Неочекивани разлози који могу да доведу до срчаног удара

Лоша исхрана и превише времена поведеног у излежавању испред ТВ екрана, уз пиво или сокове и грицкалице, сигуран су начин за приличан пораст ризика од срчаног удара.

Здравље 15.03.2018 | 09:03
Неочекивани разлози који могу да доведу до срчаног удара
Ту, међутим, постоје и неки, не баш толико очигледни, фактори који, на годишњем нивоу, доводе од 1,5 милиона срчаних удара и 500 хиљада смртних случајева, као последице тога. А то се на овом свету дешава сваке године. 

Ових пет разлога већини, највероватније, нису познати као потенцијални "окидачи" срчаног удара. 

1. Кожа 

Ефекти псоријазе могу бити много већи од онога што се може видети на кожи. 

Истраживања показују да људи који имају овакве или сличне проблеме са кожом, имају три пута већу шансу да инфаркта, каже професорка дерматологије Мона Гохара са медицинске школе Универзита Јејл.

2. Загађен ваздух 

Смог је у вези са развојем већег броја болести, укључујући и срчану. 

Једна студија дошла је до закључка да кумулативна изложеност смогу може да погорша нивое шећера у крви, ниво холестерола, као и друге ризичне парметре који доводе до ризика од срчане болести. 

Друго истраживање открило је загађење може да утиче на смањење "доброг" ХДЛ холестерола у организму, пише Мен'с Хеалтх. 

Не треба, међутим, само они да брину. Истраживање, објављно у часопису Цирцулатион Ресеарцх, показало је да се оштећења крвних судова јављају међу младима и здравима изложеним загађењу ваздуха у затвореном простору.

3. Лекови против болова 

Када у дужем периоду имате грозницу, нормална реакција је да посегнете за противупалним лековима, ибруфенома или непроксеном. 

Студија, објављена у часопису Јоурнал оф Инфецтиоус Дисеасес, међутим, открила је да људи који узимају те лекове, током боловања од респираторних инфекијција имају 3,4 пута повећани ризик од срчаног удара.

4. Бол у рамену 

Иако је вероватно да не постоји директна повезаност са срчаним проблемима, изгледа да ипак постоји веза између ових здравствених проблема. 

Људи са повећаним ризиком од срчаноих обољења имају вишw шанси да осећају болове у рамену, наводи студија објављена у часопису Јоурнал оф Оццупатионал анд Енвиронментал Медицине.

5. Окруженост буком 

Свакодневни гласни звукови (сирене возила, какофонија грађевинских радова и слично) не штети само вашем слуху, већ ис срцу, наводи се у истраживању објављеном у Јоурнал оф тхе Америцан Цоллеге оф Цардиологy. 

Након темељне анализе претходних студија, научници су дошли до закључка да су људи изложени честој буки имали већи степен здравствених проблема са срцем, неправилан ритам откуцаја срца, висок крвни притисак висок холестерол, као и висок ниво шећера.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар