ЛЕ: ЦСКА расплакао Лион, Арсенал покрао Милан, пуче Дортмунд!

"Армија" прегазила Лион! ЦСКА у четвртфиналу, Лион испао. Салцбург елиминисао Борусију, Арсенал имао помоћ судија и избацио Милан у осмини финала Лиге Европе.  Милан дошао да победи, судија му није дао! Глумац Велбек оживео Арсенал, Донарума га частио! Росонерима сасечена крила после сјајног гола Чалханоглуа, њихов голман их дотукао! Спектакл који је расплакао домаћина финала! Генерал Головин командовао, ЦСКА у осам! Олимпик се ипак неће пред домаћом публиком борити за пехар Лиге Европе! Миши, пропало! Салцбург ремијем са Борусијом (0:0) оверио пласман у четвртфинале Лиге Европе.

Фудбал 15.03.2018 | 23:28
ЛЕ: ЦСКА расплакао Лион, Арсенал покрао Милан, пуче Дортмунд!
Лион ће 16. маја бити домаћин финала Лиге Европе, али тог дана на свом стадиону неће играти "лавови".

Лион је, иако је победио у првом мечу у Москви, елиминисан у осмини финала Лиге Европе од "армејаца". ЦСКА је победио 3:2 и после Црвене звезде прешао још једну препреку на путу ка самој завршници масовнијег УЕФА такмичења.

Лион је напао, а ЦСКА повео!

Минијатура Александра Головин у 39. минуту утишала је стадион. Фудбалер ЦСКА постигао је феноменалан гол и анулирао предност домаћина из првог меча.

Кренули су фудбалери Лиона на "све или ништа" и у 59. минуту изједначили преко Корнеа, али након нерегуларног гола, јер је лопта пре него што је Фери асистирао напустила терен. Међутим, само минут касније Муса је после центаршута с десне стране уклизао и затресао мрежу.

Већ у 65. било је 1:3. Овај пут напад ЦСКА текао је по левој страни, а лопту у мрежу спорвео је Вернблум, на кога је само на тренутак заборавила одбрана Лиона.

Међутим, драма није изостала.

Дијаз је испратио напад Лиона по десном крилу, сјајно се убацио и из прве скренуо лопту мрежу. Тек после тога уследили су жестоки напади домаћина, стварали су прилике, али нису успевали да постигну гол.

ЦСКА је заслужено у четвртфиналу.

Лебдела је та идеја над Лионом. Није можда Олимпик најбољи тим у Лиги Европе, али је имао тренутке у којима је деловао да може да победи сваког. Све док није налетео на ЦСКА, који је висио и у реваншу са Црвеном звездом. И тек сад београдски црвено-бели могу да виде колико су у ствари херојски испали. Армејци Виктора Гончаренка играју озбиљан европски фудбал. А Александар Головин игра фудбал за интелектуалце. Најталентоанији фудбалер Русије маестрално је командовао руским јуришом на Лион и ЦСКА довео до победе од 3:2 којом је анулиран заостатак из првог меча и оверен пласман у четвртфинале Лиге Европе.

А тамо нико неће смети унапред отпише Армејце. Јер вечерас су показали да знају да нападну кад морају, а вала и да се бране у тренуцима кад је и најмања грешка луксуз који се не сме дозволити.

Олимпик је дао све од себе, али је наспрам себе имао расположеног противника. Пре свега Головина.  Можда и најбоља партија у каријери 21-годишњег плејмејкера. Сваки напад ЦСКА почињао је од њега. А било их је ихаха. Па нек се и вечерас видео тај карактеристични руски менталитет који те вуче доле кад си тако близу врха.

Није, наиме, овај меч ни требало да уђе у неизвесну завршницу, а било је баш неизвесно у последњих 20 минута када је Лион набио Московљане у шеснаест. Није, јер је Головин у првом полувремену тас на психолошкој клацкалици наместио тако да ради у корист гостију. Велемајсторски је пласирао лопту иза леђаАнтонија Лопеса. Борба је и званично почела.

Олимпик се вратио почетком другог полувремена, мада ни то није требало да се деси. Џордану Ферију лопта је побегла у гол аут пре но што ју је он врато на ногу Максвела Корнеа. Шкотском судији Бобију Мејдену тај је детаљ промакао. Лион је имао резултат који га води даље.

Није потрајало. Само два минута касније Головин је опет сео за управљач. Скенирао је ситуацију све док на десном крилу није уочио рупу и тамо Кирила Набабкина. Овај је то умео да искористи, савршена лопта ка Ахмеду Муси, нигеријски нападач се ужелео голова. Зато је и побегао из Лестера. Зато га је ЦСКА и довео у Москву - 2:1.

Нису се домаћи ни освестили, а већ на семафору писало 3:1. Овај пут је кормило од Головина преузео Алан Џагојев, лопта сада иде на леву страну, тамо је сам Константин Кучајев, а на петерцу је Понтус Вербнлум. Нико ни близу. Смртоносан хитац.

Суперсонични Бетранд Траоре и Маријано Дијаз су се у 71. минуту побринули да сам финиш утакмице не буде лишен драме какву је овај меч заслужио. Кучајев је превише лако испао, Алексеј Березуцки направио ретку грешку и дозволио Маријану да га насамари. Јуриш је могао да почне.

Пуцао је Олимпик из свог оружја. Трчао као да му живот од тога зависи. Пробао лево, па десно, кроз центар… Није вредело. Нервоза је везивала ноге у одсудним тренуцима, умор гурао рамена на доле. Силно је Лион желео то финале код куће. У судијској надокнади два пута је био врло близу. Али овај сан неће постати јава. ЦСКА је у четвртфиналу.

Арсенал је победио Милан 3:1, али после обилате помоћи судија. "Росонери" су повели голом Чаланоглуа у 35, а четири минута касније Велбек је исценирао пенал, а онда и био прецизан са 11 метара. Врло брзо после гола "тобџија" шведски судија Ериксон је пропустио прилику да покаже на креч после очигледног игранај руком фудбалера Арсенала у свом казненом простору.

За Милан је утакмица била готова...

Џака је донео домаћину предност у 71, а Велбек је ставио тачку на дуел европских велика у осмини финала. Мење славан ће даље, а седмоструки првак Европе завршава такмичење.

Милан је дошао да игра фудбал и победи у Лондону, створио брдо прилика, имао вођство против Арсенала и био на прагу подвига да надокнади оних 0:2 са Сан Сира. Али је на крају поражен као и пре седам дана. С тим што је овај пут Арсенал надигран и само захваљујући скандалозном суђењу Јонаса Ериксона и грешци ЂиђаДонаруме је успео да преокрене на 3:1 и пласира се у четвртфинале Лиге Европе. Шведски судија је скресао крила полетним Италијанима када су могли да направе чудо...

Али и поред пораза, Росонери код Гатуза се макар боре и верују у чуда. Због такве промене менталитета код новог тренера, имају право да верују да ће кроз првенство успети некако да се домогну Лиге шампиона.

Гатузо је  наредио тоталну офанзиву од старта! Одавно Милан није изашао са тако нападачком формацијом. Два класична нападача Кутроне и Андре Силва плус крила Сусо и Чалханоглу, плус нападач Фабио Борини на позицији десног бека, без класичног задњег везног са Кесијем као најдефанзивнијим у везном реду.

И кренуло је добро шансом за госте после само 40 секунди када је Андре Силва погодио спољни део мреже. Милан је играо много течније, агресивније и конкретније него у првом мечу, Арсенал није успевао да створи праве прилике. Милан је играо одлично и као награда је стигао гол који су тако желели. Севнуо је топ из ноге Хакана Чалханоглуа! Турчин је са 20 метара постигао прелеп гол и погодио уз саму стативу за додатни полет Гатузових изабранилка. Милан је пеполовио предност Арсенала и одрадио пола посла.

Али радост Росонера је трајала само три минута. Прекинули су је глумац Дани Велбек и очајни судија Јонас Ериксон. Енглез је сам себе саплео и пао поред Родригеза, а шведски судија је послушао свог помоћника који је видео пенал где га ни најпристраснији навијач Арсенала не би видео. Узалуд су били протести Росонера и Гатуза, Швеђанин је частио Арсенал пеналом, а Велбек искористио са беле тачке оно што је преваром изнудио.

Ни ти није био крај Ериксоновог иритирања гостију. У финишу полувремена није досудио пенал за њих после играња Чејмберса руком пред својим голом. Давао је жуте картоине гостима због приговора, касније и Сусу због наводног симулирања иако је Шпанац фаулиран на ивици казненог простора. Потпуно је излудео гостујуће фудбалере...

Пробао је Милан све од почетка у другом полувремену, Кутроне и Андре Силва су били близу гола, док је Донарума спасао најбољу Арсеналову шансу када је шутирао Мхитарјан. Да се све заврши баш лоше по Росонере, потрудио се њихов голман Ђанлуиђи Донарума! Млади чувар мреже је очајно реаговао после шута Џаке и сам угурао лопту у мрежу. Ту је био крај свих Миланових надања...

Психички убијени Милан је у финишу дотучен још једним голом. Донарума је чудесно одбранио шут Рамзија са петерца, али је Велбек натрчао на одбијену лопти и овога пута голман Милана није имао шансе.

Арсенал је опет као против Естерсунда показао менталну нестабилност и недостатак самопоуздања. Прошли су у четвртфинале, али тешко да овакви могу до трофеја који би им спасао сезону. Милан је и у поразу извукао нешто позитивно. Екипа стално показује напредак код Гатуза, играла офанзивно и надиграла ривала. Пут до Лиге шампиона им је затворен на једном фронту, остаје им онај још тежи кроз Серију А. Али ако буду имали овакав став у наставку првенства, све је могуће...

Голова није било у Аустрији, где је Салцбург одбранио 2:1 из Дортмунда.

Ред Бул је дефинитивно у моди када се ради о Лиги Европе ове сезоне. После Лајпцига, и Салцбург се домогао четвртфинала другог по квалитету европског такмичења и то након што је у реваншу ремизирао без голова против Борусије из Дортмунда и захаваљујући победи од 2:1 од пре седам дана прошао даље.

Шта је вечерас желео тренер Милионера Петер Штегер само он изгледа зна. Њему ово такмичење никако не лежи ове сезоне (са Келном је испао у групи са Звездом).

Борусија је 70 минута изгледала као тим који је дошао да одради посао без амбиција да нападне ривала, као да он има 2:1 из првог меча, а не да мора да јури. Права је срећа за Милионере како је голман Роман Бирки у првом полувремену сачувао своју мрежу. Нестварно је Швајцарац зауставио покушаје Чан Хванга у 6. и 21. минуту, а тек шта је урадио у 31. минуту када је Шлагер пробао из близине. Мајсторска одбрана.

Видео је Штегер на полувремену да баш ништа не штима у његовој игри и одмах је извршио измене.

Уместо неприметних и уморних Ројса и Гецеа убацио је Филипа и Исака и то се показало као добар потез. Борусија је почела да игра фудбал, и дошла у сјајне шансе у периоду од 65 до 75. минута када је имала четири изгледне шансе. Нестварно је шта је млађани Исак промашио у тим тренуцима, а Милонерима је сигурно фалио вечерас индиспонирани Миши Батшуаји који је тотално подбацио.

Иако је одморан ушао у меч, голгетер Борусије није ушао у шансу за 90 минута игре, а када он није расположен у Борусији нема ко да постигне гол. Салцбург се у финишу бранио, претио из контранапада, а у надокнади је чак и погодио пречку. Нису Аустријанци имали среће да голом и победом зачине један од најбољих резултата у историји клуба, али су срећни пошто су се у великом стилу вратили на европску фудбалску мапу.

Подсетимо, они су као Аустрија Салцбург 1994. године већ били финалисти УЕФА купа када су изгубили од Интера, а можда ове године нађу своје место у новом финалу које је на програму у Лиону крајем маја.

ЛИГА ЕВРОПЕ ОСМИНА ФИНАЛА:

Локомотива Москва - Атлетико Мадрид 1:5 (1:1), први меч 0:3
/Рибус 20 - Кореа 16, Саул 47, Торес 65, 70п, Гризман 85/

Билбао - Марсеј 1:2 (0:1), први меч 1:3
/Вилијамс 74 - Паје 38, Окампос 52/

Динамо Кијев - Лацио 0:2 (0:1), први меч 2:2
/Леива 23, Вриј 83/

Плзењ - Спортинг 2:0*** (1:0), први меч 0:2
/Бакош 6, 64/

Зенит - Лајпциг 1:1 (1:1), први меч 1:2
/ Дриуси 45 - Аугустин 22/

Арсенал - Милан 3:1 (1:1), први меч 2:0
/Велбек 39п, 86, Џака 71 - Чаланоглу 35/

Лион - ЦСКА Москва 2:3 (0:1), први меч 1:0
/Корне 58, Дијаз 71 - Головин 39, Муса 60, Вернблум 65/

Салцбург - Борусија Дортмунд 0:0, први меч 2:1

У четвртфиналу су: Атлетико, Марсеј, Лацио, Спортинг, Лајпциг, Арсенал, ЦСКА и Салцбург.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар