ЕЛ: Де Коло утишао Истанбул!

Итудис победио кума Обрадовића! Поготком Нанда де Колоа у последњој секунди ошаркаши московског ЦСКА победили су Фенербахче у Истанбулу резултатом 81:79, у дербију 26. кола Евролиге.  ЦСКА освојио Истанбул, Де Коло преко Калинића! Победа "армије" у Истанбулу уз звук сирене. . .  СПЕКТАКЛ! Хладнокрвни Нандо утишао Истанбул уз звук сирене! Освета с каматом. . .

Кошарка 16.03.2018 | 21:10
ЕЛ: Де Коло утишао Истанбул!
Француски репрезентативац је уз звук сирене био прецизан са дистанце преко нашег Николе Калинића и на тај начин утишао домаћу публику.

ЦСКА је у изузетно тврдом окршају у ‘Улкер арени’ победио актуелног шампиона Европе и тако је тренер Димитрис Итудис надиграо свог кума Жељка Обрадовића.

Домаћин је боље отворио утакмицу и повео са 9:2, играчи Фенера су били расположени, али је московски клуб брзо узвратио и резултатски се примакао.

Већ на крају прве деонице су ‘Армејци’ прешли у вођство и готово у сваком тренутку до краја меча имали минимално вођство.

На нешто више од три минута до краја Воронцевич је постига тројку за +6, Фенер се вратио везаврши два добра напада, али је онда узвратио Кори Хигинс. Прво је погодио са полудистанце, потом је Весели у нападу направио фаул, да би амерички бек тешким полагањем, али је тек тада почела драма.

Нешто касније није успео да реализује оба слободна бацања, што је на другој страни учинио Вонамејкер. Хигинс је промашио шут преко Томпсона, па направио фаул над Слукасом, који са пенала изједначује на 79:79.

Међутим, Димитрис Итудис је на тајм ауту одлучио да лопта буде у рукама Де Колоа, који се дриблингом ослободио Калинића и на већ описан начин био бржи од сирене.

Управо је Нандо био један од најбољих појединаца са 13 поена и 8 асистенција, док је споменути Воронцевич био најефикаснији са 17. По 15 су додали Хигинс и Кајл Хајнс, а Серхио Родригес се зауставио на 10.

С друге стране, у екипи Жељка Обрадовића, истакао се Николо Мели са 18 поена, а Весели је имао 13 поена и 7 ухваћених лопти. Калинић је завршио сусрет са седам поена, док је Марко Гудурић, као епизодиста, за нешто више од 10 минута на паркету, убацио два поена.

После овог тријумфа, ЦСКА се учврстио на првом месту са 21 победом и пет пораза, док је Фенербахче два места испод са скором 18-8.

Николо Мели је "из одбојке" донео победу Фенербахчеу у Москви у последњој секунди продужетка, а сада је истом мером узвратио и Нандо де Коло!

Француски бек држао је лопту у свом поседу при нерешеном резултату 79:79 на десет секунди до краја, добро га је бранио Никола Калинић, али се Де Коло одлично извукао на "степбек" и погодио за два уз звук сирене.

Фенер је на уласку у последњи минут имао минус од шест поена, али је преко Вонамејкера и Слукаса успео да стигне до изједначења, не и до треће узастопне победе над "армијом".

ФЕНЕРБАХЧЕ - ЦСКА МОСКВА 79:81 (23:25, 17:19, 18:10, 27:27)

Ако је до данас било упитно ко ће са врха дочекати плеј-оф Евролиге, сада више нема дилеме. То ће бити - ЦСКА Москва! И то после тријумфа у драматичној завршници, где је превагу однео Нандо Де Коло хицем у последњем секунду! Тако је ЦСКА узвратио ударац Фенеру и сервирао му освету због пораза у Москви, када је Николо Мели из „одбојке“ срушио противника након продужетка! 

Код њих не може без драме! Шампион из 2016. године узео је меру актуелном владару Европе у судару два универзума усред Истанбула и тако отишао на три велике победе вишка у односу на прве пратиоце: Олимпијакос и свеже поражени Фенербахче - 81:79 (25:23, 19:17, 10:18, 27:21).

Две тренутно најмоћније војске Старог континента пружиле су прави спектакл у Улкер Арени! Баш какав се и очекивао... Али, уместо победе, чета Жељка Обрадовића морала је да се суочи са поразом и хладнокрвним пуцњем Нанда де Колоа!

После врло напетог сусрета, који је видео чак 12 промена у вођству, све се решавало у изузетно узбудљивих 120 секунди чистог тактичког надмудривања, где је Фенербахче ипак показао одређену дозу нервозе, самим тим и слабости. Почело је добро по Фенербахче после великог поготка Бредлија Ванамејкера, чиме је заостатак био сведен на само два поена (72:74) и то у нападу пошто је Андреј Воронцевич убацио важну тројку! Уместо да наставе истим ритмом, изабраници Жељка Обрадовића су психички потонули и дозволили ривалу да ипак оствари победу! Тачније, ЦСКА је показао да је у овом тренутку стабилнији тим и да више заслужује место на врху Евролиге. 

Уследила су два поена Корија Хигинса, после чега је Јан Весели скривио фаул у нападу и тако себе избацио са терена, да би исти Хигинс поново преузео одговорност на себе и одвео ЦСКА на великих шест поена на тачно 74 секунди до краја. Да тензији није било краја ни у тим моментима побринуо се расположени Николо Мели својим трећим далекометним хицем, што је вратило трачак наде у коначни преокрет. Ипак, Хигинс је искористио брз фаул Ванамејкера и био половичан са црте, да би Ванамејкер узвратио са истог места, само два пута заредом, па је резултат на 37 секунди био 79:77 у корист гостију из Москве!

Уместо да испадне херој, Хигинс је до краја меча успео да постане човек који је умало продао тријумф! Прво је исфорсирао шут који није погодио, да би безобзирним потезом фаулирао Костаса Слукаса и послао га на линију пенала, 11 секунди пре завршног звука сирене. Био је прецизан грчки репрезентативац оба пута, што је само донело страховиту тензију до последњег момента. А онда је Нандо Де Коло узео ствари у своје руке, одлучио да истроши цео напад и онда погоди најважнији шут на утакмици и то буквално уз звук сирене, преко руке Николе Калинића. Истанбул је утихнуо...

Де Коло је меч завршио са 13 поена и осам асистенција. Андреј Воронцевич је убацио 17 поена, уз свих пет погодака за три поена! Кори Хигинс је на крају имао 15 поена (6/10 за два), колико је имао и Кајл Хајнс. Код Фенера најефикаснији био је Мели са 18 поена, Јан Весели је убележио 13 поена, седам ухваћених лопти и четири асистенције, док је Џејмс Нанали додао 10 поена. Никола Калинић је имао седам поена и два завршна додавања за двадесет и по минута на терену, док је Марко Гудурић дописао два поена, уз исто толико асистенција и по један скок и украдену лопту.

РЕЗУЛТАТИ 26. КОЛА:

Фенербахче - ЦСКА 79:81
Уникаха - Панатинаикос 21.00

одиграно у четвртак:

Црвена звезда - Валенсија 106:90
Бамберг - Ефес 88:79
Олимпијакос - Барселона 63:90
Макаби - Химки 91:94
Басконија - Жалгирис 84:64

одиграно у уторак:

Армани - Реал 77:88

ТАБЕЛА: ЦСКА 21-5, Фенербахче 18-8, Олимпијакос 18-8, Реал 16-10, Химки 15-11, Жалгирис 15-11, Панатинаикос 14-11, Басконија 13-13 (плеј-оф), Макаби 13-13, Звезда 11-15, Уникаха 10-15, Бамберг 10-16, Барселона 9-17, Валенсија 9-17, Армани 9-17, Ефес 6-20.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар