СП - представљамо фаворите: Француска...

Гужва као у јапанском возу - и 11 који неће у Русију би циљали четвртфинале! Висе Паје, Лапорт, Кондогбија, Нзонзи, Лаказет. . .  Мало шкрипи на беку, али. . .

Фудбал 23.03.2018 | 23:00
СП - представљамо фаворите: Француска...
Бразил са квотом 6,00, Немци као актуелни владари планете на истој стартној позицији, а одмах иза њих Француска (6,50), европски вицепрвак, са статусом трећег фаворита за успон на победничко постоље на Мундијалу у Русији. Јер оно што Дидије Дешан има на располагању вероватно нема нико други на свету. И као прилог тој тези, мало истраживање угледног Л'Екипа, који је одмах после објављивања списка за пријатељске мечеве са Русијом и Колумбијом покушао да утврди како би изгледао најбољи тим Триколора који неће путовати на Светско првенство.

Пазите сад, у формацији 4-3-3: Беноа Костил – Матје Дебуши, Адил Рами, Емерик Лапорт, Левин Курзава – Стивен Нзонзи, Тјемуе Бакајоко, Жофри Кондогбија – Муса Сисоко, Дмитри Паје, Бафетимби Гомис! А и ту има места за субјективан утисак, јер је Л'Екип, примера ради, Бафетимбија ставио испред Алекандра Лаказета,Бакајока испред Матуидија и тако даље, и тако даље...Карима Бензему  и Матјеа Валбуену и не помињемо из добро знаних разлога.

Има ту још играча који би у 90 одсто других селекција били носиоци игре, али - просто ова француска генерација има таленат у тонама. Друго је питање да ли је баш Дешан прави човек да то све укомпонује у екипу која ће газити све пред собом, што би по квалитету морала да чини. Уосталом, француски медији и не покушавају да сакрију амбицију да се први пут после 1998. године галски Петлови попну на кров света. А ту већ може да буде проблема, јер поменути Бразилци, Немци, па и Шпанци и Аргентинци, понеки фаворит из сенке, имају исте планове. Као и сви они, и Французи имају неке своје проблеме, а оне су углавном у вези са недостатком играча на бековским позицијама.

Није да их немају, али није то баш класа која прати остатак екипе. Притом, Левина Курзаву је у Пари Сен Жермену истиснуо Јури Берћићи, пошто су сви дефанзивни недостаци некадашњег Монаковог левок бека испливали на површину у јачим утакмицама. Такође, Курзава наводно није баш најбоље примио одлукуУнаја Емерија да га у реваншу са Реалом не стави ни на клупу. Наводно се “светио” на тренинзима. Дешанне воли тако размажено понашање. Да не помињемо да су Курзаву неки опасни ликови уцењивали – и због тога били ухапшени – снимком у коме наводно вређа Дешана.

Даље, Бенжамин Менди је због тешке повреде пропустио цео досадашњи ток сезоне што би можда и могло да буде добро, јер ће бити свеж за Мундијал, а требало би да има и времена да се врати у форму. Али то никад није лако и тако предвидиво. На левом беку тако остаје Лукас Дињ, а он у конкуренцији Ђордија Албе ретко игра у Барселони. Силно недостаје неко као што је био Патрис Евра. Мада би овде могао да ускочи Лукас Ернандез, који је умео да то одигра у Атлетику, а после повреде Филипеа Луиза вероватно ће добити још прилика да се навикне.

Уз десну аут-линију још мањи избор. Пензионисање Бакарија Сање оставило је велику рупу (готов је и Матје Дебуши), коју ће вероватно закрпити Монаков Ђибрил Сидибе, кога су летос јурили клубови са свих меридијана, Челси пре свих, али је он остао у Кнежевини. Праве конкуренције скоро да нема. Себастијен Коршија је повређен па већ два месеца не игра за Севиљу, није стога немогуће да ће Дешан опет у тим звати ветерана Кристофа  Жалеа, који више није први пик ни у Ници. Али селектор га воли, а у Француској добро знају даДешанови миљеници понекад имају (пре)превелик попуст. Мада, за ову последњу акцију предност је добиоБенжамин Павар, који у Штутгарту примарно игра штопера – и то одлично – али у случају нужде може да прискочи у помоћ и на десном беку. Сам Дешан је рекао да ће играчи који су позвани за мартовске пријатељске утакмице, њих 24, чинити већину и на Мундијалу. Аргумент у корист младог Павара.

На крају крајева, то је “само” резервни десни бек, а на свим осталим позицијама у француском тиму је гужва као у јапанском метроу. С тим да се на неким места хијерархија јасно зна, док на другим има дилема. Међу стативама нема непознатих. Уго Лорис испред Алвонса Ареоле, па вероватно и искусногСтива Манданде. Највероватније ће извисити Бордоов Беноа Костил.

Зацементирана су и тројица штопера: Самјуел Умтити, Рафаел Варан и Лоран Кошћелни, који ће се вероватно и ротирати у првих 11. Борба за место четвртог штопера је и даље отворена, мада се победник већ назире, а то неће бити ни Мамаду Сако ни Курт Зума, ни Адил Рами коме је та част припала на Еуру, па чак ни Емерик Лапорт, иако је он јануарским трансфером у Манчестер Сити за 65.000.000 евра постао други најскупљи штопер свих времена. Иако је Лапорт, након што га је Дешан звао на новембарске пријатељске утакмице, обуставио процес промене држављанства којим би стекао право да игра за Шпанију. Иначе, ни минут није одиграо на тим мечевима у новембру. А колико га је у ствари Дешан “преварио” најбоље сведоче последње информације које говоре да ће у Русији врло вероватно Преснел Кимпбембе. Изненађење само за оне који га не гледају редовно. У конкуренцији Тијага Силве и Маркињоса француски медији неретко баш 22-годишњег Преснела проглашавају за најпоузданијег у Пари Сен Жермену.

С тим смо завршили све приче око одбране и долазимо до везног реда, а тамо је конкуренција јака као при упису на менаџерске студије после доласка капитализма у бившу СР Југославију. И баш сви знају да “хендлују”. Лопту у овом случају. Пол Погба је наравно број један целог тима, мада је питање како ће се тек просечна сезона у Манчестер јунајтеду одразити на његово самопоуздање, нема дилеме ни кад је Нголо Канте у питању, али за преостала три или четири места у средини везе – борба на живот и смрт.

Истина, двојица су играча тренутно у предности у односу на остале колеге. Корентин Толисо, који се усталио у Бајерну, па и Адријен Рабио, јер Дешан има мекши став према играчима из домаћег шампионата. Више нису тако актуелни Јоан Кабај и Морган Шнајдерлин, који су играли пре две године на континенталној смотри, а и сада су мање-више стандардни у Кристал Паласу, односно Евертону, па је велико питање да ли Тома Лемарили Димитри Паје? Судећи према списку за предстојеће пријатељске утакмице овај први, мада Паје игра феноменално у Олимпику из Марсеља. Обојица могу да помогну и на крилима, па и ту имају своје штихове.

Међутим, ту није крај, јер за ова три места пуцају и Жофри Кондогбија, Блез Матуиди, Стивен Нзонзи, Муса Сисоко, Тијемуе Бакајоко... Утисак је ипак са зназно мањим шансама да се заиста и докопају Русије, иако – посебно ова прва двојица – иза себе имају одличне сезоне. Нзонзи као да је зажалио због тога што је остао у Севиљи, о Сисоку и Бакајоку је у овако жестокој тучи излишно и расправљати.

Идемо на крила. Ако рачунамо да ће Дешан играти у систему 4-3-3 мада то понекад личи и на 4-2-3-1, зависи од тога да ли је тај трећи у вези офанзивнији или дефанзивнији, где ће бити Погба и слично. Углавном се тренутно прича о тој 4-3-3 формацији. А онда на десном крилу нема никакве дилеме: Килијан Мбапе. Усман Дембелету нема никакве шансе за место у стартних 11. На левом би још и могли да се порву Кингсли Коман и Антони Марсијал, па и Лемар и Паје, а никако из једначине не би требало изоставити ни Флоријана Тована, који одлично игра у дресу са националним грбом. Ту је и Набил Фекир, кога на овом сада списку нема због повреде, као ни Комана, Мендија и Лаказета.

Рекосмо већ, Дешан је потврдио да овај последњи списак од 24 играча јесте меродаван за анализе о томе ко ће у Русији, а ако је тако поред Мбапеа на Светском првенству ћемо гледати и Дембелеа,Тована и Марсијала. Уз ограду да је Коман – подвуцимо то дебелом линијом – повређен. Могао би он ту да запржи чорбу некоме. И да: Лемар или Паје, свеједно да ли номинално као везни или као крилни играчи, изненадили бисмо се да ту не буде бар један од њих двојице.

За крај напад, где Дешану такође не мањка. Јер не може да мањка кад у шпицу имашАнтоана Гризмана. А ако будеш желео да нападнеш са два нападача – што се дешавало и-ха-ха пута и дешаваће се кад год преко пута био значајно слабији противник – и Оливијеа Жируа још испред. Наравно, сви знамо да би по квалитету ту требало да буде Бензема и сви знамо зашто га неће бити, а његово одсуство до сада је углавном користио Александар Лаказет, мада и њему акције падају после неубедљиве дебитантске сезоне у Арсеналу. Андре Пјер Жињак није довека могао да купује Дешаново поверење головима у Мексику, па је за дуеле са Русијом и Колумбијом шансу премијерни пут добио Висам Бен Једер, који је са два гола на Олд Трафорду уништио Манчестер јунајтед у осмини финала Лиге шампиона.

Мада, Лаказет је повређен и овде ће још бити борбе. А баш ако буде неких повреда, спреман је да ускочи и Кевин Гамеиро, па и млади Муса Дембеле, који немилице трпа у дресу Селтика. Опет, има још времена за њега.

Сад треба напасти светско злато! Има се чиме.

ТИМ ФРАНЦУСКЕ ЗА МЕЧЕВЕ СА РУСИЈОМ И КОЛУМБИЈОМ:

Голмани: Ареола (ПСЖ), Лорис (Тотенхем), Манданда (Олимпик Марсељ);

Одбрамбени игралчи: Дињ (Барселона), Ернандез (Атлетико Мадрид), Кошћелни (Арсенал), Павар (Штутгарт), Сидибе (Монако), Умтити (Барселона), Варан (Реал Мадрид);

Везисти: Канте (Челси), Лемар (Монако), Матуиди (Јувентус), Погба (Манчестер јунајтед), Рабио (ПСЖ), Толисо (Бајерн Минхен);

Нападачи: Бен Једер (Севиља), Жиру (Челси), Мбапе (ПСЖ), Тован (Олимпик Марсељ), Марсијал (Манчестер јунајтед), Гризман (Атлетико Мадрид), Дембеле (Барселона).

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар