"Креша, Праја, Кића, Мирза и Ратко су могли да играју у НБА!"

Зоран Славнић, легендарни српски кошаркаш, причао је за "Аваз" где се присетио генерације из 1980. године која је освојила злато на Олимпијским играма.

Кошарка 16.03.2018 | 19:30
"Креша, Праја, Кића, Мирза и Ратко су могли да играју у НБА!"
Селекеција Југославије коју су предводили Славнић, Далипагић, Кићановић, Ћосић и дружина освојили су најсјајније одличје победом у финалу над Италијом 86:77.

Легендарни Мока сматра да би бар пет играча из генерације могло да заигра у НБА лиги.

"То су, пре свих, Крешимир Ћосић, Дражен Далипагић, Драган Кићановић, Мирза Делибашић и Ратко Радовановић. Мислим да тада уопште и није било Европљана у НБА, али су после све надокнадили Тони Кукоч, Дино Рађа, Владе Дивац, а поготово Дражен Петровић", рекао је Славнић за "Аваз".

Тим из Југославије из 1980. године чинили су: Андре Кнего, Драган Кићановић, Рајко Жижић, Миховил Накић, Жељко Јерков, Бранко Скроче, Зоран Славнић, Крешимир Ћосић, Ратко Радовановић, Дује Крстуловић, Дражен Далипагић и Мирза Делибашић.

Иначе тих година играчи из Европе нису били много заступљени у најјачој лиги на свету, а занимљиво први који је заиграо на тлу САД био је Исланђанин Петур Гудмундсон који је 1981. године одиграо чак 68 утакмица за Портланд Трејлблејзерсе.

Пре њега су на НБА драфту бирани Француз Жан Клод Лефевр, Финац Кари Лимо, Италијан Дино Менегин, Хрват Крешимир Ћосић, још један Финац Калеви Саркалати и Рус Александар Белов, али нико од њих није одиграо нити један меч за неки од НБА клубова.

Иако је Гудмундсон први Европљанин у САД, велика врата играчима са Старог континента отворили су Владе Дивац и Дражен Петровић крајем 80-тих и почетком 90-тих година прошлог века.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар