Мира да сведочи о Слобиној отмици

Истог дана када је предата иницијатива за подизање споменика Слободану Милошевићу, Виши суд у Београду донео је одлуку да се у Русији саслуша његова удовица Мира Марковић да би говорила о "отмици" бившег председника, за коју је тужила управника затвора Драгишу Бланушу.

Србија 16.03.2018 | 09:01
Мира да сведочи о Слобиној отмици
Марковићева, иначе, од бекства из Србије 2003. године не сме да се врати у земљу јер је на снази потерница због малверзација са државним становима. Бивша шефица ЈУЛ није давала исказ ни о шверцовању цигарета, као ни у истрази убиства Славка Ћурувије.

Суђење за "отмицу", које је ушло у 17. годину, првостепену пресуду дочекало је прошле године, када је Блануша, управник Централног затвора за чијег мандата је Милошевић изручен Хагу, ослобођен оптужби за отмицу и злоупотребу службеног положаја.

У поновљеном поступку судија Оливера Пајић је одлучила да, између осталог, наложи саслушање оштећене Милошевићеве удовице у Русији - први пут након 17 година! Бланушина одбрана одмах се и жалила на ову одлуку поднеском у којем се наводи да је таква одлука "у супротности са законом".

"Није спорно да се у Србији против оштећене води кривични поступак, да је против ње издата међународна потерница и да није доступна државним органима. Самим тим, потпуно је неразумљиво како је суд дошао до сазнања да оштећена живи у Русији?

Не само да исказ саме оштећене у овом случају "није важан" за доношење одлуке, него се уопште не види на које околности треба да буде саслушана", каже се у поднеску адвоката Радослава Тадића.

Иако је непознато на које околности би Марковићева била саслушана, јасно је да би она једино могла да говори о својој душевној боли због изручења Милошевића Хагу или евентуално о условима у Централном затвору у којем је боравио након хапшења на Видовдан 2001. године.
 
Блануша и његов адвокат скрећу пажњу и на интересантну подударност: одлука о саслушању Марковићеве донесена је истог дана када је Скупштини Београда предата иницијатива за подизање споменика Милошевићу.

"Не желимо да верујемо да између решења суда о извођењу доказа и поменуте иницијативе СПС-а постоји било каква веза, али је очигледно да је суд доношењем одлуке да изводи апсолутно непотребне доказе, и то на начин који је супротан одредбама ЗКП-а, окончање овог маратонског поступка продужио унедоглед", наводи се у поднеску.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Питам само

16.03.2018 10:11

Хоћемо ли тако гледати и фамилију Водје из РС како троши наше паре по Русији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно ,

16.03.2018 12:10

До када ови мисле прогањати ову фамилију ,срамота ;у модерним дрзавама ,председник има задњу рец ,код ових на ту рец морас цекати "бар сто година .

Name

судија

16.03.2018 12:26

Па не развија Додо добре односе са Русијом ради економије то се бар види веч утврђује позицију да има гдје збрисати у октобру.