Због сала око струка расте шећер у крви

Преддијабетес је увек удружен с метаболичким проблемима, гојазношћу и кардиоваскуларним болестима. Вредности између 6,1 и 7 ммол/л указују на почетне проблеме.

Здравље 20.03.2018 | 13:38
Због сала око струка расте шећер у крви
АКО ЈЕ ниво шећера повишен али још није толико висок да би се дијагностиковао дијабетес, такво стање се означава као преддијабетес. Уколико пацијент с вредностима шећера између 6,1 и 7 ммол/л не промени лоше животне навике и не користи прописану терапију, сасвим сигурно ће у наредних пет или 10 година имати дијагнозу шећерне болести.

Према речима професора Ђуре Мацута, ендокринолога Клиничког центра Србије, преддијабетес није званично прихваћена дијагноза већ термин који је уведен како би се пацијентима указало на потенцијални ризик од настанка дијабетеса типа 2. Не постоје никакви симптоми, али готово увек се појављује удружен с метаболичким проблемима, гојазношћу, повишеним нивоом масти у крви, кариоваскуларним и цереброваскуларним болестима... Због тога може да се каже да свако ко је гојазан има генетску предиспозицију за оболевање и да свако ко је физички неактиван већ припада категорији преддијабетичара.

- Главни окидач за појаву преддијабетеса је повећање телесне масе, а посебно наслага сала око струка. Генетске предиспозиције, висок крвни притисак, стрес, пушење и недовољна физичка активност такође су чести узроци - каже професор Мацут, за "Новости".

Дијагностички поступак којим се открива преддијабетес је мерење глукозе у крви. Осим мерења шећера на празан стомак, такође треба мерити и гликозилирани хемоглобин (ХбА1ц). Уколико се испостави да постоји неправилна регулација али се још не може дијагностиковати дијабетес, то значи да је последњи моменат за промену лоших животних навика, објашњава професор Мацут:

- "Златни стандард" за одређивање шећера у крви је тест оптерећења глукозом, који се ради тако што се 75 грама шећера размути у води и попије, па се после два часа измери ниво шећера у крви.

Фаза преддијабетеса може да траје годинама, међутим, истраживања су показала да у половини случајева болест напредује у кратком временском периоду.

- Разлог је у томе што половина пацијената наставља да се храни нездраво, мало се креће и не мења навике које су штетне. Уколико се не третира на време, преддијабетес брзо прераста у дијабетес типа 2 - објашњава др Мацут.

 ПОЛИЦИСТИЧНИ ЈАЈНИЦИ

РИЗИК од настанка преддијабетеса имају особе које су имале инфаркт, шлог или ангину пекторис. Жене са полицистичним јајницима које су имале повишен шећер у трудноћи или су родиле децу која су на рођењу имала више од четири килограма такође припадају ризичној групи.
 
Једини начин да преддијабетичар остане у "безбедној зони" јесте промена навика и предузимање превентивних мера које подразумевају одговарајући дијететски режим и лечење метаболичког синдрома (више вредности шећера наташте, повишен ниво триглицерида у крви, повишен артеријски притисак).

- Потребно је конзумирати нискокалоријску храну, као и ону с ниским гликемијским индексом. Таква храна се споро ресорбује и не долази до наглог скока шећера у крви - каже др Мацут.

Осим промене режима исхране, неопходна је умерена физичка активност, која подразумева шетњу у трајању од 45 до 60 минута свакодневно. Уз такве мере чак 50 одсто пацијената коригује своје проблеме, како повишеног шећера, тако и његових "окидача", односно гојазности и повишених масти у крви. Уколико такве мере ипак не дају задовољавајуће резултате, лекари прописују медикаменте.

- Прописују се лекови из групе побољшивача осетљивости на инсулин. Када се једном доспе у фазу преддијабетеса, пацијент мора бити спреман на то да се мере превенције понекад морају спроводити годинама - закључује наш саговорник.

ОШТЕЋЕЊЕ НЕРАВА

У Србији од дијабетеса болује око 730.000 људи, а од око 400 ампутација, колико се годишње уради, већина се предузима управо код оболелих од шећерне болести, због последица дијабетесне полинеуропатије, као једне од најчешћих компликација дијабетеса. Она се јавља код 40 одсто оболелих. До оштећења нерава долази услед оксидативног стреса, односно повећања концентрације слободних радикала који оштећују мијелински омотач нерава и услед поремећаја циркулације који доводи до оштећења малих крвних судова. Мали крвни судови исхрањују нервне ћелије и кад су они угрожени или оштећени, нерви почињу да одумиру. Знаке упозорења на болест периферних крвних судова занемарују пацијенти, а нажалост и многи лекари, па се тако у Србији дијагноза поставља на време код само 20 одсто пацијената са болешћу периферних крвних судова.

Новости
фото:интернет





ЛЕЧЕЊЕ АНТИБИОТИЦИМА

У најновијим студијама које се баве проблемом преддијабетеса постоје мишљења о томе да одређени антибиотици могу да излече пацијенте с преддијабетесом.

- Постоје теорије да регулисање цревне флоре антибиотицима може имати утицаја на регулацију шећера. Засада такво мишљење није потврђено и не постоји терапија која је специјално намењена овој сврси - објашњава професор Мацут.
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар