У току избора се неће бирати средства

Избори у БиХ нису борба за бољи живот грађана, то је борба за све или ништа, поручено је у емисији "Изазови" БН телевизије. У току изборне борбе се очигледно неће бирати средства уз обрачуне, пријетње, кризу и тензије, поручили су аналитичари истичући да постоји могућност да резултати избора неће моћи да се имплементирају.

Босна и Херцеговина 16.03.2018 | 21:48
У току избора се неће бирати средства
Изборној кампањи у БиХ се не зна ни почетак ни крај, али се зна да већ пола године пред изборе страсти кључају, игра се на више фронтова, средства се не бирају. А грађани летаргични – од политике не очекују ништа.

„Уобичајна атмосфера, стварање страха, све док се резултати не објаве, онда се почну грлити, љубити, дијелити функције и директорске фотеље на којима се могу заратити“, каже Ивана Марић, политички аналитичар.

А управо су резултати избора под упитником.

„Да, постоји могућност да се резултати избора неће моћи имплементирати“, каже Александар Трифуновић, новинар и уредник магазина „Бука“.

Избори су утакмица интересних група и политичких партија.

„Проблем избора је да то није слободна воља бирача. Слободна воља постији код оних који не излазе на изборе, али гарантујем да 30% бирача не гласа својом вољом“, каже проф. др Драго Вуковић, социолог.

А од чега зависи име кандидата СНСД-а за предсједника Републике Српске, полтиколог Срђан Перишић каже да се чека договор са коалиционим партнерима.

Полемику је изазвала И тврдња да се БиХ удаљила од Дејтонског споразума.

“У јавности се Милорад Додик тумачи као непријатељ БиХ. Ја сматрам да се залаже за враћање тим основним Дејтонским надлежностима”, тврди Перићид, а Марићева пита:

“Зашто смо отишли од изворног Дејтона и ко је то урадио? Зар нису управо Милорад Додик и његова странка највише надлежности пренијели за ниво БиХ? И зашто сада толики анимозитет И зашто не стоји иза својих одлука?”

Политика у БиХ може да оздрави само онда кад асе на изборима покаже слободна воља грађана и онда када политички лидери обнове конекцију са грађанима, истакли су саговорници у емисији “Изазови” БН телевизије и нагласили да је кључ за промјене у друштву одговорност бирача.





БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Петар

16.03.2018 20:51

Избори су напростору БиХ за већину политичара борба за фотељу да будемо реални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И за дрогу

16.03.2018 21:09

И за контролу сверца дроге по усраном Балкану.Уталило се то све мој брате.Треба овде један Дутерте.

Name

Ре Петар

16.03.2018 22:24

Јасно као дан. Али увијек успјевају да од нас направе навијаче. Боли ме нека ствар ко ће се гдје устоличити али знам само да се њих треба добро чувати.

Name

Ре

16.03.2018 22:58

Перишић све пластично објаснио! Додик ће добити изборе јер се држи тема које пролазе! СзП са Мектићем и сличнима сваки дан себи умањује шансе!

Name

Маxо

16.03.2018 20:59

Наравно да то није борба за бољи зивот градјана за Политицаре је то "борба за све или ништа" ал за њих лицно јер се ради првенствено о њиховим Платама, Возилилма, Бенефицијама ,а намецу илузијуи по ко зна који пут да ако градјани сад бас њих неизаберу да нема сутра. Одавно се они неборе за Градјане ,а и градјани углавном то висе и неоцекују вец ако се неснадју у БиХ они пакују кофере и одлазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

16.03.2018 21:46

Немојте да у емисије доводите овако непознате и минорне ликове из Србије као што је овај Перишић да просипају гнусне лажи о Иванићу,ПДП,СДС, као рекао неко из ПДП да се иде у НАТО,рекао неко из СДС да идемо у НАТО.Није рекао ко је то само је у етар пустио неболозну лаж по налогу Додика.Маните се ликова из Србије да коментаришу теме око избора у РС,јер су ти квази аналитичари у стварном животу плаћеници и причају за оне који их плаћају.То су ликови који се највише појављиваји код Марића у "Ћирилици".Аналитар=проститутка.Довољно је да им видите фаце и да видите о каквим је каректерима реч.То су медији криви што дају таквима простор у етру, јер политичари су ту да изнесу ставове и програме,а наше је да се определимо коме да верујемо,нетреба нам неки аналитичар=проститутка да нас просветли и прича нам неке пароле и сугерише за кога да гласамо и ко треба да победи.

Name

Ре срамота

17.03.2018 06:53

Потпуно тацно! Онај дио који смо пратили изазвао нам је невјероватну муцнину посебно због тог целавог,плаценог типа. Инаце,блиједа емисија,филозофирање и оне двојице. Насе постовање Ивани Мариц ције су и став и реценица-јасни,тацни и прихватљиви.

Name

Мирко

17.03.2018 06:57

Не лупајте глупости, емисија је била никад боља. Сто висе доводити овакве госте који имају ста да казу.

Name

ДА, СРАМОТА

17.03.2018 07:43

Политицари су углавном неморални ликови, енормних плата, на основу намета градјанима, који угодно зиве паразитски у вријеме када се вецина бори за опстанак. Аналитицари су јос гори сљам, све их је висе па им је цијена постала мања, са циљном прицом финансијера у обради гласацког тијела. Новинарство нема слободе, писе се или говори како финансијеру одговара. Сопственог мисљења у јавности нема. "Проституција" је свугдје на сцени, у свим сферама. На изборима. Трецина гласа како МОРА, трецина како се плати, ваљда трецина, или мало висе, даје отпор и не излази. Који су то избори фер и слободна воља? И ста неки "аналитицар" мозе реци просјецном градјанину сто не зна?

Name

Хахахаха

16.03.2018 23:41

У Мркоњиц граду уписано 39 првацица а 1996 год. 439. Ови из СНСД су постигли најбољи резултат до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рех

17.03.2018 08:02

Пуна држава је таквог тренда прираштаја броја ученика у школама.

Name

борац

17.03.2018 04:43

Не употребљавајте ријец политика овде је обрацун мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта ме брига

17.03.2018 05:20

Излазност на изборима је увијек око 50%. Није већа. Кад ја гласам на неким изборима гласам за некога насумице. Немам одређену симпатију ни према једном политичком субјекту јер су сви исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

17.03.2018 06:23

Избори су борба за функције и народне паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медвјед

17.03.2018 08:05

За ког год гласали или не изашли на изборе нас ће у сваком случају међународни центри моћи водати за поводац као што су некада Цигани водали медвједе за поводац од вашара до вашара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

17.03.2018 08:20

Нај гори проблем код србина је сто не жели да призна да гријеси и не увидја грешку док не падне на дно и немозе више. Тако исто је и са нашим СДС-ом. Па људи није нама само Додик и режим крив има и до нас. Прво губимо изборе 2014 кнап ,и уместо да се стрпимо још двије године као опозиција и да се коригује политика ми улазимо у власт са СДА само ради власти ,обећавамо куле и градове а и сами знамо да је то немогуће провест без власти на нивоу РС. Онда Мектиц и појединци пуцају незнам вец ни колико пута више себи односно СДС-у у ногу својим непромисљеним изјавама и поступцима. Онда долазе локални избори гдје морамо признат власт почисти опозицију а ми ништа не научимо и само даље главом кроз зид. И ево сад поново пар мјесеци пред изборе Мектиц поново “подиже “рејтинг странци својим неодмјереним изјавама и поступцима. Шта наше руководство ради само осуде власти и Додика саопштење до саопстења па да је само то довољно свака странка би на тим принципима добила изборе. Па онда шта смо урадили у локалним заједницама гдје имамо власт да се боље живи дали то ико пита и види. Умјесто да смо нешто поправили па изасли пред народ и рекли то је заслуга СДС-а или СзП сто ви боље живите, не ми само кукамо како су други криви. Гледам на овим порталима ови чланови или симпатизери странке или опозиције, ма то су само обицни навијачи без неке реалности. Људи самокритицност није мана то је врлина ,нема га ко не гријеси али и то треба признат. Ја се надам објави овог коментара и очекујем много негативних коментара , мени и није циљ да ми људи смо кажу да сам у праву циљ је свега тога да ми сви схватимо да у доста случајева нисмо у праву.

ОДГОВОРИТЕ