Анализа: Пет највећих разочарања НБА сезоне...

Дебакл првог пика, Вигинсов слободни пад, Хејвордова повреда… Док се приближавамо плеј-офу, погледајмо и неке мање лепе ситуације из досадашњег дела сезоне.

Кошарка 24.03.2018 | 22:45
Анализа: Пет највећих разочарања НБА сезоне...
До краја регуларног дела НБА сезоне остало је још јако мало, неки тимови морају да одиграју још десет, а неки 11 утакмица... Онда креће оно право и дуго очекивано. У већини случајева ове сезоне бавили смо се добрим стварима, успесима, слободним играчима, а сада је време да се оде и у другом смеру и да се присетимо пет највећих разочарања ове сезоне.

Стравична повреда Гордона Хејворда

Нова екипа, велики уговор, први дан НБА сезоне, неколико минута дебија за Селтиксе и онда… Потпуни шок. Снимак повреде нећемо стављати јер не желимо да се сећамо тог тренутка, иако мало коме ко је то видео није остало урезано у памћење. Гордон Хејворд је сломио ногу, био је то чист прелом, имао је у свему чак и среће и очекује се да се врати на свој кошаркашки максимум када се опорави.

Селтикси су без њега кренули одлично, а тренутно држе друго место Источне конференције и свакако су једни од фаворита за освајање исте и за пласман у велико НБА финале. Разочаравајуће је то што не знамо колико би Селтикси били бољи да је он здрав и на паркету? Ипак се ради о играчу који се изградио у сјајном смеру, довео шут готово до савршенства и можемо само да замишљамо колико би добри били Селтикси. Нажалост, догодило се то што се догодило, следеће сезоне ће имати шансу да покаже шта може у новој екипи, али ово је дефинитивно било прво и једно од највећих разочарања сезоне.

Дебакл првог пика Фулца

Иако су унапред знали да ће лопту у руке дати Бену Симонсу, 76ерси су ипак као првог драфтовалиМаркела Фулца, играча коме управо треба лопта у рукама. Поуздали су се у његов добар шут, али овај младић га је негде између драфта и почетка сезоне изгубио.

Да ли је до повреде? Да ли је ствар психе? Да ли је заборавио да шутира? Зашто то све уопште траје тако дуго? Много је питања око првог пика драфта 2017. године, али након уводних неколико утакмица он више није играо ове сезоне, а вероватно ни неће. Шта се тачно догађа, тешко је рећи јер и 76ерси шкртаре на информацијама, но свакако овакав расплет догађања може изазивати само разочарање код љубитеља кошарке.

Фулц је с правом био први пик, дечко је играо сјајно на колеџу, има јако много тога позитивног у својој игри, тако да су  сви остали закинути за његове представе и надамо се да се исто неће поновити и следеће сезоне. Колико би Филаделфија била добра с њим? Можемо само да нагађамо, но замислите да имају још и њега као константу претњу с тројке, продора, додатног плејмејкера и још једног играча који на своја леђа може узети терет када супарници свој фокус стављају на Ембида и Симонса. Штета за Филаделфију, шта друго рећи.

Изгубљена сезона Каваја Ленарда

Писало се много пута ове сезоне о Ленарду, његовој повреди, било је неколико најава повратка, писало се о гашењу, тражењу трејда, изјављивању љубави Спарсима, Поповићево одустајање од рачунања на њега ове сезоне, најава брзог повратка, али и опет актуелно одгађање. Код просечног НБА фана скупило се доста фрустрација око ове разочаравајуће ситуације и једно је јасно, Каваји је бацио ову сезону у низ воду.

Повреда квадрицепса је очито изузетно неугодна, али све околне ствари које су се догађале једноставно су од овог направиле потпуну и помало сулуду сапуницу. Нажалост, неке информације су ишле у смеру тога да је повреда хронична и да ће поступак смањивања осећаја боли бити јако, јако дуг. Он је одиграо девет утакмица ове сезоне и био солидан, али питање је хоћемо ли га опет видети пре октобра и у каквом ће стању бити.

За Спарсе и њихове навијаче ово разочарање је смак света јер верујте на свету тешко да има бољег протиовотрова за типове попут Џејмса Хардена и Кевина Дуранта од Ленарда.

Пад Ендрјуа Вигинса

Јасно је да је доласком Џимија Батлера, који воли лопту, Вигинс остао без дела својих шутева, али то једноставно не значи да је морао толико да падне. Много је у НБА лиги играча који су прихватили мању ролу у корист екипе и њих нема потребе мрцварити, али Вигинс је ту изузетак.

Ради се о елитном младом таленту који је прошле године потписао максимални уговор с Тимбервуфсима и на ког изузетно озбиљно рачунају. Што су за то добили? Има слабији проценат шута него прошле сезоне, проценат шута за три поена му је осетно пао и сада је на 33 одсто, док су му слободна бацања први пут у каријери пала испод 70 одсто. Тачније, реализује 65 одсто слободних бацања што је апсурдно за играча таквог типа.

Просек поена пао му је за пет што је очекивано због Батлера и то није толико шокантно ни разочаравајуће, али податак да је тек на 80. месту од 90 ниских крила по дефензивном плус-минус рејтингу дефинитивно јесте разочаравајуће. Вигинс је свакако разочарао, очекивало се далеко више од њега ове сезоне.

Распад система у Гризлисима

Не кажемо да је требало да освоје или играју финале конференције, али ствари су рапидно кренуле у врло ружном смеру у Мемфису ове сезоне. Годинама су били појам чврстине и компетитивности и разочаравајуће их је видети на коленима. Повреде, сукоби и нестабилно власништво одиграли су своје у овом случају.

Мајк Конли је паузирао сезону и питање је хоће ли се икад више вратити на ниво на ком је био пре свих проблема с Ахиловом тетивом и петом, а према свим наводима лице франшизе, Шпанац Марк Гасол, дубоко је разочаран развојем ситуације. Гризлиси су се окренули ономе што је било једино реално у таквој ситуцији.

Танковали су. И можда можемо следеће сезоне видети топ пика како игра уз Конлија и Гасола у Мемфису. За већину екипа које танкују то смо и очекивали, али ствари које су се догађале Мемфису ове сезоне једноставно су разочаравајуће и нико их није могао предвидети. Нису морали да дођу у ту позицију.

Извор: Германијак.хр

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар