САД, Канада и Мексико или Мароко?

Америка фаворит! Половином 2018. бираће се домаћин Светског првенства у фудбалу 2026. године. Мароко жели самостално да организује Мундијал, а САД, Канада и Мексико намеравају да то ураде заједно.

Фудбал 20.03.2018 | 20:15
САД, Канада и Мексико или Мароко?
Изборе за домаћина светских првенства у Русији 2018. и Катару 2022. пратили су скандали у ФИФА око корупције. И данас се прича о томе како су две државе које су добиле органитзацију наредна два Мундијала нечасним радњама стигле до циља.

У сваком случају ту се више ништа не може променити и ове године 32 најбоље селекције света окупиће се у Русији и борити за "златну богињу", а кроз четири године састаће се у Катару, на првом шампионату који ће бити одржан у позну јесен, од 21. новембра до 18. децембра.

Сада се поставља питање коме ће Мундијал 2026... Највероватније ће опет у Америку!

САД, Мексико и Канада истакли су заједничку кандидатуру за организацију Светског првенства кроз осам година, а чак 23 града (17 из САД) из ове три државе жели да угости најбоље светске селекције. Председници су договор постигли још 10. априла 2017. године у Њујорку.

Према договору три фудбалска савеза, чак 60 утакмица би се играло на територији САД, а по десет у Мексику и Канади. За разлику од Канађана, који никада у историји нису органзовали светско првеснтво, Мексико је два пута био самостални домаћин 1970. и 1986, док је Америка организовала завршни турнир 1994. године.

Већ је познато и да је противкандидат Мароко. Коначну одлуку донеће ФИФА 13. јуна ове године. На Светском првенству 2026. по први пут наступиће 48 селекција.

Занимљиво да су поднете кандидатуре и за Мундијал 2030. године, а заједничко домаћинство желе Уругвај, Аргентина и Парагвај. Очекује се да се у трку за добијање организације поново укључе и Енглези.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар