Ко пријети новим сукобом у БиХ?

Више од двије деценије од завршетка рата у Босни и Херцеговини, умјесто о европским интеграцијама, бх. дужносници пријете новим сукобом. Не прође седмица, а да неко од бх лидера јавно, што у медијима, што на јавним трибинама, не реагују на изјаве оних других које се на крају заврше позивом на рат. Најчешћи разлози су изјаве о могућем успостављању 'трећег ентитета'.

Босна и Херцеговина 17.03.2018 | 08:15
Ко пријети новим сукобом у БиХ?
Најприје је предсједник СДА Бакир Изетбеговић на ХРТ-у недавно упитан шта каже о могућности успоставе трећег ентитета одговорио:

"Без конфликта и рата не може доћи до трећег ентитета", поручио је Изетбеговић.

Након ове, услиједила је изјава Фахрудина Радончића на трибини одржаној у Тузли. Он је реаговао, такође, на формирање трећег ентитета, али овај пут, на изјаву која је дошла из уста Милорада Додика.

"Неће бити трећег ентитета по цијену рата на цијелој територији БиХ. Ми јесмо за компромис, ми јесмо за договор, ми јесмо да се разговара са сваким и ми знамо да разговарамо, али свако мора знати гдје постоје линије испод којих нисмо силазили ни 1992, нити ћемо то радити сад", казао је Радончић.

Звецкање оружјем у Босни и Херцеговини многи доводе у везу са изборима у октобру и немоћи владајућих структура како ништа конкретно нису урадили на пољу економије, европских интеграција и сл. Многи се слажу како се радикализацијом служе пред сваке изборе, и даље мислећи како ће то довести до хомогенизације народа и поновног довођења националних странака на власт.

Но, аналитичарка Ивана Марић недавно је на свом Фацебоок профилу позвала све оне политичаре који желе да ратују да прво своју дјецу поведу у ратне сукобе, па онда зову друге. У изјави за РСЕ Марић каже да својим позивима на рат политичари желе грађане Босне и Херцеговине уплашити.

"Међутим, ако се присјетимо њихове улоге у рату, онда долазимо до тога да се Додик, како чујемо, у рату бавио шверцом, за Изетбеговића стално чујемо пошалице да је рат провео у трезору националне банке. Тако да би ти људи сигурно мање плашили ратом када би знали да ће прво они, друго, њихова дјеца завршити у рату. Не, они позивају у рат гдје ће друга дјеца гинути да би они остали на власти", каже Марић.

Оно што је поражавајуће у цијелој причи јесте да пријетње ратом, којима се бх политичарима служе, није кажњиво дјело у Бсони и Херцеговини, односно, закони постоје, али се не примјењују.

Некадашњи члан Изборне комисије БиХ Вехид Шехић истиче да се ради о угрожавању Општег оквирног споразума за БиХ.

"И то је доказ да ми још немамо слободне изборе, да нисмо створили основне претпоставке да сваки грађанин изрази своју изборну вољу. Она се често намеће оваквом реториком, а онда људи из страха гласају на начин како су и до сада гласали", коментарише Шехић.

Ово би, додаје, "требао бити наук и онима који би требали и у Изборном закону мијењати неке ствари".

"Истина, по Изборном закону предизборна кампања је само тридесет дана уочи избора, али треба размишљати због злоупотребе позиција које обнашају, јер код нас, практично, никада ни не престаје предизборна кампања. Због тога треба санкционисати све оне, а кривично је дјело, који изазивају одређену врсту мржње, и да постоје кривичне пријаве за такву врсту понашања", поручује Шехић.

Професор на бањалучком Филозофском факултету Миодраг Живановић, такође, поставља питање - ко допушта представницима власти, али и свим другима који позивају на мржњу и шаљу ратнохушкачке поруке, да се кандидују на изборима?

"Мислим да се неће ништа догодити катастрофално, али ће и оно мало социјалног и друштвеног ткива које постоји у БиХ бити разорено и то због различитих изјава политичких лидера који позивају на рат, позивају на неријешене ствари које припадају историји. То је резултат чињенице да код нас изборна кампања не траје годину дана или пола године, она траје већ 25 година без престанка", поручује Живановић.

Сви наши саговорници се слажу у оцјени како рата у Босни и Херцеговини неће бити, додајући да то није у интересу ни оних који га призивају. То најбоље илуструје аналитичарка Ивана Марић:

"Многе породице су из рата изашле унесрећене, а погледајте политичаре. Они који су сада на власти не да нису унесрећени, већ су јако профитирали од рата. Зашто онда не би наставили да то задрже", коментарише Марић.

Многи од њих су, подсјећа "на сумњив начин дошли до тако велике имовине, јер када збројите њихове плате, иако јесу високе, од тога нису могли купити вишемилионску имовину".

"Зато кажем, не вјерујем да они размишљају о рату, јер су они ти који имају највише имовине за изгубити. Погледајте колике куће и виле су направили, токове ријека промијенили да би пролазила поред њихових имања, да би то рискирали због неког рата. То служи само за блефирање да би бираче привукли себи", закључује Марић.



(БН/РСЕ)

Коментари / 100

Оставите коментар
Name

Е

17.03.2018 07:21

Не пријети нико, народ неце висе да слуса трабуњање па се окреце и одлази гдје мозе да храни и има породицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

17.03.2018 08:29

Ма људи моји какав рат? Па ко јос нормалан о томе размисља? Погледајмо како свијет зиви и кренимо униставати ову багру која је на власти, доста висе!

Name

боро

17.03.2018 08:46

Ако иједан од ове тројице буде изабран у октобру , онда нисмо стварно нормални .

Name

075

17.03.2018 08:55

БТW На порталу(има) у еx YУ сам схватио, нажалост, да ћемо се ми “балканска браћа” у неким новим ратовима, регионалним или свјетским, борити једни насупрот других још јаче и крвавије, нажалост, јер од повијести која је "учитељица живота" само су ријетки научили нешто и отишли у Њемачку, Канаду или Аустралију!

Name

075

17.03.2018 08:57

@ Педја Нажалост рат(ови) је(су) близу!

Name

Гојко

17.03.2018 09:49

Ево ко прети, овај 075

Name

Ре 075

17.03.2018 09:49

Мани се ратнохучкашких коментара. Пробај бити човјек па ћеш се увјерити да је лијеп осјећај.

Name

075

17.03.2018 09:55

@ Ре 075 Код мене је процес еволуције завршен, да ја сам човјек али ја сам и РЕАЛАН!

Name

ре Гојко

17.03.2018 12:06

Све су прилике да ти не знаш шта читаш, "ко прети" ,ХАЛООО, читаш ли ти шта човјек пише. Да се надовежем: Пријети свако онај ко мисли на своју руку прекршити дејтонски мировни споразум, сви ми добро знамо да главни Баја на тој реторици живи годинама, он је тај који позива на сецесију а то је пријетња ратом, сецесије на миран начин нема.

Name

Билмези

17.03.2018 13:41

Лапрдају, њима рат неде у корист, треба им забранити кандидовање на изборима и одузети имовину, Бог им дао колико су заслутили.

Name

075

18.03.2018 07:38

@ Гојко Ви имате озбиљан проблем, недјеља је не ради вам обитељски лијечник, пробајте приватно код некога специјалисте јер вам треба стручна помоћ!

Name

Ре Боро

19.03.2018 08:49

Баш тако!

Name

Мајка

17.03.2018 07:32

Ко год пријети ратом, да Бог да му рат био у куци. Ста они мисле да смо ми дјецу радјале да нам гину зарад њихивих болесних циљева. Позивам све мајке, без обзира на вјеру, нацију, политицко опредјељење да се ујединимо и да им јасно дамо до знања да висе никада нецемо дозволити да нам дјеца гину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.03.2018 08:23

Тако сте причале и 91 па Југа оде у парампарчад. Ви се питате ко Сабит у млину, а и ја с вама. Други то програмирају и лепо нас нахушкају да ми и не осјетимо да смо ушли у рат.

Name

ре Па

17.03.2018 11:33

Тебе је баја вец нахуско.

Name

Позивам

17.03.2018 13:44

Себе, Хевате и Босњаке да слозно у цијелој бих изаду на тргове, зграде владе и поставе ултиматум да хитно оду са власти.

Name

Огорцени

17.03.2018 07:34

Нема овдје зивота. Треба бјезати из ове Проклете авлије, па нек ратују они и њихова дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

17.03.2018 08:58

@ Огорцени Гдје, кажите ми гдје? Цијели планет је отишао к врагу! Осим Канаде, не видим "свјетло на крају тунела"!

Name

Ре 075

18.03.2018 13:09

Нецес никад ни видјети свјетло јер си глупи тврдоглави магарац

Name

Обесправљени

17.03.2018 07:39

Конацно треба отјерати ове хускаце. Предходно им одузети сву имовину и напунити затворе злотворима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.03.2018 14:08

То је њихова позната реторика само да се задрзе на власти.Лаксе је зивјети на јаслама ММФа и красти него радити.

Name

било је времена а сад га више нема

17.03.2018 07:45

Кад су били преговори у Дејтону Туђман је требао изричито тражити Херцег-Босну и Хрвати би сад имали свој ентитет а Милошевић је требао тражити донекле ужи коридор код Брчког и онда не би било арбитраже нити пресијецања Републике Српске на два дијела дистриктом. Сада је то закључено и касно за ревизију. Сада морамо шутити и трпити постојећу картографију Босне и Херцеговине. А ови наши богати политичари су марионете америчких, европских, руских, кинеских, арапских и других центара моћи. Обичан народ, ни бошњачки ни српски ни хрватски ни сваки могући обичан народ у БиХ нема од тога никакве користи. Прошле су двије деценије од како је закључена картографија БиХ и нас треба сад да занимају економија,запошљавање, привреда, пољопривреда, здравство, просвјета, трговина, банкарство, инфраструктура, саобраћај, чишћење преосталих минских поља и рушевина, обнова преосталих стамбених јединица послије рата и послије поплаве, компатибилност БиХ са ЕУ и другим ширим заједницама и све остало што данас интересује обичне смртнике. Оне што бјеже из БиХ у напредније државе потпуно разумијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја до јаја

17.03.2018 08:00

Прво погледајте карту РС па о да замислите војну црту разгрануцења по тој истој граници.. ко то мизе цувати и дрзати? Додје ли до сукоба, а не зеле га ни Босњаци ни Хрвати.. била би поново тракторијада ореко Дрине. Додик је једини који позива на рат и изазива сукобе на све стране! Бокје га уклоните и изаберите неког нормалног у власт, ако Додик изазове орузани сукоб Срби немају сансе ни 2%. Макните будалу јер це вас одвести у пропаст и нестанак!

Name

ре

17.03.2018 08:14

Треба рећи поштено да је Додик једини тај који "призива рат", он је узрок свему, иза његове реторике су само одговори и посљедице.

Name

Велику

17.03.2018 08:20

Бригу водите о Србима ! Дубоко диси. То це вас упропастит, водите своју бригу без нас. Нисмо позељни "Срби" . Па да напустимо ту заједницу као ви за вријеме Југе.

Name

Глад

17.03.2018 08:21

Људи моји ја данас је 17. у мјесецу ја јос иман 100 КМ до краја мјесеца. Који рат које глупости треба нам посла. Ако буде јос само један сукоб у овој Босни претворит цемо се у племена и зивјети као зивотиње.

Name

Ре

17.03.2018 08:24

Друже, зато би најбоље било укинути све те унутрашње границе, јер нам оне само пију крв ево 25 година. Нисмо бијесни (надам се) па да се не можемо договорит да живимо ко што су нам заједно живјели дједови.

Name

ре баја

17.03.2018 08:25

У праву си. Од странака и њихових предстваника, једино Додик, Стевандиц и Лукац говоре о рату, о неким непријатељима унутрасњим, вањским и галактицким. И Бакир исто спомене, али не унутрасње и галактицке, а Цовиц хиња над хињама

Name

ре @Баја

17.03.2018 08:54

Доводите ме у незгодну ситуацију да морам бранити Бакира, никада бакир није позивао на рат, он је само упозоравао најчешће Додига да једнострано кршење дејтонског мировног споразума неће дозволити по цијену новог рата, само Додик годинама позива на сецесију, мирна сецесија ние могућа, можда некада у далекој будућности, за 100 година, треба реално говорити. Ни Додиг не призива рат директно али константном реториком о осамостаљењу РС, о референдуму...све нас доводи у могући рат, он је велики проблем и српски народ га на следећим изборима мора уклонити. Бошњачка реторика о укидању РС је давно давно престала. Ово су чињенице ако неко има супротно мишљење ја сам на располагању. позз добри људи

Name

Рем Велику

17.03.2018 09:46

Мозес напустити БиХ кад год позелис, наравно.. а земље сто на опанцима мозес понијети, понеси са собом!

Name

борац

17.03.2018 07:53

Док је у Босни будала могу како оце а има их и превисе јер паметни одлазе имамо опет изборе и свако за свог националисту која марва и не заслузује пристојан зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

17.03.2018 09:57

Није то бас тако...систем је урадио своје. Те странке имају масинерију за гласање јер људи који раде гласају за њих из страха да не изгубе посао а ови сто не раде не гласају ни за кога ил продају глас за 50 марака..тако да це ова консталација бити на власти јос 300 година,

Name

мислим

17.03.2018 07:56

Ако ова три лопова који и нису нека интелегенција могу народ вуци за нос па нека им буде Многи укопавају своју дјецу и унуке мислеци како су национални патриоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

17.03.2018 08:15

Ја сам ратово,осто инвалид,И сад сам просјак,зато моја дјеца неце ратовати ни за кога.Ако ове насе будале изазову рат треба блокирати границу да немогу побјеци,па се са њима обрацунати

Name

Па

17.03.2018 08:42

Која три? Код нас на врху БиХ је Иванић а на врху РС Додик. Ако рачунаш и на федерацију и на Бакира и Човића је л то наш Иванић испада поштен, као и њихов Фахро итд итд. Човече каква три пуна кућа лопова а још више ситних кокошара. Нема овдје провиђела дана, никад за никад. До душе никад није ни било, бар оно што ја знам кроз историју ових крајева без обзира како се звали и под каквом влашћу били.

Name

075

17.03.2018 09:06

@ пунто Они ће одлетјети!

Name

Овако

17.03.2018 08:09

Се немозе даље, доказано. Зато пуца вјестацки систем. У будуцности, насилно зивјет у некој заједници је зло. Погледајте само негативне коментаре на страници да неприцамо како је у "Дрзави" јос горе. Нема заједнице тросење времена и пара у неке као покусаје доброте. А оно само подмецање лоповука. Хтјели ми или не, мора доци до промјена на Балкану. Будуцност се гради само са добротом и љубави. Само тако успјех долази нама свима. Свако себи па како му драги Бог да. То знаци: како је ко заслузио. Здрав разум опстаје, покварен пропада. Свако зели по своме нека му је сретно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

17.03.2018 08:20

О којој заједници прицас?

Name

Ре

17.03.2018 08:25

Тачно тако, онако не може - протјерати, попалити, опљачкати, побити па онда покушати живјети на тим развалинама. То тако никако не може.

Name

Мислим

17.03.2018 09:17

На заједницу: Хрвата, Муслимана, Срба, Македонаца, Албанаца и Црногораца. Нема слоге. Годинама се покусава неста као добро остварити. Цемо се то доброме моземо похвалит ?

Name

ре овако

17.03.2018 09:56

Не постоји никаква "заједница". Постоји дејтонски мировни споразум и у њему анекс 4 Устав БиХ. Дејтонски мировни споразум су потписали и Срби, шта би ти сада да Срби крену у флагрантно и једнострано кршење тог споразума, Ти призиваш рат човјече, то је призивање рата, то је нереална опција, тренутно не спороводива, сулуда идеја...итд

Name

Па

17.03.2018 10:32

Овај твој мировни споразум никако не иде у добро свако против свалога. Сви виде да неваља. Зато толика мрзња. Треба се бољем окрецат. Ако је потписано, ти мислис да је за вјецност потписано. Пробуди се. Ко тебе је само један правац. Па и Енглези потписали па излазе из ЕУ.

Name

ре Па

17.03.2018 15:34

Чини ми се да се ти обраћаш на мој коментар. Није то мој споразум, то је међународни мировни споразум, да не ваља и то стоји, нисам ја написао да је добар. Гдје ја негирам да не треба тражити боље,? Ништа није вјечно...ти друже или не читаш или је нешто друго у питању...које буђење??? Који правац?? Код мене је само реалан правац, а он је да се мора поштовати дејтонски мировни споразум. За његову измјену постоје јасне процедуре, што се мене тиче немам ништа против, подржавам све што ће ићи на боље али једнострано кршење мировног споразума НЕ, то је веома опасно. Ја не знам шта си ти негативно прочитао у мом претходном коментару?

Name

Признајес

17.03.2018 18:23

да не ваља, али ипак даље овако (зло сирит). Ту нема логике. По твом нека све остане ( лоповлук ) како јесте. Вас правац ( твој ). Сто стојимо у мјесту то нема везе јели ? Да је у мјесту... благо рецено. Будуцност теба да је боја, него садасње стање !!!

Name

ре Признајеш

17.03.2018 20:15

Друг мој, нажалост веома си тежак саговорник, мислим да ниси упућен у "материју". Какво "ширење зла"???Устав неке државе је "оквир" а унутар "оквира" се израђује "слика" (читај државна структура), редају се коцкице "мозаика". Ти скрећеш на потпуно другу тему, криминал, корипција, непотизам, лоповлук....итд то је потпуно друга прича и ја то нисам нити једном ријечју споменуо. Све то стоји али то нема везе са дејтонским мировним споразумом и уставом БиХ.

Name

Види

17.03.2018 21:53

Ти њега, Југословенски устав дрзаве могао се крсит. Па устав Србије мозе се крсит. А овај од Бх дрзаве као немозе. Добар си.

Name

ре види

18.03.2018 20:32

Мозе се крсит, али зна се ста слиједи. Ко зели стиснут и спреман је бујрум, има ко це бранит тај устав било је и 92

Name

Одоговр

17.03.2018 08:11

Пријте сви они који би да унилатерлано мијењају или крше дејтонски мировни споразум. Добро се зна ко то већ дуги низ година најављује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меса

17.03.2018 08:27

Неписмени политицари мафија свјетска од политицара слусајуци хи свиретардирани а народ као да је осамуцен слијеп не цује не види они само се препуцавају и поједосе и покрадосе слусајуци хи на сједницама само једни друге оптузују лопови једни за Дрзаву и за корист народа ниста не раде само свој интерес гледају унистисе све и покрадосе НАРОДЕ ЈЕСТЕЛИ СЛИЈЕПИ ОТВОРИТЕ ОЦИ ПРОГЛЕДАЈТЕ НА СВОЈЕ ОЦИ И ВИДИТЕ СТА РАДЕ ОВА МАФИЈА ОД ЛОПОВА

Name

Ријеч

17.03.2018 08:13

Само ви призивајте ратове и ратујте а ево како. Завадите се максимално па изведите своју дјецу на Игман (равно поље) подијелите им наоружање и свирајте за почетак борбе. Ви гледајте ко је јачи, ми се нећемо мијешати а може на тв-у погледати пренос ко хоће. Ето вас па рјешавајте а ми ћемо се пробати договарати на сличан начин као кад су биле поплаве 2014.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.03.2018 08:16

Сва три лопова и преваранта свако на свој начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахмет

17.03.2018 08:23

Онај осјећај када ти националну политику кроје један шверцер, један привредни криминалац и један трезорски миш. Ето на шта смо спали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

17.03.2018 09:11

@ Ахмет И гомила "оваца" која их доведе на власт!

Name

Пеле

17.03.2018 08:27

ОВУ ТРОЈКУ ТРЕБА ОЧИСТИТИ СА ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ. ОДМАХ И ЗАУВИЈЕК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц

17.03.2018 09:01

Такојјјјјјјјјјјјјјеееее

Name

попара

17.03.2018 08:29

Ивана Марић ,као и остали "аналитицари"гледа да се ухљебе негдје као Араповиц,Цениц и остали.Озбиљне анализе се не раде у тв емисијама.Ста је то она понудила у анализама да буде боље.?само ваљане супље прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

17.03.2018 08:30

Опасност од рата не долази од БИХ,него извана.Ово су трусна подрућја од давнина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

17.03.2018 08:33

Жалосно је колико овдје сто коментаришу неку вијест има јадних људи који су опчињени Додиком и властим РС. Били они Срби или муслимани није битно те људе ће убит мржња према другом. И кад Изетбеговиц помиње и пријети ратом Миле је то рекао и кад Радонциц то каже Миле је то рекао па људи зашто сте толико слијепи и глупи да немозете прочитати онако како пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац прве категорије РС

17.03.2018 08:51

Ја сам ратовао 4 године за ове лопове који и данас хоце да прикрију свој лоповлук преко сиротиње а они хоце да изазову рат да неби одговарали за свој лоповлук који су поцинили ја нити ко мој висе нецео ратовати нека узму своју фамилију и своје кумове и пријетеље па нека ратуу до вијека а ја цу са својим комсијама муслиманима и хрватима сарадјивати и прицати од цега се зиви

Name

Ре борцу

17.03.2018 10:27

Свака цаст. Цестито и постено и твоје комсије це зивјети с тобом и постовати те. Босњак.

Name

Пајо

17.03.2018 08:46

Мислим да због ове тројице цитав народ БИХ испаста па у бодеце гласајте за њих мозда вам буде јос горе него сто је сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.03.2018 11:35

И пре су била тројица,а бит ће и послије.

Name

Крокац

17.03.2018 08:50

Гледам ову тројку требамо сви да видимо њихова лица. Требамо се сви уједини ти да висе никада небуду на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

17.03.2018 09:01

Немозе нас нико у рат увући ако ми нећемо али на жалост ми смо толико глуп народ на овим просторима мислим на балкан да ми незнамо ништа разговором постиц. Погледајте само на улици или кафани ако њих двојица или њих више немају исто мишљење око неке теме или се потуку или посвадјају. Демократија је за ове просторе је само ријец или боље речено знак да можеш некога пљуват и вриједјат колико ти воља и не одговарас за то. Демократије је то сам ја и моје мишљење за овај народ и политичаре овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац прве категорије

17.03.2018 09:36

Ре Цццц усијане главе могу нас навест н све сјетимо се само господје Рабије Субиц 90 тих ста је све цинила да до рата не додје и опет додје тако и они могу изазват сукоб само да би избјегли одговорност за оно ста су урадили овом народу

Name

Сведска

17.03.2018 19:17

Ре Цццц,народи на овим насим просторима нису цули за ријеци,опрости,извини,зао ми је ако сам те увриједио,то су фине ријеци која отварају гвоздена врата,али сто ти казес наса мрака се само зна сакетати,стока па стока.

Name

Ратко

17.03.2018 09:03

Теско се насој омладини та деца која су родјена 90 тих су вецином приморана напустити ове просторе док се политицати баве датумима и добијају изборе 20 година на исто,до рата је мозда јос само неписменим људима тзв згубиданима нецу,не зелим и не могу ратовати восе против иког једном сам морао и никад висе јер ста сам добио од тога пензију коју свако мало дирају уз коју не могу узети основне ствари....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

17.03.2018 09:06

Позив на рат је кад Додик и Човић глуме креаторе балканских граница онда је нормална Бакирова изјава да без рата нема мијењања граница. Увод у текст је смијешан

ОДГОВОРИТЕ
Name

грга

17.03.2018 11:07

Мир це завладати онда кад се подијелимо..и тацка..

Name

ре

17.03.2018 12:18

Мир је грга, само је изгледа у твојој глави рат.

Name

Петyр Баелисх

17.03.2018 10:02

Знам само ако неки следећи рат почне да ћемо управо ми највише награбусити. Скоро сам негдје прочитао да је реалан број становника у РС спао испод милион становника. Ако претпоставимо да ће можда највише четвртина или петина војно способног становништва од тога узети пушку, ко ће одбранити фронт од 2000 км? Мора постојати и циљ за који се ратује, а овдје нема ништа од тога, самим тим ни рата. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

17.03.2018 10:48

Има јос увијек људи који казу Оголилосе обосило кад це тај рат. Једина прилика да буде на целу колоне је рат то зели сваки сиромах пуно је сиротиње коју не це бити теско мобилисати за добру прицу и фласу ракије и стеку дувана

Name

ре пролетер

18.03.2018 20:34

Али пролетеру ми се у ФБиХ томе и надамо јер код вас је највисе те сиротиње која це кренут за ракију а ми цемо да их опусемо знас добро како стојимо финансијски у односу на вас, а о срцу да не прицам ми немамо резервне дрзаве боримо се до задњега. Инаце да ме погресно схватис нисам за рат, за све опције сам осим тога па цак и да се отцијепите у миру али знамо да то неце тако ици...

Name

КК

17.03.2018 10:49

Колико ми је јасно овде само Бакир говори о рату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

17.03.2018 11:13

Мој муз и близа даља фамилија је била у рату. Муз има има уцесце у рату од 11.9.1991 рздузио се у мају 1996 год посто је био резервни старјесина.У том рату смо добили Републику Српсу. На моју несрецу имала сам погинулих из близе фамилије који су имали само 20 год. У никакав рат висе ици неце ни он ни моје дјете.Онај ко о томе прица скинути га са свих листа на изборима.Зато подрзавам коментар који је написала мајка.Ми вецина смртника имамо рат и без орузја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

17.03.2018 11:29

Ста они мисле,ко да ратује ?Нико висе није луд ,радије би са мигрантим пут европе.Лако је њима изговорити ријец рат кад не знају ста је то.Не ратује се краватама и скупим аутима вец зивотима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеомм

17.03.2018 11:43

Па коме би сметао 3 ентитет и засто.Ваљда је ова дрзава и направљена да се договара и преговара.Ако Хрвати зеле тај ентитет и Срби то подрзавају засто смета то муслиманима.Једино образлозење би било да ти исти муслимани зеле цијелу Босну за себе.Па оцигледно је било да тако није могло и да смо за то ратовали.И ста би тај 3 ентитет знацио било коме осим да се Хрватски народ осјеца сигурно као Српски и Муслимански тј комфорно да дозиве ову дрзаву Босну.Па зар мора све ратом дајте разума и договора.Овим потезом би само била успостављена равнотеза сва 3 народа који зиве у овој Босни.Цини ми се да је Додик јавно говореци о овом проблему једини показао да је политуцар озбиљан и нити једним потезом није показао да зели рат и сукоб.Накрају крајева засто се непроба и та идеја коме мозе то да скоди

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.03.2018 12:26

ОК, само нам реци као то мислиш извести,? лако је паметовати и писати, то је веома тешко спроводиво. Предпостављам да си ти за то да се само у Ф БиХ прави тај неки будући "хрватски ентитет" и ту је одмах крај, нема од тога ништа, немогуће. РС би требала да врати у оквире Федерације 5-6 општина, предпостављам да ћеш рећи да то не може, ништа онда нам остаје овако како јесте, Дејтон. Додиг је скоро цртао неке карте у емисији, то је највећа пријетња ратом, већа не може бити. Никада више, али баш никада се Босна неће моћи дијелити и прекрајати а да задњу ријеч не каже њен већински бошњачки народ. нема више споразума Цвјетковћ-Мачек, Бобан-Караџић или Туђман -Милошевић, та времена су иза нас, можда је то и највећи проблем по непријатеље ове земље.

Name

дијаспорац

17.03.2018 12:37

Ником не смета дајте им територију тј.Босанску посавину и ето ријесења

Name

Лаки

17.03.2018 12:01

Богати волове сиротиња синове, ко је луд нек ратује, мени доста ја одох вани. Ко задњи изадје нек угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

18.03.2018 20:52

Лаки! Баш сликовито речено. Ово са трећим ентитетом потпомогнуто од великог нам борца Додика који је успут маја 1992 са Кикашовим авионом као резервни официр војне полиције у ЈНА одлетио за БГ и са пристојне даљине преко тв пратио кад стигне од њему пречег посла дешавања на фронту. Августа прошле године сам аутобусом идући у Тиват касно ноћу пробудио се у Стоцу који је био окићен шаховницама, па сам помислио да смо залутали у Хрватску. Слично је и у Оџаку и Орашју. Тамо гдје су Хрвати већина, њихова је и власт. Треба законом онемогућити било коме да Хрватима бира представнике у институцијама БиХ. На државном нивоу имају као и Срби и Бошњаци 33% власти. Па зар то није довољно? Какав рат и какви бакрачи?

Name

судија

17.03.2018 12:30

Ја м ислим да БИХ треба еxпресно увести у НАТО савезТАДА сакупити све политичаре на једно мјесто и објаснити им да нема никаквих сецесија ратова мјењања устава .......нек свак свом у тору ради на еконимији подизању стандарда живота људи и сваког ко проговори о рату сецесији...и сл. омах по кратком поступку у затвор на 10год,Докле више сваки да људи умиру од глади бјеже са ових простора нико не улаже а ови на власти живе ко царевиТурци су за вријеме своје владавине на овим просторима узимали десетину а ови узимају 90% а десетину остављају народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

18.03.2018 07:43

@ судија То је једино НОРМАЛНО рјешење јер ми нисмо оток у мору да можемо бити неовисни од остатка "вучјег" окружења Босне и Херцеговине!

Name

Радован ИИИ

17.03.2018 12:32

У питању је само новац, пљачка, корупција и бијег од суђења. Зато ови тзв. националисти морају остати на власти по цијену рата. Рат је само заустављен 1995, а ако РС и СРБ наставе са оваквом болесном политком неминован је наставак рата у којем ће та политика из 90-тих бити докрајчена, а цех ће опет на крају платити грађани и то заслужено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

17.03.2018 12:40

Имају ТАБЛЕТЕ за ову тројицу. 7,62 7.9 ... Само да се нађе ко да им пропише...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болеаника

17.03.2018 14:11

Брацо драга, лапрдају, пљацкају и у Бога се куну, хитно их из цекве и исламсје заједнице истјерати, људи овј теојац са даволом вецера.

Name

Утицајне

17.03.2018 14:06

Дрзаве нас мустрају по свом, а ми Балканци пристајемо на све. Е луда главо, свако нас мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавац

17.03.2018 14:47

Никада нисам,нити ћу икада гласати,,поготово не за овакве лопове и криминалце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИ

17.03.2018 16:17

Па неце они и њихова дјеца ратовати опет це гинути они који имају плату мањи од 500 Марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

17.03.2018 17:41

Пријети Бакир Изетбеговић и други муслимански политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

17.03.2018 20:23

ГЛУП СИ БУРАЗ БАКИР ВОЛИ СВОЈУ ЗЕМЉУ НАПРОТИВ ВИ НЕ , ВИДИТЕ БЈЕДУ И ЈАД СТА ИМАМО ДАЛЕКО СМО ОД ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ.

Name

075

18.03.2018 07:45

@ СРБИН Имам ја исти проблем, мама ми је Српкиња из Пељава, Прибој! Ујаци ми живе у народним предањима и у митовима, ту је проблем!

Name

Ранко

18.03.2018 17:58

Наша земља је Република Српска.

Name

ре Ранко

18.03.2018 20:38

Ех Ранко то и јест проблем. Ти је гледас као земљу а ми гледамо цијелу земљу Босну као своју. За то се ратовало и ако мислис да цес то промијенит тек тако онда да, пријетимо ми сви муслимани ратом и спремни смо. Немој заборавит да смо највисе на...бали у рату па би сад несто и вратили. Јеси ли спреман?

Name

Ранко

19.03.2018 08:15

Опет ћете најебати.

Name

075

19.03.2018 09:35

@ Ранко НИКАДА више 1992., запамтите то!

Name

Дјунта бл

18.03.2018 20:34

Нек ратује ко хоће, то нису моји ратови и нећу их ни водити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанаЦ и херцеговац

19.03.2018 09:24

Ова горе карикатура три криминалца,је болест за нормалног цовјека а изгледа лијека им нема једино народ на изборима треба им изкљуцити и кемотерапију да их се ријеси,јер такви немогу оздравити.Они знају да би некако морали задрзати стотине милиона марака и имовину сто су присвојили а знају да неце моци ако оду са власти па зато је толика хајка на господина Мектица који је најправеднији и нај искренији у намјери да се од лопова одузме покрадено и врати народу зато је лоповима Мектиц трн у оку надатисе да це од октобра бити висе мектица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маааарш

19.03.2018 12:52

Марш, гњиде одвратне . Мало вам је што сте отјерали оволико дјеце из државе, сад опет желите, зарад власти и непроцесуирања, да нас побијете. Багро незајажљива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада Ре за све који призивају рат

20.03.2018 04:20

Зивим са породицом у једној оф 8 најразијенијих земаља свијета. Зивим једноставан И смирен зивот без икаквих брига за егзистенцију. Дјеца су искористила овдје своје сансе , сколовала се И будуцност И'м је обезбиједена. Ја путујем свијетом сто слузбено , сто приватно са супругом. Е, сад , замислите себе у мојој ситуацији када цитате поједине коментаре људи којима је потребан само један новински цланак па да одмах запјене на националној основи И да се поцну препуцавати И пријетити оним другим . Не бисте вјеровали својим оцима као сто ни ја сад не вјерујем ста цитам. Па, сви ви : И Срби И Муслимани И хрвати , зар вам није доста било рата 90-тих Зар се јос нисте опаметили? Зар јос вјерујете васим водама који су вас оградили у торове да , И поред доступности информацијама, ви ниста не видите изван тих торова. Зар подрзавате ту мафијаску багру, криминалце И лопове , дојуцерасње КОНОБАРЕ, ЦОБАНЕ, ПИЈАЦАРЕ (цаст људима који се постено баве овим занимањима) која вам је оглила И козу с леда И која вас је претворила у обицну стоку која се глоде око оваквих тема? Некако могу схватити ситуацију уоци прослог рата у смислу да вецина није ни била свјесна да тада наметнута десавања воде у крвави рат, вецина није ни била свјесна ста рат уопсте знаци , јер се , морамо признати, пристојно зивјело у бивсој Југи. Али не могу схватити да , сад кад су сјецања на рат јос свјеза И сад кад добро знамо ста рат доноси, има оних који који зарад нецијих интереса опет призивају рат А ТО ЗНАЦИ ДА СУ ТАКВИ СПРЕМНИ ЗРТВОВАТИ СВОЈУ ДЈЕЦУ. ЗА ЦИЈЕ ИНТЕРЕСЕ? РУСКЕ, ТУРСКЕ, АМЕРИЦКЕ, ЊЕМАЦКЕ,САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ ? ИНТЕРЕСЕ ВАТИКАНА? ИЛИ ИНЕРЕСЕ ОВИХ САТРАПА НА ВЛАСТИ У СВА ТРИ НАРОДА? Па, ви сте луди! Па зар не схватате да та багра која вам је одузела право да зивите зивот достојан цовјека , меду собом сарадује , склапа послове И помазе се тактицки у предизборним кампањама , наравно далеко оф оцију јавности,И САЉЕ СВОЈУ ДЈЕЦУ У СВЈЕТСКЕ МЕТРОПОЛЕ ДА "СТУДИРАЈУ" И ВЕОМА ЛУXУЗНО ЗИВЕ У ВЕЦ КУПЉЕНИМ ВИЛАМА И СТАНОВИМА ( у то сам се својим оцима увјерио). А ВИ БИСТЕ СЕБЕ И СВОЈУ ДЈЕЦУ ГУРНУЛИ У РАТ ЗА ЊИХОВЕ ИНТЕРЕСЕ. Нисам у стању дефинисати то: мазохизам, самоунистење? Ста ли је ? Не знам. Знам само да за то не постоји ријец ни у једном језику свијета. И тако, док моја дјеца граде каријере, зиве зивот младих људи у пуном смислу те ријеци и немају разлога да се брину како наци посао и ста це бити сутра јер зиве у једном стабилном , развијеном и уреденом друству, ви и даље размисљајте на такав нацин , мрзите се јер су вас васе воде науциле да се мрзите, а васа дјеца це тросити своје потенцијале и младалацку снагу на бриге како до посла, у којим условима стварати породицу , како презивјети. Зао ми је младих људи тамо . Дефинитивно немају никакве сансе за сигурну будуцност. А немају, управо захваљујуци вама којима је рат постао нормална појава. И сам да додам : био бих пресретан кад би сва три народа на било који нацин "скинула главе" сваки своме сатрапу и кад би се тамо створили бар основни елементи уреденог друства без свакодневног сијања медусобнемрзње, криминала, отимацине, пљацке , непотизма , корупције , искривљених вриједности , трулог здравства и образовања, пјеваљки и сподоба са кајлама.

ОДГОВОРИТЕ