизију` и Југословенску војску у отаџбини, јамаре и оне чијих јама нема. Жртвовали смо истину о стотину хиљада својих цивилних жртава, коју нисмо изнели на видело и пред очи целог света".

Он је навео да су невине жртве највеће благо једног народа и благо оном народу кога знају по жртвама а не по злочинима.

Бећковић је предложио митрополиту Хризостому да Крсмановића одликује ореденом Светог Саве.



Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица је рекао новинарима да је имао прилику да разговара и са једном од преживјелих овог усташког злочина.

''Тешко је и сад слушати а можемо замислити како је то тек тада било. Јер циљ Њемачке је тада био да из рата изађе као побједница, циљ НДХ да побије што више Срба, оно што нису могли побити рачунали су да протјерају, а што нису смјели да протјерају да их покатоличе'', рекао је Говедарица.

Говедарица подсјећа да је циљ Брозове Југославије био да сакрије све злочине над Србима и то оног народа који је највише крви пролио и у Другом свјетском рату и стварању Краљевине Југославије.

''Нажалост човјек који је предводио хорде зла на српски народ данас има своју улицу у Мостару и то је сурова реалност ових простора. Не дај Боже да се икада више деси овакав злочин ни једном ни другом ни трећем народу У БиХ'', истакао је Говедарица.

Први документарни филм о страдању српског народа на Старом Броду под називом ''Дрино водо, очи дјевојачке'' снимила је 2004. године БН телевизија.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

не мислим

23.03.2018 01:48

Зар су биле устасе од 92 до 95 годину на тим просторима? и дали су били ту тој могуцност? против ЈНА? невјерујем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кустурица

23.03.2018 10:09

Матија Бецковицу Србине до последње марке Додине,прогањају ти кцерку по Србији,вјероватно сто је Српкиња превелика као и сви са Б92 на крају крајева као и ти.До поскедње маркице патриотске.

Name

Сале

23.03.2018 05:31

Први пут цујем за ово а инаце сам из Висеграда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

23.03.2018 07:35

Вјероватно си уцио хисторију,а не историју,аутор твог удзбеника је Салко.

Name

ре

23.03.2018 08:07

Зар ти ниси цуо за Добрицу Цосица и његову теорију о србима и лазима?

Name

Ниси

23.03.2018 10:46

Зато сто смо стока,зато ниси цуо,Јермени се никада нису одрекли и никада нису стали за борбу око геноцида над њима,а ми,ми смо иконе замјенили петокракама,а своја стратиста од Јасеновца,Градиске...па до Строг брода заборавили,исто као и сда када смо гледали како Додик долази на тенковима Сфора и унистава странку која је окупила,сацувала,одбранила и створила Републику Српску,СДС,мислеци да је ин тада русио само једну политицку партију а не Републику Српску.Сада видимо да је све обесмислио од војника до полицајца,од уцитеља до професора,од попа до владике.Све.У памет се народе и гласај за промјене и Вукоту,само нас цасни,постени,храбри и малди могу извуци из овог стања.

Name

Гробар

23.03.2018 06:28

Нека им је Вјецна Слава и хвала. И упркос свему,прузили смо руки Хрватима и Муслиманима(сада вец босњацима) и са њима опет у заједницку дрзаву Југославију,док смо ми сањали о братству и јединству они су сањали своје дрзаве и како јаме да сто висе напуне са Српском нејаци.Доказ томе је Фрањина етницки циста хрватска и Аљин покусај етницке цисте бих,надахнут његовом декларациом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојха

23.03.2018 07:46

“Митомани поново јашу” 6.епизода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Измишљајте нову причу

23.03.2018 07:47

Ханџар дивизија основана 01.03.1943. године, а у српским болесним митовима већ 1942. баца српску нејач лавовима у кавезе :-).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

23.03.2018 08:44

Међ Србадијом ништа ново :-). Гони их у 3-ПМ!

Name

Добој

23.03.2018 08:51

Хахахаха, ево сад сам на интернету провјеравао јеси ли у праву и заиста, тек је у марту 1943. основана ова дивизија. Ја вјерујем да се часни Срби згражавају на лажи овог манипулатора Бећковића. Имам много пријатеља Срба и никада их нећу поистовјећивати са кретенима и малоумницима попут Матије. Сматрам да је срамота за овако један озбиљан портал, као што је то БН ТВ, да објављују овакво спиновање и овакве лажи и измишљотине.

Name

ЦИК

23.03.2018 10:41

Колико је САНУ одштампала књига о јамама и покољу србске нејачи, испаде Срба више него Кинеза. Оставите тај неписмени и испрепадани народ на миру, да проживи још коју годину и умре на своме, ту митоманију просипајте у Београдској скупштини међу братијом!

ОДГОВОРИТЕ