ЛШ: Севиља шокирала Јунајтед, Рома се осветила Шахтјору!

Севиља шокирала Европу и елиминисала Јунајтед на Трафорду! Екипа Севиље приредила је сензацију у реванш мечу осмине финала Лиге шампиона елиминисавши Манчестер Јунајтед – 2:1 (0:0).  Ромина освета чекана седам година! Џеко одвео Рому у четвртфинале Лиге шампиона! Рома голом Едина Џека побиједила Шахтјор 1:0 и пласирала се у четвртфинале Лиге шампиона. У првој утакмици било је 2:1 за "рударе", али је гол у гостима одвео "вучицу" међу осам најбољих клубова Европе.  Адиос Мурињо! Ниси више Посебан, ниси више никоме симпатичан! Севиља показала да је технички супериорна у односу на овај Јунајтед - 1:2 на Олд Трафорду.  Ништа, па Бен Једер: Севиља избацила Јунајтед! Севиља успела да елиминише Манчестер јунајтед и пласира се у четвртфинале Лиге шампиона.  

Фудбал 13.03.2018 | 23:20
ЛШ: Севиља шокирала Јунајтед, Рома се осветила Шахтјору!
После меча без погодака пре три недеље у Андалузији, изабраници Винченца Монтеле су погоцима резервисте Висама Бен Јадера потпуно заслужено шокирали Олд Трафорд и пласирали се међу осам најбољих клубова Европе.

Тим Жозеа Муриња, за који је свих 90 минута одиграо наш Немања Матић, деловао је поприлично безидејно и јалово у покушајима да угрози гол Серхија Рика, Ерик Баји успео је у неколико наврата у последњи час да сачува мрежу Давида де Хее, али ни он није могао ништа у 74. минуту.

Француз, који је само два минута раније ушао на терен, избацио га је одличном варком тела и потом снажним ударцем закуцао лопту у ближи угао са пенала. Само три минута касније све је било готово после новог гола истог играча, а све што је домаћин успео да уради био је почасни гол Ромелуа Лукакуа.

Апсолутно заслужено, фудбалери Севиље пласирали су се у четвртфинале Лиге шампиона избацивши славни Манчестер јунајтед.

Ако је била неправда то што шпански представник није постигао гол у првој утакмици, када је ка Давиду Де Хеи упућено чак 25 шутева, у реваншу су ствари дошле на своје место. И, поново кажемо, потпуно заслужено!

Севиља је била храбрији и конкретнији ривал и на Олд Трафорду, а награђена је победом 2:1.

Јунак утакмице био је француски нападач Висам Бен Једер, који је ушао у игру у 72. минуту, а потом за шест минута постигао два гола и донео свом тиму недостижну предност.

Све што су домаћи играчи успели да ураде, био је погодак Ромелуа Лукакуа у 84, али тада је већ било јасно да ће бити немогуће надокнадити заостатак...

Жозе Мурињо још једном се определио за опрезну игру и шаховску партију, више се надајући да ће ривал погрешити него да ће његови играчи сами створити шансу за погодак. Имао је Јунајтед, додуше, добру прилику да поведе преко Фелаинија у финишу првог полувремена, али је Серхио Рико одлично реаговао.

Било је то све што су "црвени ђаволи" приказали до голова Бен Једера, када су коначно кренули у јуриш ка противничком голу.

За разлику од домаћина, Севиља је више желела погодак, неколико пута гости су током првог полувремена запретили ударцима са дистанце, али нису успевали да приђу ближе Де Хеи и озбиљније запрете.

А, онда је Винћенцо Монтела у 72. минуту извео Луиса Муријела и увео Висама Бен Једера који је решио меч...

Севиља ће се наћи у четвртфиналу заједно са Ромом, која је надокнадила пораз од Шахтјора у првом дуелу, затим Реал Мадридом, Јувентусом, Ливерпулом и Манћестер ситијем. Преостала два имена сазнаћемо у среду, а жреб је у петак.

Поразом од Валенсије у прошлом колу Примере, Севиља је вероватно остала без Лиге шампиона за ову сезону, али играње са најбољима за клуб из Андалузије још није завршено, док ће Жозе Мурињо морати "на рапорт" код увек захтевних енглеских новинара, иако је његов тим тренутно други у Премијер лиги и готово сигуран учесник елитног такмичења идуће сезоне.

Када је помоћу бункера укротио Барсину тика-така, тамо негде у пролеће 2010.године, а потом трчао почасне кругове по Ноу Кампу Жозе Мурињо је свима био симпатичан. Или бар добром делу фудбалског света... Осам лета касније чује се јединствени глас фудбалофила од Јапана до Аргентине:" Жозе Мурњо, ти више ниси ни Посебан, а још мање си симпатичан. Ти некада велики тренеру постао си симбол велике декаденције!"

Просто, тактиком и дефанзивом може да се живи једну, можда и пет година. Али не може читаву деценију или на такав начин обележити фудбалску епоху. У вечерашњем тријумфу Севиље на Олд Трафорду (2:1) било је свега - највише фудбалске правде. Просто, тријумфовао је технички талентованији тим који се повремено играо фудбала, а није само желео да се такмичи. Севиља је вратила време на 2004.годину када је Порто предвођен, какве ли ироније, Жозеом Мурињом сервирала исту врсту фрустрације на Олд Трафорду.

Овај Манчестер није храбар ккакав је био деценијама уназад, нити је посебно квалитетан као у ери серАлекса Фергусона. Обријан је руком сналажљивог резервисте Андалужана Бен Једера. Све похвале за Севиљу и толико оспораваног Винченца Монтелу... Просто, заслужили су пролаз међу осам најбољих, посебно када се на све виђено вечерас дода да је Де Хеа спашавао кожу Јунајтеду на Санчез Писхуану.Када су у првом минуту, одмах након што је лопта кренула са центра, играчи Севиље разменили четири тачна паса видело се да је пред Жозеом Мурињом врашки тежак задатак.

Да ће патити против на папиру слабијег, али објективно технички надмоћнијег ривала. Није можда Севиља бриљирала, али није ни посустала, нити је изашла из шина у шаховској партији какву је желео Жозе Мурињо. У редовима Манчестера све се свело на продор Лингарда, да би од почетка другог полувремена Севиља кренула у фронталне јурише... Лако су гости улазили у последњу трећину терена, лако су и направили шансуКорее коју је неутралисао сјајним стартом Бејли.

Међутим, био је то јасан знак невоље за навијаче Јунајтеда. Осећало се у ваздуху да Севиља може да поведе и зада велики ударац енглеском великану. Осећало се, а потом се видело: Сарабија је класичним шпанским пасом, оним испод земље, спојио са голом Бен Једера који је избегао Бајија и погодио први угао. Ништа то није могао Де Хеа.

Манчестер ни тада није кренуо у тоталну офанзиву. Окидач је била велика гужва која се завршила аутоголом Де Хеа, мада је све замесио Бен Једер. Тек после тога Мурињо је са свог лица желео да спере љагу са лица. Било је и касно за нешто више, осим за почасни погодак Лукакуа.

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД - СЕВИЉА 1:2 (0:0)  
/Лукаку 84 - Бен Једер 74 и 78/

Стадион: Олд Трафорд
Судија: Дани Макели (Холандија)
Гледалаца: 69.000

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД (4-2-3-1): Де Хеа - Валенсија (од 77.Мата), Баји,Смолинг, Јанг - Фелаини (од 60.Погба), Матић - Лингард (од 77.Марсијал), Алексис, Рашфорд - Лукаку;

СЕВИЉА (4-2-3-1) Серхио Рико - Меркадо, Кјер, Ленгле, Ескудеро - Банега, Н'Зонзи - Сарабија, Васкез (од 88.Пизаро), Кореа (од 89.Геиз) - Муријел (од 72. Бен Једер).

Истовремено, Јувентусу, Манчестер Ситију, Ливерпулу и Реал Мадриду, који су раније обезбедили пролаз у четвртину финала, придружила се и Рома пошто је на свом Олимпику минималним резултатом савладала Шахтјор – 1:0 (0:0).

Јунак Рима, после пораза у Доњецку од 2:1, био је Един Џеко – који је у 52. минуту искористио дивно додавања Кевина Стротмана и послао лопту кроз ноге истрчалог Андреја Пјатова. Александар Коларов одиграо је веома добар меч за домаће.

У среду су на програму последња два сусрета ове фазе елитног такмичења, минхенски Бајерн ће у Истанбулу чувати огромних 5:0 против Бешикташа, док ће Челси желети да изненади Барселону на Ноу Кампу, после ремија на Стамфорд Брижу 1:1.

Само тренутак непажње одбране коштао је Шахтјор елиминације из Лиге шампиона. Пупустила је задња линија "рудара" у 52. минуту, а до тада је дјеловала беспријекорно.

Кевин Сротман је одиграо лопту у простор, према Едину Џеки. Нападач Роме је искусно побјегао својим чуварима, тако да га је Холанђанин практично "спојио с голом", а капитен Босне и Херцеговине није дозволио луксуз да прилику утакмице пропусти.

Рома ће у четвртфинале Лиге шампиона, заслужено!

Ипак, римска "вучица" је више показала у уторак увече на Олимпику. Тактички рат тренера Еузебија ди Франческа и Паула Фонсеке окончан је у тренутку када је "пао" гол.

Шахтјор је кренуо на све или ништа, а Рома имала много простора за контре, из којих је и дошла у неколико наврата у прилику да угрози Андреја Пјатова, али Џеко није више погађао.

До гола се у Риму водила жестока, помало и досадна, битка два ривала. Рома је послије минута из Украјине 1:2 настојала да ривала наведе на грешку, али се Шахтјор држао одлично и све је мирисало на репризу сезоне 2010/2011, када је украјински клуб посљедњи пут био међу осам, и то управо преко Роме у осмини финала.

"Вучица" је дочекала реванш.

Италија ће први пут од сезоне 2006/2007 имати два представника у четвртфиналу Лиге шампиона. Прије Роме пласман у наредну рунду обезбиједио је Јувентус.

Супер Џеко одвео Рому тамо где није била 10 година! Вучица славила минималну победу над Шахтјором и оверила пласман у четвртфинале Лиге шампиона.

Коначно! Рома ће играти у четвртфиналу Лиге шампиона после равно 10 година. Свашта се издогађало од тада, мењали су се тренери, играчи, власници, повукао се легендарни капитен Франческо Тоти, а вечерас је велико славље Вучици донео Един Џеко. Рома је на Олимпику победила Шахтјор са 1:0 и анулирала заостатак од једног гола из прве утакмице (1:2).

Рома је вечерас потврдила да је у правој форми, ово јој је била трећа победа заредом, за њу и важнија од оне над Наполијем на Сан Паолу којом је малтене променила ток шампионске трке у Италији у корист Јувентуса.

Далеко од тога да је ово била утакмица лепа за око, мада је имала добар ритам. Тактички је Рома добро стајала, још једном је тренер Еузебио ди Франческо показао раскошни тренерски таленат, а ваља истаћи да је поред Џека, одличну партију пружио репрезентативац Србије Александар Коларов. Држао је све по левој страни у одбрани, а у нападу је притискао госте, убацивао се напред и терао Шахтјор да стрепи од центаршутева.

На прсте једне руке могле би да се наброје занимљиве ситуације, не и шансе у првом полувремену. Комотно су гледаци на Олимпијском стадиону у Риму могли и да преспавају прво полувреме ове утакмице, али су макар у наставу Ромини тифози имали разлога за славље.

Таман када је полако почела да се увлачи нервоза у редове домаћина, Вучица је ујела! Играо се 52. минут, Стротман је из прве, малтене без гледања као некад Ћави у Барселони, распорио одбрану Шахтјора, а као нинџа је био спреман Џеко и ћушнуо лопту испод Пјатова. 

Много проблема је Џеко задавао одбрани Шахтјора у наставку, а у 63. минуту је лако могао да дуплира, предност само што овај пут није имао среће.

Како је време одмицало на Олимпику, атмосфера се поправљала, а Шахтјор је само петљао са лоптом на Роминој половини без неких озбиљнијих шанси да угрози противнички гол.

Ни у 67. минуту Џеко није имао довољно среће да још једну теледириговану лопту Симонеа Перотијапретвори у погодак који би отклонио све дилеме око коначног исхода и пласмана у четвртфинале.

Међутим, чини се да је 12 минута касније све пало у воду када су у питању Шахтјорове шансе да остане у Европи. Џеко је у контранападу побегао Ивану Ордецу, а овај га рукама оборио са леђа и заслужено добио црвени картон.

Није та ситуација обесхрабрила Шахтјор, који је имао две ситуације у самој завршници, преко Бернарда из слободног ударца, да проба да се врати у живот. Али, од тога није било ништа.

РОМА - ШАХТЈОР 1:0 (0:0)   (ПРВИ МЕЧ 1:2)
/Џеко 52/

Стадион: Олимпико
Судија: Ундијано Маљенко (Шпанија)

Рома (4-3-3): Алисон - Флоренци, Манолас, Фацио, Коларов - Најнголан, Де Роси, Стротман - Ундер (Жерсон од 65), Џеко (Ел Шарави од 89), Пероти;

Шахтјор (4-2-3-1): Пјатов - Бутко, Прдетс, Ракитски, Исмаили - Фред, Степаненко (Патрик од 74) - Марлос (Дентињо од 82), Таисон, Бернард - Фереира.

Лига шампиона – осмина финала:

уторак:
Ман. Јунајтед – Севиља 1:2 (0:0) -- 0:0
Лукаку 84 - Бен Једер 74, 78
Рома – Шахтјор 1:0 (0:0) -- 1:2
Џеко 52

среда:
18.00 Бешикташ – Бајерн (0:5)
20.45 Барселона – Челси (1:1)

*у четвртфинале прошли су Јувентус, Манчестер сити, Ливерпул и Реал Мадрид.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар