Укида се "национални кључ", у АБА само по заслугама!

На Скупштини регионалног кошаркашког такмичења одлучено је да пласман у националном шампионату неће доносити аутоматски пласман у Прву АБА лигу.

Кошарка 14.03.2018 | 18:30
Укида се "национални кључ", у АБА само по заслугама!
Прва АБА лига неће бити проширена на 14 клубова, како се шпекулисало у појединим круговима у Загребу, али ће бити укинут такозвани "национални кључ", почев од сезоне 2018/19, саопштено је после данашње Скупштине овог такмичења у Београду.

"У циљу заштите квалитета и унапређења такмичења, а водећи се искључиво спортским критеријумима, Скупштина АБА лиге одлучила је да за пласман у Прву АБА лигу укине национални кључ и да се, почев од сезоне 2018/19, учесници одређују искључиво на основу резултата у такмичењима под окриљем АБА лиге ј.т.д. (у Првој и Другој АБА лиги)", наводи се у саопштењу.

Према одлуци Скупштине, пласман у Прву АБА лигу могућ је искључиво из Друге АБА лиге. Последњепласирани тим Прве АБА лиге у сезони 2017/18. губи право учешћа у сезони 2018/19, а то место припада шампиону Друге АБА лиге који остварује директан пласман у Прву АБА лигу.

Такође, од сезоне 2018/19. претпоследњи тим Прве АБА лиге и другопласирани тим Друге АБА лиге играће бараж за пласман у Прву АБА лигу у сезони 2019/20. Играће се по систему најбољи у три утакмице, а предност домаћег терена имаће тим из Прве АБА лиге.

У Првој АБА лиги може да учествује највише пет клубова из једне државе.

Према усвојеном критеријуму, у сезони 2018/19. у Првој АБА лиги учествоваће: Будућност (Црна Гора), Цедевита (Хрватска), Цибона (Хрватска), Црвена звезда мтс (Србија), ФМП (Србија), Игокеа (БиХ), Мега (Србија), Морнар (Црна Гора), Партизан (Србија), Олимпија (Словенија), Задар (Хрватска) и шампион Друге АБА лиге (победник фајнал-фора у Чачку 3. и 4. априла).

Клубови који испадну из Прве АБА лиге имају загарантовано место у Другој АБА лиги, док ће се остали учесници Друге АБА лиге одређивати на основу резултата у националним шампионатима. Свака земља ће имати по два представника.

Уместо фајнал-фора, од сезоне 2018/19. шампион Друге АБА лиге одређиваће се у плеј-офу у којем ће учествовати четири најбољепласирана тима из лигашког дела такмичења.

Последњепласирани тим Друге АБА лиге у сезони 2017/18. губи право учешћа у Другој АБА лиги у сезони 2018/19. без обзира на пласман у националном шампионату.

Према одлуци Скупштине, усвојени систем такмичења неће се мењати закључно са сезоном 2024/25. осим у случају значајних промена у европској кошарци.

Чланови Скупштине АБА лиге констатовали су "висок ниво квалитета у актуелној сезони Прве и Друге АБА лига", као и да је "урађено све како би борбе за трофеје представљале круну сезоне".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар