Као Маргарет Тачер - и Грци ван Европе?!

Грчки медији пишу да влада разматра да клубовима забрани међународна такмичења у наредне две године. Министар спорта Јоргос Василидис није желео да коментарише наредне потезе. Сазнајте ко је газда ПАОК-а.

Фудбал 14.03.2018 | 00:00
Као Маргарет Тачер - и Грци ван Европе?!
После најновијих инцидената у грчком фудбалу (вероватно и најбруталнијег, јер је газда ПАОК-а потегао пиштољ на терену?!), грчки медији пишу да би енглески сценарио из времена Маргарет Тачер могао да буде примењен и у тој земљи.

Газда солунског клуба Иван Савидис у стању "помрачења ума" због поништеног гола(!), попут војсковође на бојишту, упао је на тарен са групом "навијача" ПАОК-а и наредио јуриш на судију. Притом је из футроле, закачене за каиш панталона, извадио пиштољ!

ПАОК се бори за титулу шампиона Грчке, коју није освојио више од три деценије, а поништени гол у дерби мечу против атинског АЕК-а толико је изнервирао Солунце да су кренули у лов на судију Јоргоса Коминиса.

Свет је био шокиран сценама са стадиона "Тумба" у Солуну, а посебно понашањем свемоћног газде ПАОК-а Ивана Савидиса, који је носио ватрено оружје.

Грчка полиција издала је налог за хапшење Савидиса,Влада Грчке је на хитној седници одлучила да на неодређено време прекине фудбалски шампионат.

Поједини грчки медији шпекулишу да би могла да буде донета драстична мера - да се грчким клубовима забрани играње у Европи.

Мера коју је својевремено донела Енглеска, тачније премијерка Маргарет Тачер, после ужаса на стадиону "Хејсел" у Бриселу.

"Изгледа да фудбал привлачи најгоре насилнике у земљи. Дешава се да групе њих масовно путују у друге градове и под утицајем алкохола праве хаос и ужасне сцене по улицама, нападају људе и имовину. Срамота нас је због таквог понашања. Морамо избрисати ту мрљу са образа нације", говорила је Маргарет Тачер у то време... непосредно пред трагедију на Хејселу.

Са ове дистанце гледано, насиље на фудбалским стадионима у Енглеској било је чак и "романтично" у односу на оно што се дешава данас у фудбалу широм света. Јесу се хулигани млатили на стадионима и око стадиона у Енглеској, омиљено је било заузимање туђег "копа", али то насиље је у односу на ово данашње - бајка.

"Ми те људе морамо одвојити од остатка друштва. На њих је могуће применити три средства: убеђивање, превенцију и кажњавање. За хулигане је потребно направити врло оштре законе. Казне које се изричу њима морају да буду пример за друге", говорила је Маргарет Тачер, чије су речи потом преточене у законе.

Кључ свега био је да су ти закони ПРИМЕЊИВАНИ.

Можда они старији љубитељи фудбала у Енглеској (да не кажемо "романтични хулигани") сматрају да је атмосфера сада "стерлина", "контролисана", али се бар на стадионима у Премијер лиги ретко кад дешавају такви инциденти (додуше, побунили су се навијачи Вест Хема протеклог викенда) какве смо гледали у Грчкој или у Србији или у Француској...

Информација о томе да ће грчким клубовима бити забрањено да играју у Европи као једна од радикалнијих мера за нормализацију стања у грчком фудбалу је и даље незванична.

Министар спорта Грчке Јоргос Василијадис се о томе, за сада, не оглашава. Иначе, реч је, истичу грчки медији, о ЈЕДИНОМ министру спорта у Европи који се креће уз полицијску пратњу.

Ако Влада Грчке и не буде донела овакву ригорозну одлуку, можда хоће Европска фудбалска унија (УЕФА) и Светска фудбалска федерација (ФИФА), које су већ оштро осудиле дешавања у Солуну и несумњиво је да Фудбалски савез Грчке чека казна.

КО ЈЕ РАСПОЈАСАНИ КАУБОЈ, ГАЗДА ПАОК-а?

Иван Игнатјевич Савидис рођен је 1959. у тадашњој совјетској републици Грузији и важи за једног од најбогатијих Руса. И близак је пријатељ руског председника Владимир Путина, али и грчког премијера Алексиса Ципраса.

Он је, пореклом, заправо, Грк  и то каквкаски Грк, како се називају Грци који су пред турским освајањима бежали у јужну Русију, Украјину и Грузију. Али, НЕ ГОВОРИ грчки језик, иако у Солуну живи готово три деценије.

Од дечака који је од куће побегао кад му је било 14 година у Ростов, где је радио у фабрици дувана и учио, дошао је до позиције једног од најбогатијих Руса/Грка.

Савидис је тренутно највећи руски прерађивач дувана. Његова фабрика "Донској Табак" годишње производи 30 милијарди цигарета. Наравно, осим што је способан, Савидис има и залеђину у виду првог човека руске државе. Савидис је био и посланик Путинове Удијење Русије у руском парламенту.

Уз то, Савидис сваке године војницима руске армије поклони милијарду цигарет!.

Савидис важи за незваничног "власника" Солуна, чији становници овај град у жаргону називају "Иванград" или "Иваново".

Човек је, заправо, и стварни власник Солуна, јер је тамо покуповао: луку, градске четврти, делове уз обалу, велика складишта, фабрику дувана, фабрику минералне воде, хотел... Уз то има и локалну телевизију, три дневна листа.

А од 2012. године је и власник ПАОК-а, симбола Солуна. Клуб је био пред банкротом, али је Савидис завукао руку у џеп и платио 11 милиона евра. Шта је то за њега?

Омиљен је и у Грчкој православној цркви, јер не штеди кад је "духовност" у питању и обнова манастира, поготово оних на Светој гори. Воли себе да представља као ктитора, а можда и "купује мир" за "онај живот".

Јасно је да је важан Путинов играч у том делу Европе, поготово у годинама "офанзиве" Немачке на Грчку. Уз то, Савидис је одличан пријатељ са грчким премијером Алексисом Ципрасом, који га назива "Робином Худом".

Он је један од нас. За разлику од "однарођених" тајкуна и богашата који своју имовину наслеђују и баш их брига за народ, Савидис га је створио и даје у Грчку, улаже у њу, говори Ципрас.

Савидис му узвраћа по принципу "ја теби војводо, ти мени сердаре", називајући грчког премијера "грчким Путином".

Па сад се запутајте ко би смео да се супротстави таквом човеку на његовом стадиону, које симболично нозив назив "Гробница"? И још притом наоружаном!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар