Трезор са благом човјечанства

Само 1. 300 километара испод Сјеверног пола, у стијенама норвешког архипелага Свалбард, налази се прва и јединствена у свијету Глобална ризница сјемења.

Занимљивости 14.03.2018 | 14:01
Трезор са благом човјечанства
Свалбард Глобал Сеед Ваулт, како гласи службени назив на енглеском језику, сигурна је ризница свјетског блага – хране – за несигурну будућност. Овдје се, наиме, налазе сигурносне »копије«, дупликати сјемења које је већ похрањено у око 1.700 националних банака сјемења широм свијета.  

Норвешки трезор чува засад милион узорака сјемења из цијелог свијета, односно преко пет хиљада биљних врста – пољопривредну историју дугу 13.000 година, и без ГМО узорака. Основала га је и властитим средствима саградила Норвешка, а чување је за државе-похранитеље потпуно бесплатно. Ових дана ризница је обиљежила своју десету годишњицу постојања. 

Трезор је укопан 120 метара у стијене, 130 метара изнад мора, што би га требало чувати и од отапања леда односно подизања нивоа мора. Сјемење се пакира у специјалне кутије, заштићене од влаге, како не би дошло до клијања.

Хрватска, нажалост, сигурносне копије свог сјемења у Свалбарду још није похранила. Само је Република Српска, једина с подручја бивше Југославије, на Свалбард похранила сигурносне копије свог сјемења.

Прву кутију сјемена у Свалбард су прије десет година донијели тадашњи норвешки премијер Јенс Столтенберг и покојна добитница Нобелове награде за мир др. Вангари Маатхаиом.

Данас у банкама сјемења широм свијета има око 7,5 милиона узорака, од којих их је 25 до 30 одсто уникатно, пише Нови лист.

(Нови лист)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сара

14.03.2018 13:33

Срамотно је да овакве успјехе Института за генетичке ресурсе промовишу Хрватски медији а не медији из Републике Српске и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВВ ЗВ

14.03.2018 14:46

Бас тако, ширимо лијепе и позитивне вијести.