Мало нижа, па мало виша цијена

Генерални секретар Удружења за заштиту потрошача "Реакција" Славиша Кајкут изјавио је да су се приговори купаца прошле године у великој мјери односили на неусклађеност цијена на полицама и на каси.  Кајкут је рекао да нису били ријетки случајеви да је једна цијена писала на полици, а на каси се обрачунавао и наплаћивао увећани износ.

Република Српска 14.03.2018 | 10:17
Мало нижа, па мало виша цијена
Он је, поводом 15. марта - Свјетског дана заштите потрошача, апеловао да купци користе своја законска права, информишу се о њима и на тај начин се заштите.
 
- Зато савјетујемо и овом приликом да потрошачи поступе по првом кораку у рјешавању потрошачких права - уписом у књигу рекламација код трговца, на основу чега је управа трговине дужна одговорити у року од 8 дана, како то и прописује Закон о заштити права потрошача РС - рекао је Кајкут.

Он је истакао да Удружење током цијеле године евидентира приговоре, а осим неусклађености цијена, много их се односило и на испоруку топлотне енергије, те услуге телекомуникационих оператера и јавног градског превоза, и то највише на рачун и цијену услуге.

- Информисаност потрошача о основним правима и корацима при рјешавању потрошачких права је и обавезна за све грађане, тако да из године у годину настојимо што више потрошача информисати, савјетовати и едуковати различитим активностима нашег удружења, и то на јавним местима и у тржним центрима - напоменуо је Кајкут.

Подсетио је да су носиоци заштите права потрошача прописани Законом о заштити права потрошача Српске који дефинише да су то удружења за заштиту потрошача, Министарство трговине и туризма, надлежна републичка тржишна инспекција и омбудсман за заштиту потрошача.

Он је оцијенио да је комуникација између њих на веома високом нивоу, те да је посебно добар однос са ресорним министарством које је раније прихватило приједлоге потрошача и уградило их у закон путем измјена и допуна.

Кајкут је најавио да ће данас у Требињу бити одржана конференција о заштити права потрошача о теми Светског дана потрошача, а то је информисаност и едукација потрошача - куповина бијеле технике и техничких апарата.

- Сјветски дан заштите потрошача је веома важан и служи и као подсјетник да се сваке године преиспитамо гдје смо и докле стигли са усвајањем и поштовањем права потрошача и шта све још треба да урадимо да би нам свима било боље - сматра Кајкут.

Кајкут је нагласио да од самих потрошача зависи колико ће се чути њихов глас, а тиме и бити заштићена њихова права.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

...

14.03.2018 13:49

Цему ово удрузење слузи, погледај бар код на артиклу и цијени и знацес јел то цјена тог артикла, људи виде низу сусјдну цијену, тј ону која им одговара, на крају крајева ако цијена неодговара на каси, оставис и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

14.03.2018 15:04

ОВО УДРУЗЕЊЕ ГАСИТИ ДОСТА ВИСЕ ОТКРИВАЊА ТОПЛЕ ВОДЕ БУДАЛО.