Анализа: Ко ће замијенити Бензему?

Зависи од Нејмара и да ли ће Реал скупити 400. 000. 000 евра.  Перезова недоумица - Нејмар или неко други?

Фудбал 15.03.2018 | 00:00
Анализа: Ко ће замијенити Бензему?
„Сви који воле фудбал, морају да воле и Бензему“.

Овом изјавом Зинедин Зидан је пре само неколико дана покушао да скине терет с леђа Карима Бенземе, кога навијачи мадридског Реала све мање желе на терену и то одавно није тајна. Као што није тајна ни да је Бензема Зиданов штићеник и да га само присуство легендарног аса држи у првом тиму.

Ни Зиданов ауторитет, опет, не може да надјача жељу Флорентина Переза да током предстојећег лета освежи срце напада. То аутоматски значи да ће Бензема бити приморан да промени средину.

Педантни статистичари извукли су низ података који никако не иду у прилог француском нападачу. Наиме, прошле сезоне Алваро Мората је као резервни нападач постигао 20 голова у 1872 минута илити гол на сваких 93 минута. Карим Бензема је мреже тресао 19 пута у 3.239 минута на терену. Односно - на сваких 170 минута. Мората је у међувремену отишао, а ове сезоне једина претња за место у тиму је Борха Мајоралкоји има тек осам голова у 2.303 минута.

Кандидата за Бенземино место има на претек, Флорентино Перез месецима уназад вага између Харија Кејна, Роберта Левандовског и Маура Икардија, с тим да је на листу упао и Мохамед Салах као један од најефикаснијих офанзиваца Европе. Додуше, његова позиција не поклапа се с Бенземином, па би долазак хитроногог Египћанина донео одређене тактичке промене.

Опет, све пада у воду уколико Перез оствари оно што је зацртао, затресе фудбалски свет и доведе Нејмара. Недавна вест да је дошло до незваничних разговора Нејмаровог оца, његових адвоката и представника Реала додатно је узбуркала и овако немирно море, а  куповина најскупљег фудбалера планете затворила би могућност за све остале аквизиције до лета 2019. године.

Све ће се, дакле, ломити на томе хоће ли фудбал добити трансфер који ће додатно савити линију фудбалског пословања. Због тога ће Флорентино Перез морати да извага шта му је боље - да овог лета купи центарфора и тако се реши Бенземе, или да иде на све или ништа са Нејмаром.

Ако се контроверзни председник Краљевског клуба одлучи за другу опцију, онда ће морати да крене у процес скупљања 400.000.000 евра потребних како би се мегаломански трансфер реализовао.

Јасно је да је једини начин да се тако нешто догоди - продаја садашњег играчког кадра. Како је цена опала због лоших игара, али и година које га неуморно сустижу, Реал би од Бенземине продаје могао да инкасира између 50.000.000 и 60.000.000 евра. То значи да би Краљевски клуб морао да се реши или Иска или Герета Бејла, што би донело још око 80.000.000 европских новчаница. Вредност Маркоса Љорентеапроцењена је на 15.000.000, а Данија Себаљоса на 17.000.000 евра. Што, када се све сабере, није ни пола потребне суме (173.000.000 евра). С новцем од спонзорских уговора и Лиге шампиона, дошло би се на мало више од пола.

Реал би до целих 400.000.000 евра морао да посегне за нимало популарним решењем и уђе у озбиљан дуг. Наравно, бизнисмен какав је Перез зна да такво оптерећење без покрића не би могао да поднесе чак ни Реал Мадрид.

Због тога је, бар за ово лето, реалније да се крене у по центарфора, можда чак и једно појачање по боковима, те реши проблем чувара мреже продајом Кејлора Наваса и куповином голмана највише класе. Мада се вага између Давида де Хее и Тиба Куртое, у овом тренутку доласку је ближи Челсијев голман.

Ако би се ишло овим путем, јасно је да ће прва мета бити Роберт Левандовски. Дешавања око пољског нападача последњих седмица, промена агента усред сезоне и потписивање сарадње са Пинијем Захавијем до краја прелазног рока све гласније упућује да би на лето могао да се догоди трансфер.

Када смо недавно побројали списак кандидата Бајернове „деветке“, нагласили смо да ће управа баварског гиганта радити максимално на томе да Левандовског задрже на Алијанц Арени по сваку цену. То, у преводу значи нови и богатији уговор од садашњих 15.000.000 евра годишње.

Хари Кејн би свакако био решење на дуже стазе од Левандовског и опција којој се у Реалу можда и највише надају. Али, чак ни добри односи са првим човеком Тотенхема Данијелом Левијем неће отворити врата пречице за Кејнов лакши потпис. Жеља Маурисија Покетина је да задржи окосницу тима и наредне сезоне, што под број 1 укључује Кејнов останак. Због тога ни сума од 100.000.000 евра не би задовољила апетите Певаца.

О Мауру Икардију и Реалу се причало, али више кроз призму жеље супруге Интеровог капитена Ванде Наре да свом изабранику обезбеди најбоље услове. Перезу је Икарди занимљив, али због проблематичног карактера и свега што је радио постоји опасност да би урушио Реалов углед. Његова откупна клаузула тренутно стоји на 110.000.000 евра, што не значи да се у будућности неће мењати. Посебно јер у Интеру желе да иста буде дупло већа.

Са Мохамедом Салахом Реал би штиклирао онај квадратић „појачање по боковима“ и опције иза класичног шпица, што би значило да се на Едена Азара вероватно не би ишло. Иако је он Зиданова велика жеља.

Приче о могућем доласку најбољег афричког фудбалера појачале су се услед страшне сезоне коју има. Чак 32 поготка и 11 асистенција довољно говори о томе да је Ливерпул направио фантастичну ствар за 42.000.000 евра. Све што Салах ради ове сезоне утиче и на његову цену, па би Реал морао такође да издвоји деветоцифрену суму новца.

За сада је све у домену разраде плана, а сам финиш сезоне биће аудиција за Реалову нову „деветку“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар