Столтенберг: Руси све агресивнији

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да западна војна алијанса мора да побољша своје одбрамбене способности и спремност за дјеловање, имајући у виду, како је навео, "све агресивније и непредвидивије акције Русије".

Свијет 18.03.2018 | 15:30
Столтенберг: Руси све агресивнији
У објављеном интервјуу њемачком листу "Велт", Столтемберг је рекао да очекује да ће њемачка канцеларка Ангела Меркел и други лидери НАТО усвојити такав приступ на наредном самиту овог љета, с обзиром на опасност да би Русија могла да постепено стави већи нагласак на нуклеарно оружје у својој доктрини, вјежбама и новим војним способностима.

"Мислим да ће се канцеларка Меркел и њене колеге суочити с новим одлукама на самиту НАТО у јулу у Бриселу. Морамо бити будни и одлучни", рекао је Столтенберг за недјељно издање њемачког листа, преноси Ројтерс.

Лидер НАТО је прошле недјеље оптужио Русију за покушаје да дестабилизује Запад новим нуклеарним оружјем, сајбер нападима и тајним акцијама, укључујући тровање бившег руског двоструког агента и његове кћерке у британском граду Солсберију.

"Увијек може да учинимо више и сада о томе морамо да размислимо. Догађај из Солсберија, по свој прилици, слиједи шаблон који годинама опажамо - Русија постаје све непредвидивија и агресивнија", рекао је Столтенберг у интервјуу.

Уз то, он је поручио да је НАТО увијек спреман да одговори када је нека од савезница војно нападнута.

"Желимо вјеродостојно одвраћање. Не желимо рат. Наш циљ је деескалација", истакао је Столтенберг.

Навео је и да би се "хибридно ратовање" могло наћи на агенди наредног састанка Савјета НАТО и Русије, указавши на све већу употребу такозваних "хибридних тактика" као што су војници без ознака.

"Важно је да сједнемо за сто и разговарамо једни с другима", закључио је Столтенберг, позвавши Русију да поштује споразуме о контроли нуклеарног наоружања.

Генерални секретар НАТО је, као доказ руске пријетње, навео припајање Крима 2014, подршку проруским снагама у Украјини, војно присуство у Молдавији и Грузији, мијешање у западне изборе и учешће у сиријском рату, напомиње британска агенција.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

м

18.03.2018 14:57

Мајмуне па би сте побили милионе људи недузних због својих циљева нису Руси.ви сте подрзавали терористе као исламску дрзаву,алијине терористе,по ираку авганистану.Смета вам Рус сто висе немозете радит како сте науцили.сад вам остало само да кмеците.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

18.03.2018 15:56

Најприје су непоштено задржали НАТО иако је договорно да се расформира заједно са Варшавским пактом. СССР растурили, Њемачке ујединили, Југославију уништили и сравнили са земљом на демократској основи Ирак, Иран, Либију, Сирију, Египат итд. Све су то радили док се Русија подизала из пепела и убрзано развијала у сваком погледу. Сада Русија има веома високу технолошку предност над Америком (НАТО) и у војном и индустријском смислу што неодговара овим убицама. Много се љуте и пријете из празне пушке свима који би могли да угрозе њихове циљеве који су против цјелокупног човјечанства. Узалуд, пали су ниско. Желим да Путин данас добије повјерење руса и настави започето.

Name

РЕ

18.03.2018 16:03

ТРАГОВИ НАТОВЕ, АМЕРИЦКО ЕНЛЕСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ СУ КРВ... КРВ И ЈОС КРВИ...

Name

Ре

18.03.2018 18:02

Ститемберг ,зели тат ,иди куци својој па ратуј ми у европи не зелимо.

Name

Ре ,

19.03.2018 09:21

Само какас ,брез везе,јаране :ста сте плацкали 'плацкали "стаје резерве нема "па где су новци од целе истоцне европе ;мајсторе мало сабери какве су то цифре ,да те кап . и опет несто мјауцете превисе сте прождрљиви ,ето то је вас велики проблем.

Name

Реално

18.03.2018 15:41

Овоме би било паметније да смањи доживјај док није добио по носу. Нато је фашистичка организација која је направила сва зла на овоме свијету. А сад им прпа. Нема више Горбачова издајника нити Јељцина пјане. Сада имате Путина коме нисте дорасли...Гуза гаће жваће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

18.03.2018 16:03

Срецом нису мирољубиви као ви! Слава Богу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи без компаса

18.03.2018 16:31

Ови Нато политицари као да су пали са марса. Све сто ураде приписују другима као да смо сви ван памети. Обицном цовјеку на западу је сасвим јасно ко је Проблем овога свијета.Раније су били врло слабо информисани али сада је скроз друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пато Накт

18.03.2018 20:20

Како не разумијете,НАТО је нај обицнији ,,Д.О.О.,, ,фирма као и свака фирма у којој је запослен велики број људи,наравно да морају тразити непријатеље,ако нема непријатеље нема ни посла,а када нема посла зна се ста слиједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За М

19.03.2018 09:58

је али те Руси кад додје до страна ми ћемо се поклати због твојих квази Руса и квази Амера.Ми смо лм само штит прва фаза.Љеоо ти је рекао твој Путин да се никад више неће ратовати на Руској земљи.Него на нашој .И док се ми поткољено по ко зна који пут због Амера и Руса.они Че у Москви и Вашингтону играти шаха са нама нато. ЕУ.и кад се све то уништи онда остају само краљеви у СаД и Москви и онда или мат или пат.Али ми смо доњи на шаховској плочи нестале фигура и мене и тебе и наше дјеце фамилије пријатеља све због твоји јебено Руса или моји Јебено Амера.ко преживи ако причаче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

19.03.2018 20:17

Све злочиначке алијансе сломиле су зубе на Русији сломице их и Нато.

ОДГОВОРИТЕ