Јавна предузећа на ивици амбиса

Шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је на данашњој сједници парламента да годинама јавна предузећа стварају све веће трошкове, а мање приходе, да се запошљавање врши без плана и конкурса, а управа не сноси никакву одговорност.

Република Српска 21.03.2018 | 11:42
Јавна предузећа на ивици амбиса
Говедарица је рекао да је код појединих предузећа утврђена незаконитост у раду и да имају вишак запослених.

"Јавна предузећа у Српској на ивици су економског амбиса", рекао је Говедарица, образлажући Интерпелацију за разматрање политике управљања јавним предузећима у Републици Српској – приједлог народних посланика.

Он је подсјетио да се Српска недавно за реструктурисање "Жељезница Републике Српске" задужила за 51 милион евра и навео да је то предузеће вршило запошљавање без конкурса, да радници нису распоређивани на радна мјеста у складу са квалификацијама, те да је 2016. године остварен губитак од 30 милиона КМ.

"Укупни кумулативни губитак у периоду од 2006‒2016. године је 240 милиона КМ", рекао је Говедарица.

Он је навео да предузеће "Електропривреда Републике Српске" има више од девет хиљада запослених, те да су, према подацима из биланса предузећа за 2015. годину, годишњи трошкови за лична примања запослених 249 милиона КМ, а ови трошкови су у посљедњих пет година повећани за 20 милиона КМ.

Говедарица је рекао да је предузеће "Шуме Републике Српске" за плате запослених у 2016. години издвојило готово 70 милиона КМ или 2,4 милиона КМ више у односу на годину раније, те истакао да ће се то предузеће ускоро суочити са проблемом вишка запослених, који тренутно износи 2.500.

Он је нагласио да је предузеће "Поште Српске" у првом кварталу 2017. године имало губитак од 1,1 милион КМ, те да су краткорочне обавезе веће за 5,5 милиона КМ од имовине предузећа.

Говедарица је навео и да су "Робне резерве Републике Српске" у стечају и да је ријеч о озбиљном проблему. "Не можемо прихватити да за овакве пропусте нико није одговоран и да нико није смијењен", рекао је Говедарица.

Говорећи о Олимпијском центру Јахорина, Говедарица је навео да тај центар посљедњих година има константно негативно пословање, али сматра да ова година обећава да би се могли направити озбиљнији позитивни помаци.

"Укупни губитак у периоду 2013‒2016. године је 17,3 милиона КМ, а губитак у 2016. години је 4,35 милиона КМ", навео је Говедарица.

Посланик СДС-а Душан Берић рекао је да реформе које је Влада Српске 2014. године најавила нису спроведене, те да је три године након тога "ситуација у јавним предузећима лошија него икада".

"Влада Републике Српске као већински власник контролише рад јавних предузећа тако што именују чланове надзорних одбора, док они бирају управе предузећа", рекао је Берић.

Он сматра да су у јавним предузећима актуелна страначка запослења, те да не врше основну функцију и не оставрују добит.

(Срна)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Незапослен

21.03.2018 10:51

Па у јавна предузеца су назапосљавали своје гласацко тијело...све на дрзавне јасле и лаганица само нека дани пролазе а ви гласајте за нас кад буде вријеме и тако у недоглед...па испадају из тих предузеца буквално колико их је нагурало унутра хахха...о опстинама,пореским,социјалним управама итд да не прицам...дизи Миле плате опет задузуј као оно сто си био вјестацки напумпао док је било парица од продаје телекома када сте се сепурили 2-3год покуповали гласаце и сада стагнација вец 10год само тонемо лагано...

ОДГОВОРИТЕ
Name

... да чико б'ону...

21.03.2018 12:02

Кмечавци кмече а мајстор политичке игре у Републици Српској граби ка новој, историјској побједи......

Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

21.03.2018 12:12

Мали пропали миш кмечавац миле треба појести тону пуре да би добио изборе! Биће пометен к'о празан шпајз! Иванић ће да га поцепа к'о циго бајадеру!

Name

мицо

21.03.2018 12:14

Зивио Вукота, зивио СДС.........нека зиви и позицаија, само нека иду са власти, јер оцигледно све унистисе.

Name

за да чико б'ону

21.03.2018 12:47

Окупај се осјетиш се на анусне својих газда, а да мало изађеш из њихових мрачних рупа можда би и прогледо. Мада мислим да се тај њихов мирис већ дубоко увук'о ипод коже, до костију допро и нема ти спаса.

Name

ккк

21.03.2018 12:56

Мој Мицо, морацес јом мало да сацекас бар до 2028 да Вукота додје на власт. Јалов је , нема харизму, никада није ниста радио у зивоту, прво радно мјесто политицар. Полако, када Предсједник оде у пензију мозда тада Вукота буде Нацелник опстине у Гацку!

Name

ре-Ккк

21.03.2018 13:12

Шта ти радиш и од када радиш или ти је радно мјесто портал?Ова 3к су за мене знак да једна обична К....на ,К...ен иКарактерна нула.

Name

ре кккк

21.03.2018 13:12

Мој друг, овај пут ОН не мозе, теско му је и да надје неког адекватног, а Вукота је спреман, кандидован и цека ко це му изаци на мегдан. Вукота није дилетант ни у цему, па ни у политици, сваког, кога год кандидује позиција це побједити, јер људи су вецим дијелом незадовољни са овом власцу, због свих афера које је обиљезавају као Топлана у БЛ, Зељезнице у РС, здравство на нивоу цитаве Српске, Алумина, РК Боска, Гранд траде, аеродроми у Требињу и на Сокоцу, фабрика сецера у Бијељини, Балкан Инвестмент Банка, Љубија, Електропривреда, термоелектране Угљевик, Гацко.....Вукота це све уцинити да се ови субјекти одрзе и да се висе из њих не извлаци новац....Онда иде неyапосленост, мале пензије, лос пензиони фонд......У свим овим областима примарно треба замјенити прве људе који су се уходали и на разлиците нацине из ових субјеката извлаце новац, а онда субјекти пропадају и то се одразава на ликвидност, на плате запосленим и на цјелокупну привреду....Да би се то урадило прво сто треба је замјенити главног у систему....Сви запослени у овим субјектима, као и они који нису запослени, ако нису у прљавим играма, а велика вецина преко 99 посто није, нема ни један разлог да не гласа за Вукоту....Цак ста висе, ако имало размисљају о себи, о својој дјеци, без обзира у којој су партији, гласаце за Вукоту....Ствари које Вукота евентуално не познаје, врло лако це упознати и доци до правих ријесења....Поред осталог Вукотин тим, ово је провјерена информација, узурбано ради на припреми повољног , подстицајног амбијента, амбијента који це бити на првој Народној скупстини послије избора законски регулисан, у којем це сви сегменти друства од локалних заједница до врха имати конкретне задатке на изналазењу модела за укљуцивање страних инвеститора (а не тросење пара на Обрада Кесица, представниство у Израелу и друго, сто није доније ниста).....Отом, потом, Херцеговац је Вукота друзе мој....

Name

има јос

21.03.2018 13:24

ИРБ, кредити, акцизе, гориво скупље Напријед Вукота

Name

те ккк

21.03.2018 14:11

Цуј овог бисера да Вукота није ниста радио,па јел Додик прво као месар па касније као тракториста и напослетку као сверцер нафте и цигара за вријеме рата заслузио да буде политицар...

Name

ккк

21.03.2018 14:25

Само реално посматрам ситуацију и коментаришем. Једно су жеље а друго могућности. Никога не вријеђам нити нападам. Жао ми је СДС-а јер ће још два мандата бити у опозицији а то није лако. Све анкете говоре да СНСД убједљиво добија ове изборе што је гледано укупну ситуацију у БиХ и Републици Српској једино и реално. СНСД је показао у ових 10 година да је Република Српска одржива и да функционише. Да је којим случајем остао СДС и ПДП на власти 2006 питање је шта би било с нама!

Name

гавран

21.03.2018 11:00

А,као ти би несто боље направио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре гавран

21.03.2018 11:49

Јел' мислис да је теско направити боље од ово тренутног. Налазимо се у возу,чији је машиновођа полудио и није га брига што ће за собом у амбис повући милион срба.

Name

Стрес Је Тихи убица

21.03.2018 11:52

Црвена секта це пасти у октобру.

Name

рр

21.03.2018 12:06

Ти гавране црни, можда би ти боље направио. Ти би више штете направио, а можда и правиш. И ти си један од силних...

Name

Опозиција

21.03.2018 11:06

Треба блокирати и јавна предузећа кад блокирају приватна за порез струју..стварано теском муком и Јавно прогласити Банкрот ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

самацка туга и јад

21.03.2018 11:18

Види ста се десава у самцу говедарице...погледај како се запосљава фамилија у најсиромаснијој опстину у српској..а твој кадар и цавицев,,,покрадосе све сто све сто се мозе покрасти а главно занимање им садња цвијеца..сад су добили власт и никад висе док је самцана...и нас преварених обудовљана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

21.03.2018 12:46

Треба вама вратити оног ловца Саву Миница ,алај вам изградио Самац за осам година мандата. Оставио дугове у којим грцате а као криво вам сто се нетко запослио а није из СНСД-еа. Покријтр се по усима јер и ако се несто и уради добро је ,јер ови из СНСД-еа у врху недају опстинама у којима није њихов нацелник ниста и то је прави разлог сто слабо напредујете. Требали би висе критиковати овакво понасање власти а не кмецати јер и ви сте градјани који плацате порез овој дрзави и требало би да вас тако и третирају а не да вас казњавају само сто је нацелник из друге партије. Казните ви ове из власти РС због лосег стања у локалној заједници јер то вам је права адреса на коју се треба обратити.

Name

Са

21.03.2018 11:18

Све ће то премијерка Жељка довести у ред.РС је како она рече,лидер региона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21.03.2018 12:55

Јос један, овај пут мали, али битан разлог, да је ова власт зрела за промјене. У том смислу, најбитније је да кренемо сви, који нисмо у овим прљавим конбинацијама, подрзавати господина Вукоту Говедарицу, као једино могуце алтернативно рјесење и цовјека који мозе запоцети неопходне промјене, који је малд, искусан, енергицан и прије свега постен. Управо из ових разлога, лоси и корумпирани кадрови су и последњих мјесеци напустали СДС, јер су лицно осјетили да у СДС лицни интереси нису и не могу бити изнад интереса друства. Да је ово овако указује и цињеница да власт нема ниједан аргумент којим би дисквалификовала Вукоту, осим празних прица о сарадњи са онима са којима је власт изгласала Закон о акцизама на нивоу БиХ, са којима је власт дуги низ година по свим питањима сарадјивала у Сарајеву и слицно. Подрска за Вукоту и СДС мора бити сваким даном све јаца и јаца.

Name

тако

21.03.2018 11:23

Будуци предсједник Р.СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.03.2018 12:37

Мислиш,будући лош избор .

Name

Лија

21.03.2018 11:36

У дугорочни план ревитализације стања у јавним предузећима, треба планирати свакодневну обавезну гимнастику запослених. Норме се знају, 15 склекова, 25 чучњева, 11,5 секунди на сто метара. Ко задовољи остаје ко не задовољи зна се, повећати му квоту са 20 на 50 гласова за наредне изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

... да чико б'ону...

21.03.2018 11:36

Кмечавци кмече а мајстор политичке игре у Републици Српској граби ка новој, историјској побједи......

ОДГОВОРИТЕ
Name

П.П ЊЕГОШ

21.03.2018 12:16

Пропали месар кмечавац миле стење,јауче и кмечи сваки дан под америчким санкцијама! Ту се налази са најгорим свјетским олошом,шљамом и кримосима!

Name

Заи Јиан

21.03.2018 12:34

Буде ли ти икад жао сиротиње и удовица које пљачкате и поткрадате?

Name

Вазно

21.03.2018 12:39

Вазно је да ви сваки дан блејите, блеке допали и само масете репом.

Name

Ре Коњу БОНУ

21.03.2018 13:43

Шта су кмечавци коњу над коњима. Неписмени створе???

Name

Серб

21.03.2018 12:15

О чико што сисаш б'ону нека ти ронхила са јасеновачком грађом ,чувај га док сви тонемо.Пошто је теби очито фино а остало све пропаде и оде у џепове комуњара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

21.03.2018 12:21

Браво за Вукоту будућег предсједника Рс који ће наслиједити кмечавца малог миша пропалог месара и лопова милета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

21.03.2018 12:24

Милорад Додик је већи кнез од цара Лазара, јест светог ми Василија Качавенде „Аналног“, најсветијег свеца васколике Србадије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј

21.03.2018 13:42

Цујес Дон, образ ти је к'о дјон!

Name

фочко

21.03.2018 13:13

Гдје ћемо се ми од октобра запошљавати,они су заузели све столице,имају уговоре о раду на неодредјено,како нас на јасле убацити ....

ОДГОВОРИТЕ