Додик је послије Косова небитан

Политички аналитичар и директор Форума за етничке односе Душан Јањић у разговору за ''Вијести'' истиче да је очекивана порука Запада о томе да је питање територије Косова завршена ствар.

Република Српска 22.03.2018 | 22:17
Додик је послије Косова небитан
"У Србији је било идеја о томе да се у наредном периоду тражи нека врста разграничења, па можда и корекција на територијалном плану. Очигледно је да та идеја није наишла на подршку ни у посљедњим консултацијама које је предсједник Србије Александар Вучић обављао у УН-у и са појединцима у САД-у", истиче Јањић.

Он напомиње да су се поједини политичари из Србије, али и из Албаније, надали да ће постићи договор, те да ће користити формулу Хелсиншког акта да је границе могуће мијењати договором.

"Очигледно је то за САД, ЕУ и НАТО немогуће, све док се не ријеши питање међусобног признавања. У том смислу, то је везано за признање, али се оно не тражи од Вучића у овом моменту. По том питању, НАТО, САД и ЕУ неће ништа мијењати све док све земље Западног Балкана не буду дио једног безбједносног система, а то је НАТО", наглашава Јањић.

Говорећи о чињеници да је предсједник РС Милорад Додик у више наврата тражио од Вучића да питање Косова везује за питање РС, овај политички аналитичар каже да је питање изградње ефикасне државе у БиХ и питање статуса, односно нормализације односа Србије и Косова индиректно, али и природно повезано.

"Такође, тачно је да су неки политичари, а по свему судећи и власт коју предводи Вучић, у РС видјели могућност за оснаживање сопствене позиције у региону, па и у самој БиХ, а потом у евентуалним разговорима око неких нових граница на Балкану и на Косову. Најновија порука једна је у низу, која каже да та врста размишљања о односу према РС неће бити од користи, барем не у видљивом року", сматра Јањић.

Но, констатује да је компликованија игра однос према Додику, и као феномену и као човјеку који тренутно монополише моћ и власт у РС, а често пропагира разграничење, одвајање и сецесију.

"Додик је играч који је потребан Русији, али није он на одмет ни Западу. Док год он постоји, неизвјесност око будућности РС је велика, а то значи да се са мало уложеног напора може контролисати процес и у РС и у БиХ. Међутим, оног часа када се постигну договори, укључујући и правно-обавезујући споразум о Косову, она врста политике каква је Додикова постаће непотребна", закључује Јањић у разговору за ''Вијести''.

Извор: Вијести

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

валтер

22.03.2018 21:31

Рудоња је само закомпликовао односе у вези Косова , имао је подрску Вуцица , јер се исти Вуциц надао да ријеси питање Косова у корист Србије , и гдије смо данас, Рудоња це да презиви а Косово је лзгубљено, јер Вуциц нерзумије да Додику је вазан само он и његово политицко презивљавање, какво србство какви бакарачи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2018 22:20

Додик се игра са стаусом РС како ради остацемо и без ентитетског статуса. Зато неце народу да казе да уколико прекрси Дејтон једна од страна враца се устав из 90 тих. То сто он промовира себе локално ама бас ниста незнаци у свету. Напротив добије санкције зато мислим да је цовек на погресном мјесту.

Name

ЗА Валтера

23.03.2018 00:54

ДОДИК СЕ НЕМА ВИСЕ СТА БУСАТИ У ВОДУ СРБА.ТО ЈЕ ЦОВЈЕКЕК СВИХ СЛУЗБИ ЗА РАЗБИЈАЊЕ СРБА. ОН САМО ТРАЗИ НАЦИН КАКО ДА ИРИТИРА ЦЕНТРЕ МОЦИ ДА ГА СМЈЕНУ КАКО БИ ОСТАО,,СРПСКИ ВЕЛИКАН,,НЕЋЕ ТЕ НИКО ДИРАТИ ЈЕР СИ ТИ СВОЈУ ИМПЕРИЈУ СИРИО ЗАДУЖУЈУЦИ РС СА 1.200.000 СТАНОВНИКА А ДУГ ЗА ГОДИНУ ДАНА ЦЕ МОЦИ ВРАЦАТИ 200.000 БИЈЕДЕ.СВЕ ТИ ТРЕБА КОНФИСКОВАТИ.

Name

Андјеомм

23.03.2018 05:18

Валтеру какве везе има "РУДОЊА"са Косовом.Ти си стварно болесник.Попиј неку таблету.Цитам ти коментаре па ти када напису да киса пада коментарисес да је РУДОЊА крив.Болест је то озблљна.Иди лечи се човече.

Name

075

23.03.2018 07:38

@ Ре Изузетно коректан и РЕАЛАН коментар вам је! Да додам: " Члан И Босна и Херцеговина 1. Континуитет Република Босна и Херцеговина, чије је званично име од сада "Босна и Херцеговина", наставља своје правно постојање по међународном праву као држава, са унутрашњом структуром модифицираном овим Уставом, и са постојећим међународно признатим границама. Она остаје држава чланица Уједињених народа и може као Босна и Херцеговина задржати чланство или затражити пријем у организацијама унутар система Уједињених народа, као и у другим међународним организацијама. Дакле да ли ово болдирано можемо тумачити да де факто и де јуре Република БиХ практично никада није престала постојати? Ако је у дејтонском споразуму Анекс 4, члан 1, речено да Р.БиХ своје правно постојење наставља по међународном праву као држава која мијења име онда то по мени значи да Р.БиХ никада правно није угашена нити нестала.

Name

ре андјео

23.03.2018 08:50

Ти оцигледно ниси цитао текст,само си процитао коментар од овог ''Валтера''.

Name

др

23.03.2018 17:03

Зна запад да само Миле мозе дрзати “везане” исламисте у БиХ!!! Та твоја прица не пије воде.

Name

Брод

22.03.2018 21:36

Нажалост све тачно, паметном довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поента

23.03.2018 07:43

Лоби (страни) који кнтролише ток новца воли Милу, јер бездушно дере народ. Такав им треба!

Name

Миле

22.03.2018 22:01

Овај Јањиц прогнозира Лемијев пад вец 10 година,а овај јасе ли јасе.И изгледа да це јос 4 године бити у седлу!Јањицу је боље да промјени професију него да лупа и прица неповезано двосмислено!!!Или да поцне са прицом како је Миле цовек за сва времена и мозда Леми и оде!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.03.2018 14:31

Није до овог господина то сто мутанти глупави, безобразни и ухљеби обозавају Додика сатораса. Њега одрзава тзв.народ

Name

Мрзитељ

23.03.2018 04:51

Јако смјесан коментар а ни сам аутор не вјерује у њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2018 09:41

Од свих ових баксуза аналитицара овај Јањиц је најобавјестенији,поготово у вези Косова.Ријетко фула а и засто би кад је америцки играц.

Name

XXЛ

23.03.2018 06:34

Нека сте битни ви дежурни политички аналитичари, за ситну пару продајете своју памет и плаћеничке коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја питам само ...

23.03.2018 08:51

Ово је чак смијешно.Форум за етничке односе.И сад ко га плаћа од чега живи он и свита око њега. Јели добија паре од Амера или ЕУ или од Србије? Ко плаћа ове људе.У Србији преко сто оваквих организација?????

ОДГОВОРИТЕ