Преминуо научник Стивен Хокинг

Енглески и свјетски познати теоретски физичар Стивен Хокинг умро је данас у 77. години, саопштила је његова породица.

Свијет 14.03.2018 | 08:01
Преминуо научник Стивен Хокинг
"Био је велики научник и изузетан човјек чији ће рад и заоставштина живјети много година", навела су у саопштењу његова дјеца Луси, Роберт и Тим.

Хокинг је, како је саопштено, преминуо у раним јутарњим сатима у својој кући у Кембриџу, јавио је ББЦ.

Стивен Вилијам Хокинг рођен је 8. јануара 1942. године. Унаприједио је разумијевање простора, времена и простор-време сингуларитета.

Британски научник стекао је свјетску славу због свог рада на црним рупама и теорији релативитета, а иза себе је оставио низ дјела од којих је најпознатија књига "Кратка историја времена".



Хокинг је током каријере разотркио неке од најзамршенијих тајни космоса.

Дипломирао је физику на Оксфорду, а потом је с темом из теорије релативности докторирао на Кембриџу, гдје је наставио академску каријеру.

Са 22 године, као студенту, дијагноситкована му је изузетно прогресивна неуромоторичка болест која веома онеспособљује и ограничава кретање и говор.

У питању је амиотрофна латерална склероза (АЛС) због које је већи део живота провео у колицима, потпуно непокретан, приморан да комуницира помоћу компјутера и гласовног синтизајзера.

Тада су му лекари давали само неколико година живота.



Хокинг је, међутим, побиједио тешку физичку онеспособљеност и више од пет деценија давао изузетан допринос физици и математици.

Постао је члан Краљевског друштва 1974, професор математике 1979.

Познат је по доприносима на пољима космологије и квантне гравитације, посебно у контексту црних рупа, као и по популарним писаним дјелима у којима износи своје теорије о свемиру

Најпопуларније дјело му је научни бестселер "Кратка историја времена" (А Бриеф Хисторy оф Тиме), који је заузео прво мјесто на листи бестселера британског "Сандеј тајмса", гдје се задржао рекордне 237 недеље.

Његов живот екранизован је филмом из 2014. године "Теорија свега", у којем је главну улогу имао Еди Редмејн.

Године 1989. постао је почасни пратилац краљице.

Неостварени сан му је био да одлети у свемир.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реган

14.03.2018 19:41

Био је доказ да бриљантан ум мозе све,бити непокретан а опет бити геније.Поцивај у миру.

ОДГОВОРИТЕ