ЕУ дријеши кесу за западни Балкан

Европска унија прошириће инвестициони оквир за западни Балкан с намјером да подстакне инвестиције, трговинску размјену и пружи подршку новооснованим предузећима и стручном образовању.

Регион 12.03.2018 | 19:36
ЕУ дријеши кесу за западни Балкан
План за којим ће посегнути Европска комисија наговијештен је у стратегији за кредибилну перспективу проширења и појачан ангажман ЕУ са западним Балканом, која је недавно усвојена у Европском парламенту.

"Предвиђено је повећање финансирања у областима транспорта, енергетике, друштвеног сектора, животне средине и развоја приватног сектора, укључујући и дигиталну економију", наведено је у стратегији, уз напомену да Европска комисија поред директног улагања у пројекте настоји и да значајно подстакне пружање гаранција да би подстакли приватне инвестиције у западни Балкан.

Иако је трговинска размјена између ЕУ и западног Балкана 2016. године премашила 43 милијарде евра, један од приоритета биће стварање услова за њен даљи раст.

"Како би тај циљ био остварен, Европска комисија ће додатно олакшати трговинску размјену између ЕУ и западног Балкана", наглашено је стратегији.

Уз помоћ програма ЕУ за конкурентност предузећа биће подстицане везе између пословне заједнице у дијаспори и предузетника у ЕУ и на западном Балкану.

"Како би подстакли предузетништво и иновације, Европска комисија ће увести план за подршку трансфера технологије у новооснованим предузећима у региону и подржати успостављање интелигентне специјализације и кружне привреде.

Кроз нову ојачану социјалну димензију за западни Балкан, Европска комисија ће радити на томе да подржи запошљавање и социјалну политику, подстичући ангажовање свих нивоа власти, социјалних партнера и цивилног друштва", истакнуто је у документу.

Европска комисија предлаже и одржавање годишњег састанка министара ЕУ и западног Балкана о питањима из области социјалне политике и запошљавања ради размјене мишљења.

"Требало би предвидјети већу финансијску помоћ у социјалном сектору у виду инвестирања у образовање и здравство како би се допринијело социјалном укључивању, те пружити већу подршку стручном образовању, обукама и вјештинама, те обучавању наставника и особља у предшколском образовању. Финансирање у оквиру програма "Ерасмус плус" биће удвостручено", истакли су у Европској комисији.

Економиста Горан Радивојац сматра да ЕУ жели да учини простор западног Балкана компатибилним систему који је створила и да зато и инвестира у области које сматра приоритетним на том путу.

"ЕУ жели да заокружи европски континент и до нас је колико ћемо ми бити агилни у том процесу. БиХ до сада није довољно користила фондове ЕУ за финансирање различитих пројеката. Инвестирање у различите области може допринијети напретку, али то је обостран процес. Полако, али сигурно постајемо дио јединственог економског простора хтјели ми то или не," истакао је Радивојац.

Јавне набавке
У Европској комисији наводе да ће радити на подршци професионализму и независности службеника и на јачању надзора како би било омогућено праћење цијелог циклуса јавних набавки.

"Да би ови напори били ефикасни, потребна је чврста политичка посвећеност рјешавању проблема корупције навела је Европска комисија."

Мјере ЕУ за западни Балкан: 

- Веће финансирање транспорта, енергетике, друштвеног сектора, животне средине, приватног сектора, дигиталне економије

- Пружање гаранција за приватне инвестиције

- Олакшање трговинске размјене

- Подстицање конкурентности предузећа

- Подршка трансферу технологије и новим предузећима

- Подршка успостављању кружне привреде

- Јача социјална димензија

- Инвестирање у образовање и здравство

- Већа подршка стручном образовању

- Финансирање програма "Ерасмус плус" биће удвостручено

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Балкан

12.03.2018 20:41

Виде да Турци и Руси обецавају а ниста само нас увлаце у зиво блато. Тако је ЕУ само теби верујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијетин

12.03.2018 21:37

Али само уз строгу контролу ЕУ никако паре у руке инаце неце бити ниста од тога.

Name

Израелац

12.03.2018 21:54

Зеле да казу да це ЕУ купити гомилу компјутера и инсталирати гомилу програма и дати их БиХ и то све за дзабе.. јос це им дати и обуку.. тако да це се тезе красти и све це бити под контролом ... сад це домаци политицари говорити о неким издајницима из иностранства који зеле да нас поробе том дјавољском технологијом и наце духовне водје да то све оспоре... бар је тако до сад било

ОДГОВОРИТЕ