Анализа и најава: Много важна утакмица...!

Не толико из резултатског аспекта, иако би победа донела нових 37. 000 евра у клупску касу, колико због јачања самопоуздања уочи почетка доигравања и утакмице с Морнаром у недељу.

Кошарка 15.03.2018 | 17:00
Анализа и најава: Много важна утакмица...!
Пред очима Валенсија (ТВ Спортклуб, 18.45), на хоризонту - Морнар.

Црвена звезда стигла је пред врата најважнијег дела сезоне, када ће борба за титулу у Јадранској лиги бити испред свега и изнад осталих изазова на репертоару. У наредних десет дана црвено-беле чека тачно пет утакмица, а уводна тачка надолазећег окршаја с Морнаром јесте евролигашки сусрет с Валенсијом. 

Исти је у очима Звездине управе окарактерисан као "много важан", али не толико из резултатског аспекта, иако би победа донела нових 37.000 евра у клупску касу, колико због јачања самопоуздања и правилне психичке припреме за недељу, али и физички исцрпљујући период који долази. 

"Евролига нам је дала много и свакој екипи даје на квалитету. Дефинитивно нисте исти играч, нити екипа када одиграте толики број мечева у Евролиги. Та конкуренција, то ривалство међу играчима даје вам на квалитету, али сада Евролига када немамо шанси за пролазак у осам она постаје физичко пражњење. Не мислим да утакмица с Валенсијом долази у лошем тренутку. Баш супротно. Нама треба добра партија, приступ и енергија управо пред Морнар", уверен је тренер црвено-белих Душан Алимпијевић.

Меч са Слепим мишевима Црвена звезда дочекује у ослабљеном саставу, пошто у ротацији неће бити ровитог Немање Дангубића. Његов повратак на терен не очекује се пре наредне седмице, а можда се догоди да пропусти и сусрет са Панатинаикосом. Све ће, наравно, зависити од тога како ће нога реаговати на терапију. Дангубићев изостанак у овом тренутку сезоне представља велики губитак, јер не само што остаје одличног дефанзивца и ове сезоне поузданог шутера, већ и без играча чија је енергија знала да размрда тимске „вијуге“, као и квалитетног човека у ротацији којој је сада потребно што више расположених чинилаца. Баш због већ поменутих пет утакмица у десет дана. 

У односу на први судар ових такмаца у децембру, ситуација у оба клуба се значајно изменила. Звезда је победу у Валенсији остварила под налетом добрих резултата, када је екипа изгледала најбоље током досадашње сезоне, док је Валенсија била под тешким ударима негативне серија, која се завршила са десет узастопних европских пораза. Упркос доброј игри против Цибоне и страшном шутерском издању (17/29 за три), играчи Црвене звезде се и даље боре да се ишчупају из канџи турбулентног периода, са доста успона и падова, те утакмица где су показали своју тамнију страну. Валенсија и њен тренер Чус Видорета из црног периода успели да извуку неке битне лекције и прегурају тежак период синхронизације са новим системом и условима евролигашке кошарке.

Одлазак Педра Мартинеза после најуспешније сезоне у новијој клупској историји (титула АЦБ и финале Еврокупа) значио је да Видорета окрене нову страницу и почне све испочетка, што није било лако. Највећи терет падао је на леђа Ерика Грина, али како је сезона одмицала, Видорета је успео да сложи све коцкице и Валенсији поврати одређени сјај. Немања Дубљевић поново је онај стари, а својим атипичним стилом игре уме да буде изузетно незгодан за чување. Велику подршку имаће у Тибору Плајсу, који због своје висине представља доминанту фигуру у рекету. Последњих неколико седмица добар континуитет има прекаљениФернандо Сан Еметерио, док је Алберто Абалде играч момента. Ако промаши неколико везаних шутева, тешко налази прави ритам. Али, ако га крене одмах на почетку, постаје много одважнији и узима велике шутеве. Гиљем Вивес се прошле седмице против Басконије вратио после вишемесечне паузе због операције левог скочног зглоба и мада је његов нападачки учинак ове сезоне далеко од очекиваног, због доброг прегледа игре требало би додатно да растерети Ерика Грина задатака у организацији и остави му да затрпава кош. Вил Томас готово редовно последњих недеља проналази својих десет поена и пет скокова, што екипи даје на разноврсности, а ако нешто крене по злу ту ће бити капитен Рафа Мартинез да покрије.

"Имате ситуацију да више играча поставља нападе, по тројица-четворица су на месту плејмејкера, исти број играча на позицијама крилних центара и центара. Сада имају свестраност и озбиљност у оба поља игре. Највећа разлика у односу на први део сезоне јесте одбрана, где је Валенсија много боља, пре свега због тако подељених улога", истиче Алимпијевић.

Због тога је овај изазов и те како битан. Победа, уз што мању физичку потрошњу била би савршена, али свакако најбитнији моменат биће јачање тимског духа пред Морнар и враћање појединаца у добар ритам. То се, пре свега, односи на Џејмса Фелдина, који је у Валенсији блистао и меч завршио са 26 поена. Тада су он и Тејлор Рочести погодили целу серију битних слободних бацања у финишу, с тим да је Фелдин блистао у трећем кварталу и трасирао Звездин пут до победе. Био је синоним Звездиног успона у децембру, али је у међувремену изгубио тај сјај. Оваква утакмица могла би да буде баш његова, јер ће Звезди бити потребан у данима када се сезона буде "ломила".

"Желимо да победимо, као и сваки пут када играмо у својој кући. Желимо да се спремимо за почетак плеј-офа. Значајно је за нас на какав ћемо начин одиграти ову утакмицу, да наставимо оно што смо урадили против Цибоне, у смислу приступа игри и извршавању одређених задатака", јасан је Звездин стратег.

НАРЕДНИХ ПЕТ ЗВЕЗДИНИХ УТАКМИЦА

15. март

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Валенсија (26. коло Евролиге)

18. март 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Морнар (прва утакмица полуфинала плеј-офа)

20. март 

Панатинаикос - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (27. коло Евролиге)

22. март 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - Фенербахче (28. коло Евролиге)

25. март

Морнар - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (друга утакмица плеј-офа)

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар