Чеси на улицама: “Не дамо сервис“

Хиљаде Чеха изашле су на позив уметника и студената на Вацлавски трг у Прагу да протестују због председника Милоша Земана.

Свијет 15.03.2018 | 07:17
Чеси на улицама: “Не дамо сервис“
Они протестују и против Земанових све чешћих небираних напада на новинаре и чешки јавни ТВ сервис уз паролу "Земане, не дамо Чешку телевизију".

"Напади председника Земана на медија и слободу говора у његовом говору на инаугурацији поново су потврдили дугорочни тренд напада пуног мржње на оне новинаре који јавности дају плурални и независни поглед на нашу политику и друштво. Изгледа да председник и његови политички савезници желе да они одлучују шта је истина а шта лаж и не подносе критику", објаснили су организатори зашто зову Чехе да протестују на улицама.

Организатори су позивајући Чехе да бране Чешку телевизију од председникових напада и захтева лидера чешких екстремиста Томија Окамуре да ЧТ пређе у руке државе заједно са јавним радио сервисом и јавном чешком новинском агенцијом ЧТК упозорили да такви напади добијају посебан значај након бруталног убиства словачког инвестигативног новинара Јана Куцијака и његове веренице због његовог писања о корупцији и инфилтрирању калабријске мафије у близину политичаре владајуће словачке странке СМЕР.

Земан је у говору након полагања заклетве и почетка другог петогодишњег мандата 8. марта оптужио Чешку телевизију, коју већ годинама бојкотује, утицајни привредни лист Хосподаржске новини, независни недељник Респект и портал Актуалне.цз да манипулишу са ставовима цешке јавности.

Земан је такође посаветовао посланицима трик како да пре истек мандата и без образложења смене руководство Чешке телевизије, тако што не би усвојили два годишња извештаја о раду ЧТ, пошто су се неочекивано пред посланицима нашла ођедном два извештаја јер због парламентарних избора у октбру нису стигли да их усвоје један по један.

На Вацлавски трг око 4.000 Чеха донело је вечерас и заставе Европске уније, амблеме Чешке телевизије и транспаренте са главном паролом протеста "Земане не дамо ЧТ", "Окамура - дијагноза фашизам", "41 година тоталитарног режима је доста" али и транспаренте против премијера у оставци Андреја Бабиша коме је Земан поверио да поново састави владу.

Уз главне пароле у одбрану новинара маса је скандирала Земану "Чешка није Русија", "Путинова дроља", "Милоша у кош" а такође као одговор на коментаре неких политичара ко их плаћа "Ми смо овде бесплатно" и "Нисмо септичка јама".

Демонстранти су минутом ћутње на крају одали пошту убијеном словачком новинару Јану Куцијаку а у знак солидарности са Словацима који су масовно после убиства новинара излазили на улице да тражи пристојну Словачку и истрагу убитства Куцијака и његове веренице и оставку владе, отпевали су целу стару Чехословачку химну, састављену од данашње чешке и словачке химне.

Бурним аплаузима "Сада још Бабиш" је дочекана вест да је да смири узаврелу ситуацију и кризу у земљи словачки премијер Роберт Фицо понудио оставку

Са Вацлавског трга демонстранти су кренули према замку Храдчани где председник Земан свечаним концертом и пријемом за 1.000 званица вечерас прославља свој поновни избор за председника Чешке.

Извор: Бета

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

писац

15.03.2018 07:29

И код нас би изашли али се плаше Додика и његових "добермана"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

15.03.2018 13:20

Не причајте глупости,код нас има доста медија који критикују власт и нико им то не брани...у Србију је онај демагог све блокирао толико да људи имају мишљење буквално такво какво он жели,тотални медијски мрак. Нпр овдје се свакакви коментари могу оставит,може се критиковати и додик и остали а у Србији чим се помиње име оног издајника одмах блокада!

Name

куку нама са нама

15.03.2018 07:44

Да овај није какав брат насег Земана из Лактаса..ЈА ГЛУПИХ ЉУДИ ОВИХ ЦЕХА...УМЈЕСТО ДА ИДУ ПРЕД АМБАСАДЕ И ТРАЗЕ ХЉЕБ У ТУДЈОЈ АВЛИЈИ,КАО НАСИ МЛАДИ СТУДЕНТИ..ОНИ ИЗАСЛИ НА УЛИЦЕ ДА ИХ ВИДИ НЕКО ОД ПОЛИТИЦАРА И ДА ИМ ЗАМЈЕРИ СТО СУ ТАКВИ,ПА ДА ИХ СУТРА НЕ СТАВИ НА ЛИСТИ ЗА ЦУЦАЊЕ КРАЈ КУТИЈА ЗА ИЗБОРЕ..ДА СТА ЗАРАДЕ..ВАЉА ЦЕТИРИ ГОДИБЕ ХЉЕБА ЈЕСТИ ПОСЛИЈЕ КУТИЈА

ОДГОВОРИТЕ