Трампови украли 50 мил. профила

Фирма која се бави аналитиком података, а која је радила за предизборни тим Доналда Трумпа, хаковала је милионе Фацебоок профила америчких гласача, те тако прикупљене податке искористила како би изградила моћан софтвер помоћу којег је предвидјела и утицала на изборе, преноси Гардијан.

Свијет 18.03.2018 | 16:31
Трампови украли 50 мил. профила
Масовно профилисање будућих гласача 

Звиждач је открио како је "Цамбридге Аналyтица", фирма у власништву милијардера Роберта Мерцера, а у то вријеме под водством Трамповог кључног савјетника Стевеа Баннона, користила личне информације узете без ауторизације још 2014. како би изградила систем који би могао профилисати америчке гласаче како би им се могли упућивати циљани политички огласи.

“Искористили су Фацебоок како би прикупили милионе профила, те изградили моделе помоћу којих смо искористили оно што смо сазнали о њима те циљали на њихове унутрашње демоне. То је био темељ на којем се градила цијела кампања”, рекао је медијима Цхристопхер Wyлие, који је радио с академиком са Цамбридге универзитета како би прибавио податке.

Млака реакција Фацебоока
 
Фацебоок је потврдио како је крајем 2015. открио да је дошло до огромног неовлаштеног прикупљања података. Но није на вријеме обавијестио кориснике, те је предузео само ограничене кораке како би повратио и осгурао приватне податке преко 50 милиона корисника.

Подаци су прикупљани преко апликације "тхисисyоурдигиталлифе", коју је направио академик Александр Коган, са Цамбридге универзитета. Преко његове фирме Глобал Сциенце Ресеарцх (ГСР), у сарадњи с Цамбридге Аналyтицом, стотине хиљада корисника било је плаћено како би обавили тест приватности и пристали да се њихови подаци користе у академске сврхе.

Но апликација је истовремено прикупљала и информације о Фацебоок пријатељима особа које су пристале на тестирање, што је довело до базе података од више десетина милиона корисника. Откриће ове крађе података без преседана, као и реакције Фацебоока, подиже нова питања о улози Фацебоока у циљању гласача на америчким предсједничким изборима.

У међувремену, истражује се улога Цамбридге Аналyтице и у британском референдуму о останку у ЕУ.

“Истражујемо околности под којим су подаци с Фацебоока можда незаконито прибављени и кориштени”, изјавила је британски секретар за информације Елизабетх Денхам.

Писмо адвоката

Овог петка, више од двије године након што је крађа података први пут пријевљена, Фацебоок је објавио како ће суспендовати Цамбридге Аналyтицу и Когана са своје платформе.

Фацебоок је исто тако објавио како ће суспендовати Wyлиеов приступ њиховој платформи док ова друштвена мрежа проводи своју властиту истрагу, упркос томе што је управо он био звиждач.

Међу доказима које је Wyлие предао америчким и британским властима је и писмо Фацебоокових адвоката из августа 2016., у којем траже од њега да уништи све податке које посједује, а које је прикупила ГСР, Коганова фирма која је неовлаштено узимала информације корисника.

То правно писмо послато је неколико мјесеци након што су медији први писали о крађи података и само неколко дана прије него што је објављено да ће Баннон постати руководилац Трампове предизборне кампање, те повести Цамбридге Аналyтицу са собом.

“С обзиром да су подаци набављени и кориштени без дозволе, и с обзиром да ГСР није био овлаштен дијелити их свама или вам их продати, не могу се легално користити у будућности те морају одмах бити избрисани”, наводи се у писму.

Константно порицање

Фацебоок није тражио одговор када на писмо није било одмах одговорено јер је Wyлие био на путу, нити је касније извршило форензичну провјеру његовог рачунара.

“Мени је то управо најшокантнија ствар. Чекали су двије године и нису учинили апсолутно ништа да провјере јесу ли подаци избрисани. Све што су тражили од мене било је да означим квадратић у формулару и пошаљем га натраг”, рекао је Wyлие.

“Фацебоок је порицао и порицао и порицао. Заварао је истражиоце америчког Конгреса и британског Парламента те није поштивао закон”, изјавио је Паул-Оливиер Дехаyе, стручњак за заштиту података који је водио истрагу о ИТ диву.

“Он је имао законску обавезу обавијестити регулаторе и индивидуалне особе о тој крађи података, али није. Више пута није био отворен и транспарентан, као што је требао. Већина америчких савезних држава има законе који траже обавјештавање корисника у слчају крађе података, укључујући и Калифорнију, гдје се Фацебоок налази.

Фацебоок са своје стране пориче да је прикупљање података о више десетина милиона профила од стране ГСР-а и Цамбридге Аналyтице била крађа података. Умјесто тога тверде да је Коган “добио приступ информацијама на легитиман начин и кроз правилне канале”, но да се “касније није придржавао наших правила”, јер је прослиједио информације трећим странама.

(нет.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар