Како заиста живе грађани Српске?

Колико је стање лоше потврђује податак да ни двије просјечне плате не могу покрити потрошачку корпу. Када се узме у обзир и чињеница да око 65 посто радника ради за плату мању од просјечне, јасне су размјере пада животног стандарда у Републици Српској.

Република Српска 22.03.2018 | 20:06
Како заиста живе грађани Српске?
Република Српска је пробила законски максимум о задуживању, који износи 60 посто од БДП-а, јер њен укупни дуг износи 5,8 милијарди конвертибилних марака, што је око 63 посто БДП-а, који је 9,2 милијарде КМ.

Ове податке саопштила је опозиција у РС, која истиче да је структура дуга јако неповољна, односно да су кратки рокови отплате, док се новац добијен задужењима углавном троши за буџетску потрошњу.

Власт, пак, умањује укупан дуг РС, пласирајући информације са закашњењем и до годину дана. Тако последњи званични податак о задужености РС, који је саопштило Министарство финансија РС, датира из јула прошле године. Према тој информацији, укупан дуг РС на крају првог полугодишта 2017. износио је пет милијарди и 345,3 милиона КМ, што је 53 посто БДП-а. Кашњењем ажурирања података власт у РС свјесно прикрива чињеницу да је РС  премашила законски максимун о кредитној задужености. 

Опозиционе странке поднијеле су у Народној скупштии РС Интерпелацију о преиспитивању економске политике Владе РС, у којој су указале на катастрофално финансијско стање, презадуженост, мањак инвестиција и лош животни стадард. 

Иако актуелна власт у РС, предвођена СНСД-ом, о РС увијек говори као о „бољем дијелу БиХ“, чињенице говоре другачије. 

ЗАДУЖЕНОСТ

Укупна задуженост Федерације БиХ је, према званичним подацима Министарства финансија и трезора БиХ, прије двије године била нижа за 23 процента у односу на РС. 

ПОТРОШАЧКА КОРПА

Да у РС не цвјетају руже јасно је када се погледа животни стандард грађана. Један од индикатора лошег материјалног положаја људи у РС је просјечна синдикална потрошачка корпа. Према подацима опозиције, покривеност синдикалне потрошачке корпе просјечном платом, коју објављује Републички завод за статистику, је са 57,9 посто у 2007. години опала на 43,9 посто у априлу 2017. године, што представља пад животног стандарда од 24 посто.

Просјечна плата је у овом периоду расла је за само 237 КМ, док је цијена синдикалне потрошачке корпе расла за 858 КМ, што је више него јасан доказ пада животног стандарда грађана РС.

Колико је стање лоше потврђује податак да ни двије просјечне плате не могу покрити потрошачку корпу. Када се узме у обзир и чињеница да око 65 посто радника ради за плату мању од просјечне, јасне су размјере пада животног стандарда у РС.

ПРОСЈЕЧНА ПЛАТА

Просјечна нето плата у Републици Српској у априлу 2017. године износила је 821 КМ и у односу на просјечну нето плату исплаћену у марту 2017. године била је нижа за 7 КМ. Просјечна нето плата исплаћена у Федерацији БиХ у марту прошле године била је 867 КМ, што руши митове о РС као „бољем дијелу БиХ“. 



Опозиционе странке поставиле су питање – зашто је раст просјечних нето плата у РС у последњих седам година мизеран?

Опозиција не спори да су просјечне плате у РС од 2007-2017. године порасле за 40,34 посто, односно 585 КМ из 2007. године на 821 КМ у 2017. години. Плате јесу расле, али су знатно брже расли трошкови живота. Од 2007. године до 2017. године, вриједност синдикалне корпе  је порасла за 87 посто, са 1008 на 1886 КМ, док је просјечна плата у истом периоду порасла за 40 процената!

У Интерпелацији опозиције још се наводи да је власт у РС само у прве двије године свог мандата (2007. и 2008. године) захваљујући продаји Телекома Српске и приватизације нафтне индустрије, успјела да "надува" просјечну плату, прије свега у јавном сектору и буџетским корисницима. Послије тога, дугих девет година, раст просјечних плата је занемарив и у просјеку износи 0,93 посто. С друге стране, трошкови живота су расли далеко брже.

Када је ријеч о мандату премијерке Жељке Цвијановић, нето плате у априлу прошле године су биле ниже него када је њена влада добила мандат, у децембру 2014. године, док су трошкови живота константно расли. 

Опозиционе странке тврде да је у њеном мандату животни стандард драстично опао - са 46 посто покривености синдикалне корпе просјечном платом, на 44 процената. 

У документу се упозорава и на питање масовног избјегавања уплаћивања пореза и доприноса, односно бруто плате. Овој појави нарочито је склон јавни сектор, којим директно или индиректно руководи Влада РС. 



ПРОПАСТ ТРИ БАНКЕ

У документу се посебно истиче погубност пропасти три банке у РС, за шта је, према оцјени опозиције, главни кривац васт у РС. 

У врло кратком временском периоду пропале су три банке - Балкан Инвестмент банка, Бобар банка и Банка Српске.

Са ликвидацијом ове три банке нестале су и стотине милиона марака владиних и јавних институција депонованих у тим банкама. 

Укупан износ депозита јавних и владиних институција заробљених у пропалим банкама прелази цифру од 150 милиона КМ. 

Влада РС, у међувремену, ништа није учинила да укаже Агенцији за банкарство РС на потребу правовременог дјеловања и спречавања пропасти новца РС. Влада узалудно тражи алиби за пропаст банака у недјеловању Агенције за банкарство РС, мада је, нема сумње, била упозната са стањем у сектору, те је могла да упозори на катастрофално стање у банкама. Одговорност Владе РС налази се и у чињеници да она предлаже Народној Скупштини директора и замјеника директора АБРС, Управни одбор АБРС, тако да они који су доносили одлуке у име АБРС су имали потпуно повјерење Владе РС. Ако ништа друго, зар Владу РС није интересовало у каквим банкама држи средства својих институција, наводи се о документу опозиције. 

ПРОСЈЕЧНА СТОПА РАСТА

У интерпелацији се наводи и да РС остварује ниске стопе привредног раста, што, опет, онемогућава пораст животног стандарда грађана. 

Просјечна стопа раста од 2008. године до 2015. године је  0,31 посто. Ријечју, економски раст уопште не постоји. Уз огромна задужења и олако потрошена седства од продаје Телекома и нафтне индустрије, Влада РС већ скоро десет година не зна шта значи имати раст БДП-а од 5, 6 или седам посто, што је, како тврди опозиција, у мандатима влада прије СНСД-а била редовна пракса. 

РАДНИЦИ И ПЕНЗИОНЕРИ

Посебан и огроман проблем је и то што је данас у Републици Српској мањи број радника од броја пензионера. У 2015. години овај однос износио је 0,97, што значи да на једног пензионера постоји мање од једног пријављеног радника. 

ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ

Црнило економског и социјалног стања у РС појачава и чињеница да укупна дуговања свих јавних здравствених установа РС износе 513 милиона КМ (преко пола милијарде КМ), од чега се на дуг за порезе и доприносе односи 216,6 милиона КМ и кредитна задужења 296,5 милиона КМ.

Према званичним подацима из Фонда здравственог осигурања, укупне дужничке обавезе овог Фонда су на крају 2016. године износиле више од 453 милиона КМ. 

Према евиденцији Фонда ПИО, дуговања здравствених установа, само за пензијско-инвалидско осигурање у посљедњих неколико година имају тренд раста и у марту 2017. године износе 113 милиона КМ. Поређења ради, дуговање здравствених установа у 2011. години износило је тек 12,4 милиона КМ.

Укупна дуговања свих пореских обвезника по основу доприноса за здравствено осигурање до краја 2016. године износила су 280 милиона КМ, од чега на здравствене установе, Владу и остале буџетске кориснике отпада чак 104 милиона КМ. 

Према подацима Фонда здравственог осигурања, за чак 37.300 радника ни за један мјесец у 2015. години нису уплаћени доприноси за здравствено осигурање.

Према најновијим евиденцијама Фонда ПИО, укупна дуговања свих пореских обвезника по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање износе 473 милиона КМ или скоро пола милијарде КМ. Највећи дужници по овом основу су институције, чији је оснивач или власник Влада РС (јавне установе и јавна предузећа).

По систему домино ефекта, ако се не уплаћују доприноси, нема ни довољно средстава за исплату пензија. Зато се годишњи дефицит Фонда ПИО константно повећава и он је у 2017. години износио 230 милиона КМ.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

Стање у здравству је катастрофално, пензије у РС су најниже у региону, а ни са инвестицијама није боља ситуација. Просјечан годишњи прилив страних директних инвестиција у периоду од 2008 до 2014. године износи је само 283 милиона КМ. Док власт тврди како је привредни амбијент у РС много привлачнији него у Федерацији БиХ, чак и у Италији, ноторно је да све више компанија из Србије своја сједишта и представништва у Босни и Херцеговини региструје, не у РС, него у Федерацији БиХ. 

Евидентно је да су такве одлуке компанија и њихових власника из Србије мотивисане, не антипатриотским или другим мотивима, него искључиво економским. Из простог разлога што је Влада у РС повећала фискалне и парафискалне намете. Влада РС је признала да је 19 компанија из Србије потписало уговоре о заступништву и дистрибуцији са компанијама из Федерације БиХ. 

Да парадокс буде већи, више од 70 посто, а у неким случајевима чак и 80 посто промета и крајње потрошње тих производа, јесте у Републици Српској. 

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 112

Оставите коментар
Name

Серб

22.03.2018 19:10

Село гори а лола пјева

ОДГОВОРИТЕ
Name

МА

22.03.2018 19:18

Шта нас боли уво,стигли су нам бајкери.

Name

смолуца

22.03.2018 19:32

Бице боље за коју годину..

Name

антипапак

22.03.2018 20:03

Влада се никада није ни бавила привредом, осим у оквиру криминалних афера. Који други резултат се оцекивао?

Name

ккк

22.03.2018 20:37

Засто никада ниста не написете о успјесима власти.Среца па народу није кратка памет па се врло добро сјецамо периода власти СДС И ПДП када су остали дузни 4 пензије.

Name

ре ккк

22.03.2018 21:50

Несретни боте, узми мало документацију из 98 и 99 године па ћеш видјети да је твој миљеник баја остао дужан 4 пензије и неколико плата у државним установама, а влада након тога на челу са господином Иванићем је пеглала те заостатке, у тебе је кратка памет??? само се служите лажима, то је епидемија, прелазна болест, баја је првак у лагању, зато је добио име у народу "свети лагије и пропастије" има тога још много,

Name

Пролетер

22.03.2018 21:51

Тачно би било боље, да нас је погодио астероид, који је истријебио диносаурусе, него што нас је погодила ова пошаст звана СНСД. Они нас тријебе боље него било који непријатељ у историји.

Name

дзоо

23.03.2018 05:06

Ма све висе увидам да је опозиција велика нула!!!

Name

Декантер

23.03.2018 05:17

Све це то средити Ана Декантер.Легендица.

Name

Манипулација

23.03.2018 05:59

Тацно је све сто су написали. Тацно је да је лоса економска ситација. Оно сто је застрасујуце је како и власт и опозиција манипулису подацима. Ако се пореди 2017 са 2007онда се сви подаци узимају за те године а не цас 2008,20015, 2017, 2016… То је класицна манипулација подацима у политицке сврхе. А Иваниц као економиста то одлицно зна. Зељка је и гора по том питању али макар није економиста.

Name

ЖИКА Ж

23.03.2018 06:13

Како вјеровати онима што Светог Саву убише на Врачару. А и патријарху што прећута лаж или незнање баје.

Name

Гори

23.03.2018 09:51

Како не гори, народ на ивици понора а ова несреца пјева и смије нам се у лице.

Name

Ре

23.03.2018 11:25

Није ни цудо, која гоб лудацина се домогне сефа ;узим колико хоце ,

Name

Ситница

24.03.2018 20:09

Ово треба говнивом мотком све послати тамо одакле су досли

Name

јаци јаци

22.03.2018 19:12

Колико се види народу се свидја да тако зиви цим ниста не мијења

ОДГОВОРИТЕ
Name

... да чико б'ону...

22.03.2018 19:31

Узалуд вам труд свирачи. Знам да се тешко живи, знам да су плате код већине мале, знам да су трошкови живота велики али исто тако знам, да не дај Боже, да је опозиција на власти, живјело би се дупло горе него сад.

Name

Ф

22.03.2018 19:36

Е овако народу је изгледа добро док се диве овом саторском дрекавцу и овој бјелој цизми који запосљавају своје цланове породице и дају им кредите а народ се хвата на неку прицу издајници и на српство које сад глуме неки побозници који се до јуце нису ни крстили цаст изузецима народ док добије неко запослење одма им добро а сто ови пуне дзепове њих уопсте не брине сад иду избори па це мало бацит ногице под сто попити коју пиву мало пецења цорбице и креце прица било љепо било јести пити ма није се могло уци ста је под сатором било свјета ма и тако гласаци се наједосе бас добро веле за две године бице опет а ви до тада узимјте нам новац на акцизама и поскупљењу да опет моземо под сатор ето тако народ зиви

Name

Ајде баш да видимо ...

22.03.2018 20:13

Шта би по теби било горе... Цико да бону (гади ми се и куцати овај педофилски надимак). Минираш, лупиш... И ту станеш. Дај неку паметну да сви чујемо

Name

Ре Ајде Бас

22.03.2018 21:09

Он ради за сокиц и сендвиц. Науцили су га пар супљих фраза и он их вриједно врти. Коефицијент интелигенције мали али довољан да послузи као војник у оцувању благостања владајуце клике. Расправа са таквима нема смисла, такви су створени да зиве од избора до избора.

Name

Серб

22.03.2018 19:12

Тешко нама међу вама у злу добро чекајући

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.03.2018 19:14

Не зиви се никако, наравно ел пресиденте це из авиона дати изјаву да је дивно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2018 21:13

Њему из авиона све изгледа бајно... Зеленило, ријеке, планине. Из авиона се не виде гладни стомаци, биједа и зло које се увукло међу Србе у Босни, а вођа не умије да их помири прво с најпречима и најближима, и да их онда упути како да зараде за пристојан живот.

Name

алтец

22.03.2018 19:19

Нисмо боље ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

22.03.2018 19:35

Па кад попови тргују са дрогом онда мозес мислити какав смо народ .Али све у свему добро зивимо ми смо свица у малом само

Name

Бозо

22.03.2018 19:43

ЗДРАВ ЦОВЈЕК ИМА МИЛИОН ЗЕЉА ,А БОЛЕСТАН САМО ЈЕДНУ- ДА ГЛАСА ЗА ДОДИКА?!

Name

АЦО

22.03.2018 19:23

ОСТАЈЕ НАМ САМО ДА СЕ МОЛИМО БОГУ ЗА ЗДРАВЉЕ И ДА ОВА БАГРА СИДЈЕ СА ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ацо

22.03.2018 21:55

Само нас гласање може спасити, сви на гласање, људи требају управљати властитим мозгом имјењати кад имамо шансу за то???

Name

ккк

23.03.2018 07:07

Сви на гласање и гласати за СНСД!

Name

За Ар

23.03.2018 07:08

Не само да продају дрогу кршење славу свадбу сахрану,Само код нас попови ходају са автомстске и имају чинове мајора капетана пуковника ИТД.Као нација смо срозани скроз.У црквама имају тарифе ценовници чак једна црна је за нас домаче а друга мало већа за оне из иностранства.Као народ смо катастрофа.

Name

ре за ар

24.03.2018 03:34

Брате србијанац остави се ти попова и њихових ценовника. Поп је рукоположен од стране цркве а ти у цркву иди као прави вјерник

Name

МП

22.03.2018 19:27

Баја пјева "пукни зоро" пјесму са "Кајмакцалана" ха,ха,ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

22.03.2018 19:28

Наравно у РС се ћиви најлошије на читавом Балкану. Ко има плату на државним јаслама, преко политике је запослио читаву породицу и њима је добро...а оне породице гдје ради један или ниједан члан, или оне породице гдје неко од чланова ради код крвника приватника, без осигурања и радног стажа зна како се живи у Републици Српској. Па само отиђите до Федерације БиХ, најнижа плата има је мислим 320 марака, а код нас 174 марке. Није ли то довољан показатељ како ко зиви, док наш предсједник говори да смо економско јачи ентитет. Боже баци циглу и буди прецизан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Греска

22.03.2018 20:00

Ја радим на дрзавним јаслама и имам 1200км плату. И ја теби да казем да уопсте луксузно не зивим. Гледат цу да се испалим из ове вукојеб. Јер овај јад од народа висе не могу да гледам и не зелим да будем дио ове прице. Јест да се у дрзавној ниста не ради, ал брате, ја хоцу да радим. Тако да це ускоро надам се бити једно мјесто за некога коме се овдје свидја зивјети. Мени да будем најискренији се ово све ГАДИ !!!

Name

Јово

22.03.2018 20:27

Све је апсолутно тако.Потписујем.Али не могу ама бас никако да схватим да секта јос увијек има велику подрску.Јос један доказ да лудјег и глупљег народа од нас нема,ма колико се ми трудили да доказемо супротно.Наравно,то се не односи на све али да је залосно,залосно је

Name

Ре

22.03.2018 20:42

Ни то "на дрзавним јаслама" не мозе дуго трајати. Мозда до избора, а онда резови.

Name

неутрални

23.03.2018 08:19

Најнижа плата у ФБиХ (минималац) је 425 КМ. 320 је најнижа пензија. А што се тиче просјека, Додик годинама лаже да је већи, јер у просјек у ФБиХ не улази топли оброк и превоз, а то је у просјеку још 200 КМ (у јавним предузећима топли оброк је скоро 300 КМ).

Name

31

23.03.2018 08:40

Ја имам 43 год и зивим од оцеве Свајцарске пензије.Сваки мјесец кане 3000 франака има и за њега и за мене.Молим бога само да потраје сто дузе.Хвала свајцарској конфедерацији сто ми је ово омогуцила .ОД насе републике за коју сам се борио,због ње зарадио ПТСП ,за коју сам протрацио најбоље године зивота умјесто да сам исао на море да гањам свабице или негде на запад да радим нисам добио ниста а и не тразим док је Свајцарске конфедерације и пензије мог оца

Name

Ре Швајцарац окупатор

23.03.2018 12:30

То је нас и уништило, то што смо страни окупациони новац признали као реалну материјалну вредноста, а која у земљу у којој се штампа нема амам баш никаквог покрића, него су то штампали нека са њим окупирају луде себе, нека тај безвредни папиру признају као неку вредност. Али, мо смо као народ насели на ту подвалу. Дуђу нама овде свакакви кркани који су по швајцарским и немачким бауштелама и канализацијама радили као у људи овде, али као грађани трећег реде, они их тамо исплатили новцем без покрића са задатком да тај безвредни папир унесу у Југославију, данас БиХ и њиме све обезвреде у тој земљу, обезвреде свачији, ради, опбезвреде свачије знање, озбезевреде свачије квалификације, обезвреде свачију стручност, обезвреди целокупан систем вредности, науку, културу и духовност која је овде развијана вековима.

Name

Странац

22.03.2018 19:36

Е па није све тако црно како изгледа. Недавно је био чланак у западној штампи да процјене безбједносних служби да вам је предсједник тежак око двије милијарде еурића. Недавно је у Србији инвестиро око 400 милиона еурића, заједно са комшијом са Фрушке горе Миодрагом Костићем. Као што видите није све тако црно и нсте сви сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИ

22.03.2018 19:37

У РС ВЕЋИНА НАРОДА ПРЕЖИВЉАВА А НЕ ЖИВИ ПОШТО ДИКТАТОР НЕДА НАРОДУ ДА ЖИВИ ЖИВЕ САМО РАДНИЦИ У АДМИНИСТРАЦИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познато

25.03.2018 09:01

Људи који имају паре имају и слободу. Ти који имају слободу се теско контролису или никако од власти . Људе који немају пара лакше је контролисати и затворит у торове. Засто би власт радила против себе?

Name

Петар

22.03.2018 19:37

Народ зиви се пуно боље него док је на власти био СДС. Мозда цланови СДС су боље зивили док су они били на власти, па би опет да зајасу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Петар

23.03.2018 06:39

Црни Петре прогледај коначно својим очима!

Name

Не залим се

22.03.2018 19:42

Радим на бензинској пумпи, са баксисом изадјем око 1200, 1300 км. Зивим пристојно и не залим се, Зивила Република!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2018 20:19

На пумпи са баксисом а гориво 2.20 до 2.30 км...

Name

Стоп дрогама

22.03.2018 20:27

Радим у француском Министарству финансија, без баксиса изадјем око 4350 €. Зивим пристојно и не залим се. Зивила Република ... Француска да не буде забуне.

Name

Нема Баксиса

22.03.2018 21:02

Сипају воду.

Name

Ре Не Залим Се

22.03.2018 21:12

А заборавио си оно највазније. Сваки дан имас бесплатну дрогу у виду бензинских испарења. Па ко би могао бити незадовољан?

Name

Ре(Стоп дрогама)алитиц

23.03.2018 05:22

Јој ово је добро. Оно иде незалим се.

Name

Драгче

22.03.2018 19:46

Само да не надрљамо к'о Дамјанов зеленко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меснице код Тозе

22.03.2018 19:52

У РС ситуација све висе измице контроли,народ је кренуо у Сеобе ка Западу,пролазимо оно сто је Европа просла прије 200 и несто година-Бурзуарска револуција.Богата властела против народа ,хљебом и мацем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука па то ти је!

22.03.2018 19:53

Просто не знам шта се десило са овим наш народом, све што их власт више кињи то су су јој све оданији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2018 22:00

Мазохисти, то смо нажалост ми, нисмо боље ни заслужили???

Name

Одговор на питање

22.03.2018 19:56

У РС живе левати.Кратко и јасно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос

22.03.2018 19:58

Багро јос зесце по народу , а поготову по пензионерима , ти биједни пензионери са пензијама од 250КМ су васи највјернији гласаци , као и најредовније платисе мјесецних рацуна , оцигледно је да им је и тих 250 КМ превисе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2018 22:03

Потпуно сте у праву, ја сам пензинер, нама треба још смањити пензије да што прије поцркамо од глади и болести, кад смо излапили и за 6 марака повећања гласамо опет за пропаст, као да немамо потомке и шта им помежемо, да побјегну одавде???

Name

Мићо

22.03.2018 19:58

РС полако али сигурно пропада. Умјетна творевина а то смо тражили и ето нам сад. Ускоро нестајемо, уништили се сами, само да се зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

СрбинБосНови

22.03.2018 21:21

Колико је природна РС, довољно је ако кренеш из Бос. Новог у Требиње. Оптималан пут је преко Приједора, Бање Луке, Бугојна, Јабланице, Мостара и Стоца (432 км, 7 сати). Ако би се ишло територијом РС-а, дакле преко Бање Луке, Добоја, Шамца, Брчког (није у РС), Бијељине, Зворника, Власенице, Рогатице, Горажда (није у РС), пут би био дуг 642 км и трајао би скоро 11 сати. Нећу говорити колико је тај пут лошији од оног преко Федерације. И о чему ми онда овдје причамо? А путовања су само један аспект живота нормалног човјека. Отцијепимо ли се, можемо очекивати блокаде из Федерације попут виза, царина на нашу робу, забрана транспорта и слично. Тек онда бисмо пропали потпуно... Зато, Срби, у памет се!

Name

ре

22.03.2018 22:04

Ми смо Канибали???

Name

Ре ре

22.03.2018 22:22

11 сати? Па за то вријеме се дође колима од Бањалуке до Цириха и превали 1040 км...

Name

075

23.03.2018 07:08

@ СрбинБосНови Какво отцјепљење? Можда али од памети!

Name

Несо Република Српска

22.03.2018 19:59

За себе могу реци да сам доста пропутовао и доста видио,одговорно тврдим да се нигдје на свијету мање ради,а боље зиви него овдје а сад на ово мозете писати ста хоцете и окривљавати власт сто је пао снијег,сто су поплаве,сто нам је хладно кад је зима,а сто превруце кад је љето,направе по седморо,осморо дјеце па зовну тв да их снима и тразе од дрзаве да им храни дјецу,нама једноставно рецено увијек неки к.... фали!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лупај

22.03.2018 20:36

Овде нема зивота јер ти систем неда да зивис и радис.Овде само лопови успјевају повезани са политиком,такозвана политицка мафија која исисава паре из будзета опстина,републике преко тендера.Наси људи обицни кад оду вани буду најбољи радници ,на западу боље пси зиве него у насој републици људи

Name

Боб

23.03.2018 07:44

Хм...Несо, Несо , ниста ти ниси пропутовао...

Name

Канада Ре, Несо

24.03.2018 03:21

Ма, ста булазнис. Народ у РС, а посебно омладина, нема могуцности да се сапосли. Гдје? У фабрикама које не постоје. Они "сретници " који И имају неки посао раде за 300- 400 мараца без радног времена , без празника, без застите на раду , без икаквих права И то код дојуцерасњих "цобана" који се изивљавају над њима. Страсно! Мислис да народ неце да ради? Ако је тако , објасни ми засто вецина насих људи , када оду вани успије у зивоту. Управо зато јер су вриједни а то се на западу цијени И плаца . Тамо је проблем у опстој пропасти једног друства , у криминалу , корупцији , непотизму , обезвриједености свега И свацега , а најприје у привреди које нема И инвестицијама И развоју које су постали мисаони појмови. Цовјеце , ја плату једног радника тамо зарадим за дан И по у Канади. Страсно за поредити. А то сто казес за дјецу, срами се. И да те информисем посто оцигледно не знас - све дрзаве на западу итекако помазу породице са висе дјеце па цак у неким земљама И у слуцајевима када помоц није потребна , тј, када родитељи имају сасвим солидна примања. Да је среце да је И тамо тако. На крају да додам , мозда си пропутовао али видио, сазнао, спознао И схватио ниси ниста.

Name

Искрено

22.03.2018 20:00

Све те бројке и статистике и стварно задузеницко јадно стање и опет це овце за сисање за 20 км продати свој глас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

23.03.2018 05:55

20 км глас ти говори колика је биједа у РСу.

Name

Мими

22.03.2018 20:04

Зиви се оцајно последњих 20 година најмање,без обзира ко је био на власти,политицка сцена је сва пуно корупције,све су странке продавале и куповале папке тако да нам ни ови избори ниста ново неце донијети... Ако побједи СНСД цланови те странке це имати користи ,ако побједи СДС обда це њихови цланови имати користи а ове мање странке како се снадју и ста успију да изнуде. Прије него неко овдје мене не сврста медју симпатизере неке странке цу написати да на последње двоје исборе нисам уопсте изасао на гласање и највјероватније нецу ни на ове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2018 22:08

И ти си помогао овој власти да пљачка, то је још већа неодговорности вас лично, размисли ако имаш с чим??

Name

Боб

23.03.2018 07:49

Јеси Мими , јеси, знам ја такве, излазио си ти и теби слицни демагози на изборе и гласали за секту.

Name

Исти они

23.03.2018 09:31

Ти си сигурно гласао за СНСД, провјери у бирачком списку. Ко год не изађе на изборе, по затварању бирачких мијеста попуњавају се гласачки листићи. Тако да си сигурно гласао.

Name

ре Исти он и они

24.03.2018 03:48

Одлично јако тешко је објаснити овим лажним патриотама који неће да изађу на изборе са размишљањем сви су исти. А не знају да црвена секта њихове гласове користи у бирачким списковима.

Name

Треба реци

22.03.2018 20:11

Све има свој почетак и крај. Али да ће крај тако брзо доћи, нису ни највећи песимисти могли наслутити. РС се руши изнутра. Не требају јој непријатељи извана. А пријатеља још мање. Нигдје ни на видику ништа од руских кредита, Осетије и Абхазије и осталих великих имена. Јад и биједа гдје год да погледаш. А председник и даље пева. Умукнути ће брзо...ето избора. А народ оде. Народе гласајте за САРОВИЦА у Предсједништво БиХ. Једини који зна и хоће радити за корист свих грађана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Треба Реци

22.03.2018 20:29

Тако је друг. Афериммм.

Name

суперхик

22.03.2018 20:40

РС празни јер млади људи одлазе вани а врло лоса је демографска слика ако се овако настави РС це за 30 год имати испод 400 хиљада становника.Ни у федерацији није ниста боље кад РС буде имала 400 хиљада федерација це имати 800

Name

075

23.03.2018 07:10

@ Треба реци Ја као неко са друге стране ентитетске "црте" бих био за то да Шаровић буде доживотни предсједник цијеле БиХ јер човјек РАДИ за све без обзира на нацију, вјеру, етц.!

Name

Хм

23.03.2018 07:51

Мозда боље и не заслузисмо!

Name

Боки

22.03.2018 20:19

Проклети лопов Милокрад у свом примитивном елементу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куда

23.03.2018 10:01

иду Срби?

Name

Песимиста са покрићем

22.03.2018 20:44

Кад ће напокон то фамозно поглавље 23..??!! Кад ће то да се отвара...?? И кад ће ОЛАФ да стигне овдје..?? Једино то спашава, једино то прекида ову пљачку, рекет, отимачину, корупцију невиђену. Ако се не пожури с тим пропаде ентитет начисто. И ентитет и овај муњени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

22.03.2018 20:56

Додик спијун за унистење РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

22.03.2018 20:57

Зелио би поставит питање за све оне који подрзају ову барабу а јос висе питање насом драгом вођи ја зивим у аустрији нису ме истјерали ни босњаци ни хрвати него политика овог насег драгог воде кад це нам обезбједит да се вратимо из избјеглиства из еу кад це нам умјесто пусака рата бјелосвјетских хуља и пропалица понудит тракторе масине радна мјеста сколство здравство нормално судство и све оно сто заслузује цовјек да неморамо бит свјетско робље кад це поцет размисљат својом а не главом вуцица биц нама добро и у РС па нек је у БиХ де је увјек била а све су прилике да це и остане нек се окрене и пусти русе нек се не ј... преко насих леда и гробова срам нека га буде ако бог да гледаце мо га негдје у затвор срам нека га буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац_

22.03.2018 21:22

Мој Милане, док то сваки национално задојени Србин у РС не схвати, и даље ће нам владати будале попут Додика. И све што пишем за Србе, примјењиво је и на остала два народа.

Name

ре милан

22.03.2018 22:14

Браво Милане, све си рекао јасно, није нико из бјеса отишао ван, нема овдје никакве наде док се овако пљачка овај народ.

Name

Канада Ре, Милан

24.03.2018 03:46

Браво Милане. Одлицан коментар. Годинама пратим вијести са насих простора И питам се хоциу ли дозивјети дан да процитам било ста позитивно сто би улило наду насем народу да се мозе радити И зивјети пристојно оф свог рада . Годинама цитам само о пљацки , кради , унистењу И оног сто је вриједило , о трла- баба- лан политици , а о овим будалама гладних стомака из сва три народа који на вијест о оном другом запјене И поцну резати као пси, нецу ни да говорим.

Name

Просјек

22.03.2018 21:11

У просјечну плату у РС укључен је и топли оброк, а у просјечну плату у Федерацији - НИЈЕ! То значи да у Федерацији на плату треба додати и топли оброк од најмање 160 КМ (законски минимум од 8 КМ дневно), па је стварни просјек плате у Федерацији увијек већи за тај топли оброк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.03.2018 08:01

И регрес подјељен на 12 мјесеци.

Name

Сведска

22.03.2018 21:15

Село гори,а овце гледају криминалца који их пљацка како пјева и јос му се диве.Крезаве овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

22.03.2018 21:37

Радим у Москви и Имам плату 1500 долара зивио путин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

23.03.2018 07:27

1500 долара је социјална помоц у Европи. Како мезес зивјети у Москви за 1500 долара?

Name

qq

22.03.2018 23:15

Ајде не секирајте се! Дјокиц обецава Бук бјелу Боцац два полиција добија нове униформе наорузање све болнице це бити заврсене. ДОЛАЗИ БЛАГОСТАЊЕ! Кад се пробудите сналазите се како знате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нозни прстиц

23.03.2018 02:58

Цитам текст па не могу да вјерујем,написаној глупости,поцевси од висине просјецне плате,до тога да су плате порасле,ево моја супруга и ја радимо у продавници,код приватника,плата нам је 500 КМ,Одприлике вец 10 година иста,лопата,метла,фангла,мистрија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обренова воловодка

23.03.2018 04:22

Како народ зиви у србској питај луду саломију [зељку ] по њој ми боље зивино од свајцарске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

23.03.2018 04:51

Па ста,зивимо лосе,слабо се и једе али нема везе сто имамо нај мање плате и пензија а нај скупље цијене које стално расту и акцизе сто нам уводе ми нецемо ни јести ни пити то није битно једино битно је да нас нас предсједник брани од бакира.не требају нам ни плате ни пензије али нама неце бити како бакир казе макар цркли гладни.а да нам није додика и косарца и мајкицке дусанке да они бакиру казу одбрусе бакир би нам кројио капу.ја цу плацати акцизе и гладовати и бити бједа да се плате мајкицка и косарац колика год је њима плата то је мало,јер они бакиру казу.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.03.2018 04:53

Треба то овом народу кад је глуп нека плаца цех опет на изборе и опет подрзати лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад и сад

23.03.2018 06:30

Бас прицамо скоро о зивоту послије рата и сад,1997 сам возио Голфа2 који је био годисте 1991,знаци 6 г старо ауто,нисам имао кредита,двоје мале дијеце,вртиц плацали,радио смјену у кафицу од 7-15.30 и 15.30-24х.,фалило је и тад сваста али све смо стизали поплацати. Данас имам тру кредита,плату 800КМ од које ми остане 120 КМ,зена има два кредита и плату 550КМ од које остане 220КМ,возимо ауто старо 23 године,није регистеовано вец два мјесеца,сипамо гориво по десет КМ,радим 14 х за мајмуна цији синови возе аута по 200 000КМ а има их цетворицу и који казу будале ратују а као паметни стварају.Они су ти сад паметни који као стварају.И на све то кад цујем ону будалу и прицу о напретку додје ми да исјецем вене,колико то фрустрира .Ал јбг,сви видимо ста се десава и остајемо овде,неки гласају па самим тим смо и одобрили то,нека нас гузе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Некад и сад

24.03.2018 03:59

Па ако побиједи опозиција сви на протесте и да се донесе закон о поријеклу имовине за све а на само за политичаре.

Name

Питање

23.03.2018 08:00

Ја као обичан лајик, волио бих да прочитам план сваке политичке партије из опозиције шта планира да уради ако дође на власт. Сваком нормалном човјеку су се смучила препуцавања власти и опозиције на тему "издајници-лопови", без икаквих конкретних доказа. Покажите доказе о издајама и крађама јавно да их народ види, иначе вас све сматрамо преварантима и манипулаторима. Мене интересује шта да очекујем у будућности, могу ли се надати било чему бољем. Ако ће да остане овако још пар година, на вријеме да пакујем кофере и бјежим у иностранство, као и већина осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

23.03.2018 09:02

План је одузет незаконито стечену имовину и готовину коју држе по банкама широм свијета. Неможе ме нико убиједити да од 11 милијарди км које грађани БиХ имају на штедњи у домаћим банкама није барем 9 милијарди стечено незаконито.

Name

Зелени чај

23.03.2018 08:15

Да се овдје лоше живи није тачно.Чињеница да се животни вијек продужио за четири године све остале показатеље поништава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

23.03.2018 08:21

Ал зато смо Срби. Ста нас брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ ВРИЈЕДИ?!

23.03.2018 08:39

Гласачка инфраструктура поново побјеђује!!! СНСД (190.000)+ДНС (100.000)+УС (20.000)+СП (15.000)+ОСТАЛИ (10.000). Укупно (335.000)!!! На жалост, СЗП до сада није ништа показао ("кило злата", "Оргије на јахти у Поречу" "Павловић банка", "Бобар банка" "Вила", "Пандора", итд,итд...)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

23.03.2018 09:18

СДС ЈЕ ПОЦЕО ОД 1995 СА КРАЈЕМ РАТА,ТАЦНИЈЕ, ОД НУЛЕ И НИЈЕ КОРЕКТНО ДА ДОДО УПОРЕДЈУЈЕ ТАЈ ПЕРИОД ВЛАДАВИНЕ СДС СА САДАСЊИМ,ТАДА НИЈЕ БИЛО ПРИВРЕДЕ КОЈУ ЈЕ ТРЕБАЛО ОПОРАВИТИ ДА БИ БИЛО КОЛИКО-ТОЛИКО ПРИЛИВА У БУДЗЕТ А ОД ТОГА СЕ НИЈЕ МОГЛО НИ УКРАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живи се добро

23.03.2018 09:29

Толико добро живимо да је сретан онај који ће умријети прије него што истекну сви ови грејс периоди и све дође на наплату јадном народу који дотад небуде већ напустио ове просторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

23.03.2018 10:05

и крај, народ постен це судити медеду са микрофоном ..

Name

ПЗ

23.03.2018 09:32

Додо,само ти пјевај а ја мом дјетету немогу да купим лијекове за температуру и пролив.Нека вас буде срам свију.Ти си своју дјецу обезбједио а мени је моментално једина зеља да ми дјете оздрави. Немогу да се запослим јер немам одговарајуцу књизицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

23.03.2018 09:57

Тако да морамо да бјезимо из својих куца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир и сабур..

24.03.2018 13:36

Добро је што живе. Шта би они више. Треба знати и разумјети да се нема, несташица је и оскудица. Нема за све. Не стиже до свих. Нити ће ускоро да стигне. Има се колико се има. Толико се и дијели. Одозго па ђе стигне. Тако је како је, добро није, нити ће бити. Нису изгледи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако

25.03.2018 08:04

Оскудација је..., данас су паре скупе.., баш као у оном симпатичном и оптимистичком филму о Зони Замфирској.

Name

СВИВИДИМО

24.03.2018 18:34

Власт испуњава добијени задатак: Цисти Републику Српску од СРБА, како би се у њу могли населити они које је планирао ЗАПАД. Није крив ЗАПАД, али јесу тзв СРБИ који проводе западне налоге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

25.03.2018 03:36

Градјани РС зиве као и у сваком криминалном друству гдје криминалци владају гдје нема сколе,болница ,фабрика,пута ивртица зна свако какво је друство

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИ ПЕТЕР

25.03.2018 18:05

ЗА ВРИЈЕМЕ РАТА САМ БОЉЕ ЖИВИО НЕГО САД ЗА ВРИЈЕМЕ ВЛАДАВИНЕ ЖЕЉКО А У РАТУ САМ ШКОЛОВАО ТРОЈЕ ДЕЦЕ А ТИ ПЕРО ГЛЕДАШ САМО СЕБЕ КО И ТВОЈИ ВЛАСТОДРШЦИ ЗАТО НАМ ДЈЕЦА ОДОШЕ ГРАДАНИТИ ТУДУ ЗЕМЉУ А ПЕРО УМИ СЕ ВРИЈЕМЕ ЈЕ ПРОГЛЕДАЈ

ОДГОВОРИТЕ