Бен је гол - тајна подмуклог шута који је уништио Јунајтед!

Током оног трка на Олд Трафорду, када је прослављао погодак и виђен пролаз у четвртфинале Лиге шампиона, Бен Једер је враћао секвенце свог раног момковања када је научио да види брже и даље од конкурената. . .

Фудбал 14.03.2018 | 22:00
Бен је гол - тајна подмуклог шута који је уништио Јунајтед!
Они који су посматрали дуел Јунајтеда и Севиље у неком од београдских кафића приликом гола Висама Бен Једера - а знају много о фудбалу - сигурно су словодобитно ускликнули: „Ух, како подмукао шут“.

То подмукао у фудбалском жаргону значи - маестрално. Персонификује способност нападача да до последњег тренутка сакрије намеру, а да потом погоди први угао. И остави голмана без могућности да реагује. Таква способност, коју је демонстрирао Монтелин велики јунак са клупе, својствена је само мајсторима малог фудбала. Они који игру на петопарцу држе у малом прсту.

Зар после овог сумњате да је Бен Једер на прашњавим улицама француске провинције научио те лекције.

Током оног трка на Олд Трафорду, када је прослављао погодак и виђен пролаз у четвртфинале Лиге шампиона, Бен Једер је враћао секвенце свог раног момковања када није ни слутио да ће бити фудбалер - него футсалер. И то добар футсалер, члан француске репрезентације до 20 година.

Поред апострофираног „подмуклог шута“ на малим футсал теренима научио је оно што се не учи на престижним академија. Да види брже, да осећа и најмањи могући простор. Да некада буде убица, а некада кловн способан да приреди забаву.

Срећом по Севиљу, синоћ је био ово прво.

Први ангажман пронашао је у четвртолигашу Алфротвилу. У првој сезони постигао је девет голова. Асистенције нико није могао да изброји. Уследио је позив из Тулуза. Остварење сна. Међутим, прве две сезоне протекле су у привикавању на физички знатно захтевнији фудбал. Свега 13 утакмица и један гол за прве две године на Мунисипалу.

Али и тада је био под озбиљним мониторингом. Пратили су га скаути Барселоне, Руди Гарсија је желео да га доведе у Рому. Међутим, Бен Једер је толико био паметан да није прескакао степенице. Злонамерници су имали две године право да се наслађују, јер је постигао само један погодак у Тулузу који је претекао Лил у трци за потпис јунака ове вечери.

А онда је уследила експлозија и море похвала. Већ у првом такмичарском циклусу у којем је добио праву шансу, а била је то она поменута 2012/13, на полусезони је стигао до коте од девет постигнутих голова. Испред је био само Златан Ибрахимовић.

Тада је рођен надимак Бенyебут (бут је гол у слободном преводу) који краси овог момка и на интернет енциклопедији.

"Он је веома опасан у казненом простору. Интелигентан је, хладнокрван пред голманом, невероватно брз", сипао је комплименте бивши тренер Пари Сен Жермена Карло Анчелоти.



Срећом по Севиљиног јунака то је знао и тадашњи тренер Тулуза Алан Казанова. И донео је том клубу 9.000.000 евра колико га је Рамон Монћи платио лета 2016.године. Био је то један од последњих потеза Севиљног легендарног директора пре него што је отишао у Рим.

Сада у Андалузији могу да уживају и даље провоцирају те подмукле шутеве Бен Једера. Има нешто у тим лекцијама које се не уче у академија.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар